Vodiči

Izlet u Kopenhagen: Keš vam u ovom gradu uopće nije potreban

datum objave | 13. rujna 2016.
23787

Danci za sebe vole misliti da su zapravo most između Skandinavije i kontinentalne Europe. Kopenhagen je grad koji nudi ponešto za svakoga, bilo da vas zanimaju dizajn, Lego kockice, hrana, Vikinzi ili tulumarenje.

Vrlo je jednostavno uživati u Kopenhagenu, jer Danci su susretljivi i gotovo svi savršeno govore engleski, kojeg počinju učiti s 8 godina. Inače su vrlo direktni, ali i nisu od prevelikih formalnosti, jer cijene hygge, danski koncept stvaranja dobre atmosferu u društvu dragih ljudi, odnosno uživanje u svemu što nam život pruža, što će vam, vjerujemo, zvučati kontradiktorno ako ste nabasali na knjigu Danci i stranci koju je napisala Hrvatica u Danskoj.

 

Možda nećete na prvu  poželjeti odseliti u Dansku, no turistički posjet Danskoj svakako preporučamo. Ako ni zbog čega drugog, onda da vidimo kako se živi u zemlji apsolutnog reda. I kako usred toga reda postoji anarhistički dio u kojem se lako kupuju sve droge, a policija to tolerira. Da, riječ je o nadaleko poznatoj Christianiji. Danska će vas oduševiti, možda čak i šokirati ako niste ljubitelj pretjeranog reda. Tamo je sve fer, sve je korektno, sve je u minutu točno. Ljudi izlaze s posla uglavnom oko 16 popodne, a u 17:30 na ulici neće vidjeti puno domaćih jer su svi kod kuće – večeraju s obitelji.

Svi voze bicikle i svi plaćaju karticama. Danska se, uz Švedsku i Norvešku, sprema u skoroj budućnosti u cijelosti pretvoriti u zemlju gdje nema papirnatog novca pa je već i izglasan zakon kojem trgovci nisu dužni primati gotovinu za svoje proizvode. Naime, tamo karticama lako kupujete i na buvljacima, komotno možete ne razmijeniti ni k(r)une gotovine i pokušati provesti dane u Danskoj cashless. Isprobajte, bit će vam fora izazov!

Za vrijeme boravka svakako posjetite Vesterbro, odnosno zapadni dio grada u kojem se nalazi kopenhaški Meatpacking District Kødbyen prepun indie, pa da ne kažemo i hipsterskih galerija i zanimljivih restorana. U Fiskebaru kušajte nordijsku kuhinju, a ako rezervirate vaše mjesto na vrijeme, jedite u (po nekima) najboljem restoranu na svijetu- nomi Renea Redžepija. Nakon toga se zaputite u plesnu akciju i piće u Jolene ili Karrierebar, samo neke od najpopularnijih mjesta u tom dijelu grada.  A kad vam dosadi hipsterluk, onda pravac Hercegovine! Domaćima u Kopenhagenu uvijek je bilo smiješno ili jako drago vidjeti natpis Hercegovina u centru grada. To je jedan od boljih i stariji restorana u tom gradu, koji se preselio na novu lokaciju, za sve koji se pitaju gdje je sada.
I nemojte zatražiti “danca” u pekari! Ali zatražite wienerbrød (bečki kruh) u Lagkagehusetu ili bilo kojoj pravoj danskoj pekari koju ćete prepoznati po zlatnom perecu iznad vrata.

Kada putovati?

 

Posjet planirajte bilo kada, osim u studenom, kada je vrijeme za ubit’ se. Ako to ipak želite napraviti kako bi nabavili svoj Guðrun & Guðrun džemper, radije ga kupite online, a Kopenhagen posjetite u neko ljepše godišnje doba.

Odsjednite u jednom od ovih neobičnih hotela:

 

1. Hotel Alexandra – suživot s kul danskim cimerom tijekom šezdesetih godina 20. st. 

Danski dizajnerski hotel opremljen je klasicima iz šezdesetih godina prošlog stoljeća. U lobiju hotela glazbeni će ljubitelji doći na svoje među hrpom gramofonskih ploča, ali i knjiga o dizajnu.

