Novosti

Istanbul dignuo spomenik mački kulerici

datum objave | 12. prosinca 2016.
7359

Tombili je postala popularna kada ga je netko slučajno fotkao na ulici kako chilla u nevjerojatno smiješnoj opuštenoj pozi i tako je u tren oka postao internetski hit.

Nažalost legenda je uginula, ali su joj stanovnici Istanbula odlučili odati počast brončanom skulpturom postavljenom na istom mjestu gdje je Tombili snimljena. Čak 17 tisuća potpisa prikupljeno je da se ovoj mački digne spomenik u kvartu Ziverbey, a lokalni kipar Seval Şahin napravio je kip u bronci koji je službeno otkriven 4. listopada na Svjetski dan mačaka.

Skulptura će tamo stajati kao podsjetnik svima nama koji svakodnevno jurcamo u ovom prekaotičnom svijetu da malo zastanemo, osvrnemo se oko sebe i pronađemo trenutak za chillanje i uživanje u svijetu koji nas okružuje.

Mačke imaju 9 života, znači dovoljno prilika da naprave nešto za pamćenje i vječnu slavu. To je definitivno prošlo za šapom istanbulskoj ikoni, mački Tombili, koju zasigurno prepoznajete po ovom nonšalantnom gardu i opuštenom pogledu na svakodnevicu turskog glavnog grada.

Istanbulska ljubav prema mačkama je naširoko dokumentirana: u gradu je na tisuće mački lutalica o kojima brinu sami građani.

„Ako ubijete mačku, morate sagraditi džamiju da bi vam bog oprostio“ jedna je od turskih uzrečica za koju se vjeruje da potječe iz narodne priče o omiljenom ljubimcu proroka Muhameda, mački zvanoj Muezza.

Da ne probudi mačku koja je spavala na njegovoj molitvenoj halji, Muhamed je odrezao rukav halje i pustio mačku da spava. U drugoj verziji priče, Muezza je proroka spasila od ubojite zmije. Kad ju je pogladio po leđima u znak zahvalnosti, mačke su dobile sposobnost da se uvijek dočekaju na noge.

Šalji upit

Pročitajte još:

TOP 25 mjesta na svijetu po odabiru putnika, na koliko si ih ti bio?

Marihuanski turizam: Popis država gdje možete legalno pušiti marihuanu

Kamo otputovati za manje od 2000 kuna. I kako?