Novosti

Italija ograničava broj turista u Cinque Terre za skoro duplo manje!

datum objave | 19. srpnja 2016.
13425

Cinque Terre čini pet pitoresknih ribarskih mjestašaca na ligurskoj obali, prepoznatljive po šarenim pročeljima kuća, gusto zbijenim u uvalama s minijaturnim plažama, a zasluženo se nalaze i na  UNESCO-voj listi zaštićene svjetske baštine. I upravo je ta posebnost zaslužna za 2,5 milijuna turista koji su tijekom prošle godine odlučili posjetiti, nama blisko, hit mjesto na talijanskoj obali.

Lokalne su vlasti u turističkom boomu zapravo prepoznale potencijalnu opasnost- uništenje lokalne kulture i zbog toga su odlučile ograničiti broj posjetitelja na 1,5 milijun godišnje. Dakle, milijun manje. Jer se u trenutnom stanju tijekom sezone uličicama jedva može proći, buka je konstantna i nitko ne užica – no turisti u tim silnim rijekama ljudi, ni domaći, koji praktički gube svoje mjesta jer je teško živjeti u toj silnoj gužvi.

Popularnost ribarskih mjesta sa šarenim kućama porasla je zahvaljujući sve većem broju kruzera koji sve više uključuju talijanske luke u svoje itinerare, pa su Cinque Terre, inače dostupne automobilom ili vlakom, postale prenapučene turistima.

Što talijanske vlasti planiraju napraviti kako bi smanjile broj posjetitelja?

Talijanske vlasti planiraju ugraditi brojače koraka uzduž staza koje povezuju mjesta, ali i staviti u pogon sustav za prodaju ulaznica. Tako će se praćenjem kroz aplikaciju kontrolirati broj posjetitelja. Jednom kada se dosegne maksimalan broj posjetitelja, Cinque Terre će biti zatvorene.

Talijani znaju da će ih se kritizirati zbog ove neuobičajene odluke, ali ovo je jedan od načina da se Cinque Terre (koje su naseljene u 14. stoljeću) očuvaju i da se život u njima nastavi donekle normalno odvijati za lokalno stanovništvo.

Ako se ovaj turistički model pokaže uspješnim, možda će i neke druge prenapučene svjetske destinacije slijediti primjer Talijana i uvesti  sustave s ulaznicama.

Pročitajte:

10 gadgeta koje nosim sa sobom na putovanja

Tinder za putnike: Pronađite partnera za putovanje putem ove aplikacije!

7 stvari koje trebate znati o kruzerima: Nisu za starce, isprobajte koliko je zabavno!