Blog

Istanbul i sve njegove čari

Autor | Zoja Begović
datum objave | 15. ožujka 2016.
3572

Ja sam jedan veliki putoholičar i stalno tražim načine za bijeg u nepoznato. No, mislim da mi je najveći doživljaj bio upoznati Istanbul i tursku kulturu u njenom pravom svjetlu. Naime, prije dvije godine dobila sam priliku živjeti dva tjedna u pravoj tradicionalnoj turskoj obitelji i sa sigurnošću mogu reći da mi je to bilo najljepše iskustvo do sada.

Od trenutka kada su me Rabia, njena majka i brat dočekali na aerodromu nismo se mogli sporazumijeti. Čak ni sveznajući Google nije pomagao, tak da smo se malo igrali pantomime. Živjela sam u kvartu čije ime nisam mogla ni izgovoriti ; – „Kucukcekmece“ kaže ona. -„Kuc kuc šta?“ – Pitam ja nju. Bilo je naporno, ali smiješno i nadasve zanimljivo u isto vrijeme.

Svako jutro me budila molitva iz obližnje džamije, što mi je, iako jesam poznata spavalica i jutarnje gunđalo, nekako ostalo u lijepom sjećanju jer sam jedino na taj način mogla iskoristiti cijeli dan za razgledavanje i upoznavanje kuture i jezika, a ne Rabijinog kreveta. Svaki kutak tog grada, koji izgleda kao da je iskočio iz bajke, ostavljao me bez daha. Prvih par dana šetali smo i naravno razgledavali najvažnije znamenitosti. Plava džamija i Aja Sofia su definitvno jedne od onih koje vrijedi posjetiti. Topkapi palača je čarobna, prepuna vrtova i predivnih mozaika.

Te prekrasne stvari oku ugodne samo su početak. Znate one priče o Istanbulu i o cijenkanju? To je stvarno tako! Cijene se spuštaju na svakom uglu. Doslovno.Imala sam osjećaj da bi mi svi spustili cijenu samo zato što sam s „Balkana“, i  to su mi potvrdili : – „Mogu ti spustit cena!“ – vikali bi. Grand Bazaar je najveća i najpoznatija tržnica gdje sve zrači pozitivnom energijom i bojama. Uz
to, još jedno neopisivo zanimljivo mjesto je Spice market gdje uz boje još dobiješ i mirise, pa su ti sva čula ispunjena! Također, vožnja Bosporom se ne propušta! Pogotovo ako ste tamo kada Sunce zalazi. Priceless. Pogledom na sve te savršene znamenitosti i predivnu arhitekturu, brod nas je doveo do Azijskog dijela Istanbula i sad se ponosno mogu pohvaliti da sam bila i u Aziji (donekle)! 🙂

Još jedna zanimljiva stvar je turska hrana koja je slična našoj, ali ipak jako različita. Koriste intenzivnije i drugačije začine i imaju dosta velike porcije, što je za nas gurmane raj! Dakle, jela sam domaću hranu koju mi je svaki dan pravila moja „turska mama“. Mini sarme, baklave, PRAVI kebab, mesne plate s ajranom, cijeđeni sok od šipka na svakom čosku… Jao čim se sjetim ogladnim.

Suprotno od savršene hrane i popunjenog apetita je sigurnost na ulicama. Nikada nismo smijele hodati kvartom noću, kad bi se glasno nasmijala, ušutkavali bi me jer ne bih smjela privlačiti pažnju, a da ne spominjem da su mi ponudili brak i htjeli se slikati samnom svugdje jer sam „egzotičnog izgleda“.  Svaki trenutak mi je ostao u prelijepom sjećanju. Njihovom kulturom i običajima sam ostala, blago rečeno, zapanjena.  Sve su to čari Istanbula; mjesta gdje se jako osjeća spoj Istoka i Zapada. Iskreno, ja sam osjetila više Istok. Možda sam se zato toliko i zaljubila u njega….

Zoja Begović

Nepopravljiva sam putoholičarka i koristim svaku mogućnost da negdje otputujem. Vesela i uvijek pozitivna, spremna na nova iskustva. Pišem od osnovne škole, pjevam i pišem pjesme, fotografiram, crtam i stvaram. Bavim se nutricionizmom i zdravom prehranom i prakticiram jogu. Veliki sam hedonist i zaljubljenik u svijet i druge kulture.