Vodiči

Island po preporuci lokalaca: Gdje i kada „uhvatiti“ auroru borealis?

datum objave | 14. rujna 2021.
22721

Island je nama najbliža destinacija gdje možemo promatrati veličanstveno sjeverno svjetlo ili auroru borealis. No ona nije nešto što je stalno, baš zato je posebna.

Da biste vidjeli auroru borealis, zelenkasto svjetlo koje se poigrava na nebu, mora biti mračno i hladno i ne smije biti oblaka. Iz tog razloga, ljeti ćete ju vjerojatno uzalud „loviti.“ Zaputite se na Island između listopada i ožujka no ni tada nema garancije da će vas oči nagraditi pogledom na taj nebeski spektakl.

Jeftino na Island od 475 kn

Polarna svjetlost na sjeveru se zove aurora borealis ili sjeverna zora, dok je na jugu ona aurora australis (nju možete vidjeti npr. na  Falklandskim otocima, u najjužnijem gradu na svijetu Ushuaia, na jugu Novog Zelanda ili na Antarktici).Polarno svjetlo uzrokuje Sunčev vjetar. Nastaje u trenucima kada Sunčev vjetar pogodi Zemljinu magnetosferu, odnosno kada kad se elektroni Sunčevog vjetra na visini od 80 – 150 km sudaraju s atomima iz gornjih slojeva atmosfere.

Antarktika 11 dana | od 44.242 kn

6 najljepših i najudaljenijih mjesta na svijetu

Gdje na odmor ako ne volite ljeto i vrućine?

Na obje Zemljine polutke postoje lovci na auroru, a mi ćemo se sada baviti onom na Islandu.

Islanđani imaju web stranicu putem koje prate ovu pojavu: u pravilu se aurora borealis može vidjeti tijekom 3 sezone, od jeseni do proljeća, i to od 6 popodne do 6 ujutro.

Auroru borealis možete vidjeti:

pješice

Kada stignete na Island, maknite se iz Reykjavíka. Grad je nažalost često pod oblacima pa polarno svjetlo tu baš nema šanse. No nije skroz nemoguće doživjeti je i tamo. Ako je hladno, mračno i nema oblaka, zaputite se u šetnju u smjeru svjetionika Grótta ili parkova Miklatún i Hljómskálagarður, brda Öskjuhlíð ili bilo kamo gdje nema (puno) uličnog svjetla.

… autom

Unajmite automobil na i pobjegnite iz grada, preporučujemo u Nacionalni park Þingvellir, na 35 minuta vožnje od Reykjavika. Odlična lokacija je planina (ugasli vulkan) Skardsheidi u Hvalfjorduru, koji je na 45 minuta vožnje. Napuštene farme  Fiskilækur i Arkarlækur pod polarnom svjetlošću postaju odlični statisti. Ako volite mostove, zaputite se na rijeku Laxu pored hostela Laxárbakki i čekajte strpljivo.

Nešto bliže na istoj strani je i planina Akrafjall blizu grada Akranes gdje se također lijepo može vidjeti aurora. Tamo imate i svjetionik koji će super izgledati na fotografijama.

Planina Kirkjufell na polutoku Snæfellsnesje najfotografiranija planina na Islandu. S razlogom. More pored planine daje aurori potrebnu refleksiju pa mnogi voze 2 sata od Reykjavika samo da snime fotografiju za pamćenje.

… pomoću organiziranih tura

Niste li neki ponoćni hodač ili vozač, na Islandu postoji niz tura koji vas vode na izlete promatranja polarne svjetlosti.

Mali „hint“: Neki hoteli (npr. hotel Berg u Keflaviku ili hotel Ranga na jugu Islanda) nude uslugu poziva za lov na auroru. Zamolite ljude na recepciji da vas pozovu.

Vreli gejziri i aurora borealis – dva bitna razloga za posjetiti Island!

Ako ne uspijete vidjeti polarnu svjetlost, skočite barem do prirodnog jezera Plave lagune, koja se nalazi na manje od sat vožnje od Reykjakvika.

Kako fotografirati auroru borealis:

Dobar fotoaparat i stativ su vrlo poželjni. Nismo sigurni da ćete iz ruke sa svojim pametnim telefonom dobiti željenu fotografiju. U tom slučaju je zaista najbolje da uživate u momentu i prestanete se fokusirati na frustraciju što vam „aurora nije dobro ispala.“ Imate li profesionalni fotoaparat, znajte da ju je najbolje fotografirati u ranu večer, kad nije potpuno mračno. Odlično ako u kadru imate neku kuću ili stablo kako biste napravili bolju kompoziciju, ili pak more ili jezero radi odsjaja. No mi nismo neki super stručni fotografi pa ne želimo dalje pričati o detaljima da se ne osramotimo pred stručnjacima.

Sretan lov na polarnu svjetlost!

NEOBIČNA PUTOVANJA ZA AVANTURISTE: Kako stići do Grenlanda i što tamo raditi?