Zanimljivost: Jedan od dva apartmana posvećen je poznatom danskom dizajneru Verneru Pantonu.

Adresa: H.C. Andersens Blvd 8, 1553 Copenhagen

Cijena noćenja: od 600 DKK

 

2. Central Hotel – najmanji hotel na svijetu sa samo jednom sobom

Vesterbroški boutique hotel specifičan je po tome što ima SAMO JEDNU SOBU, zbog čega je gotovo sigurno najmanji hotel na svijetu. Ali ono čega mu nedostaje u veličini nadoknađuje kvalitetom i uslugom. Plus smješten je u neposrednoj blizini Meatpacking districta  što ga zaista čini ekskluzivnim i vrlo hip.

Adresa: Central Hotel & Café, Tullinsgade 1, 1610 Copenhagen

Cijena noćenja: od 1800 DKK

3. CPH Living – hotel, a brod

Hotel s prekrasnim pogledom na gradsku luku, Kraljevsku knjižnicu i Gammel Strand namijenjen je onima koji nemaju problema s ljuljanjem brodova, te je smješten na 5 minuta šetnje od Christijanije. Preporuka: doručak na krovu hotela.

Adresa: CPH Living, Langebrogade 1C, 1411 Copenhagen

Cijena noćenja: od 900 DKK

Bonus: Ako ne želite odsjedati u hotelima, onda svakako provjerite homeexchange.com, jer Kopenhažani se vole mijenjati za stanove. Ako budete imali sreće, možda baš “ubodete” neki s lijepim komadima skandinavskog industrijskog dizajna iz radionica Arnea Jacobsena ili Finna Juhla.

 

Kako se na danskom kaže…?

Hej = Bok

Goddag = Dobar dan (formalno)

Hvordan går det? = Kako si? Kako ide?

Hvordan har du det? = Kako si? Kako ide?

Hej-hej = Bok (na odlasku)

Farvel = Doviđenja (formalno)

Tak = Hvala

Mange tak = Puno hvala

Undskyld (mig) = Oprostite (mi)

Jeg elsker dig = Volim te

Vi ses! = Vidimo se!

Hvad hedder du? = Kako se zoveš?

Jeg hedder = Zovem se

Jeg er = Ja sam

Hyggeligt at møde dig = Drago mi je što smo se upoznali

Ja = Da

Nej = Ne

 

Za kraj, naoružajte telefon ovim aplikacijama za lakše snalaženje i dobro iskorišteno vrijeme u gradu: 

 

CPH Airport – službena aplikacija kopenhaške zračne luke omogućuje vam praćenje reda letenja, nudi korisne informacije za lakše snalaženje po aerodromu te sudjelovanje u Advantage bonus programu

Rejseplanen – ili doslovno planer puta olakšat će vam kretanje po gradu, bilo pješice ili osobnim ili javnim prijevozom. što volimo kod ove aplikacije? Namjestite svoju adresu i samo recite “Vodi me doma!”

Mobilbiletter – aplikacija za kupovinu karata za javni gradski prijevoz koja čak računa umjesto vas

iSpot Copenhagen – službeni gradski vodič koji uključuje muzeje, galerije, restorane, barove. Ono što je super je kalendar koji se svakodnevno popunjava događanjima u gradu.

CPH Essentials – za one koji prvi puta posjećuju grad, jer nudi “the best of” stvari koje se ne smiju preskočiti prilikom posjeta gradu.

Danish Smørrebrød– gdje jesti tipične danske “otvorene” sendviče (smørrebrød)

CPH Design Guide – za ljubitelje dizajna, pokazuje najbolje dizajnerske trgovine, nezaobilazna mjesta i vrhunska arhitektonska ostvarenja

I Bike CPH – Danci se ne skidaju s bajkova, a znate kako ide ona o Rimu i Rimljanima, stoga… Aplikacija prikazuje kako se najlakše i najbrže kretati gradom na dva kotača.

Pročitajte još:

 

Savjeti za Kopenhagen

Danska će imati najluđu biciklističku stazu na svijetu

Europa nakon ljeta: Gdje otputovati ove jeseni i zime, a da je blizu?