Novosti

ISTRAŽIVANJE: Zagreb je među 100 gradova na svijetu najboljih za život. Što mislite koji je prvi?

datum objave | 13. ožujka 2016.
9074

Beč je najbolji grad na svijetu za život, Bagdad najgori, a Londona, New Yorka i Pariza ni nema među TOP 30 gradova, barem prema Mercerovoj studiji kvalitete života.

Vienna

Koji gradovi pružaju najbolje uvjete za kvalitetan život i omogućavaju svojim stanovnicima da budu dio  društva čije su socio-ekonomske norme zadovoljene u maksimalnom mogućem smislu?

TOP 10 GRADOVA PREMA MERCEROVOJ LJESTVICI KVALITETE ŽIVOTA SU:

1. Beč, Austrija

Vienna

2. Zűrich, Švicarska

Zurich

3. Auckland, Novi Zeland

Auckland

4. München, Njemačka

Munchen

5. Vancouver, Kanada

Vancouver

6. Düsseldorf, Njemačka

Dusseldorf

7. Frankfurt, Njemačka

Frankfurt

8. Ženeva, Švicarska

Zeneva

9. Kopenhagen, Danska

Kopenhagen

10. Sydney, Australija

Sydney
Gradovi njemačkog govornog područja dominiraju top listom. Osim Beča, među najboljih 7 gradova su se našli i Zürich, München, Düsseldorf i Frankfurt.

London se nikada nije našao među top 10 gradova na ljestvici (zauzeo je 39. mjesto) zbog zagađenog zraka, prometne regulacije i klime. Američki gradovi ne kotiraju dobro na listi zbog nesigurnosti i visoke stope kriminala, zbog čega je i na kraju krajeva Pariz pao na 37. mjesto nakon terorističkih napada u studenom prošle godine. Najviše rangiran grad u SAD-u je San Francisco, na 28. mjestu, a slijedi ga Boston na 34. mjestu.

Najbolji gradovi s engleskog govornog područja su Auckland (3. mjesto) i Vancouver (5. mjesto). Australski gradovi vrlo dobro kotiraju na ljestvici, gdje je Sydney zauzeo 10., a Melbourne 15. mjesto (kojeg je The Economist proglasio najboljim svjetskim gradom za život, ali je anketa bila kritizirana zbog svoje anglocentričnosti).

Naš Zagreb se našao tek na 98. mjestu, što znači  da je ostalo još mnogo mjesta za unaprjeđenje života kako u Zagrebu, tako i u cjelokupnoj Hrvatskoj. Nadajmo se da će se situacija do sljedeće objave rezultata poboljšati.

Zašto je Beč najbolji?

Beč je vrlo siguran grad s dobrim javnim gradskim prijevozom, podzemnom željeznicom koja radi 24 sata dnevno i vikendima, za koju karta košta samo 1€. Grad je zapravo profitirao padom berlinskog zida, kada je postao i prijelazna točka za mnoge stanovnike istočne Europe koji su povijesno vezani uz nekadašnju prijestolnicu Austro-ugarske monarhije. Zemljopisni položaj Beča također je pomogao razvitku gospodarstva, jer je na račun njega Beč postao hub za one tvrtke koje su željele poslovati u središnjoj Europi. Prema izvještajima Svjetske banke, Beč ima jednu od najviših stopa BDP-a na svijetu – zaostaje jedno mjesto za SAD-om, ali prednjači pred Njemačkom i Velikom Britanijom. Čini nam se da mnoge s ove liste ne treba ni pokušavati uspoređivati sa Švicarskom kada se spominje BDP po glavi stanovnika, iz vjerujemo, samorazumljivih razloga.

Stanovanje u Beču je jeftino u usporedbi s ostalim svjetskim metropolama. Najam stana od 100 metara kvadratnih udaljen 20 minuta šetnje od centra grada košta oko 800€ mjesečno, dok bi za isti takav stan u Londonu plaćali gotovo tri puta više, s tendencijom stalnog rasta. Dok u Londonu rastu cijene nekretnina, u Beču raste broj stranih studenata  pa grad ima većinski mlado stanovništvo.

Inače, Beč je, ima već neko vrijeme, premašio gradove poput Barcelone kao mjesta za brzinski bijeg van grada i mini odmor jer je postao zanimljivo odredište onima koji vole skijanje i boravak u prirodi. Beču je ovo 7. put da je dospio na vrh Mercerove liste, i to zbog odličnih rezultata u brojnim kategorijama; pruža sigurno i stabilno okruženje za život, razvijene raznorazne funkcionalnosti, od javnog gradskog prijevoza do rekreacijskih sadržaja.

Mercerova studija o kvaliteti života u obzir uzima društvene i ekonomske uvjete, zdravstvo, školstvo i naobrazbu, stanovanje i brigu o okolišu i koriste ju velike svjetske tvrtke kako bi ustanovile gdje se trebaju otvoriti svoja sjedišta i koliko trebaju plaćati svoje radnike. Pročitajte kako izgledaju rezultati za 2016. godinu!