Vodiči

Idemo u Cape Town: Bijeg od zime na jugu Afrike

datum objave | 25. listopada 2019.
1293

cape town jar

Dok su dani kod nas sve kraći i hladniji, a sunce sve niže, pomišljamo kamo bismo mogli pobjeći ove zime da se malo ugrijemo i dobijemo potrebnu dozu vitamina D. Niste li raspoloženi za tropske otoke nego želite neko drugačije iskustvo, preporučamo da razmislite o Africi, konkretnije o Cape Townu u Južnoafričkoj Republici.

cape town table mountain

Cape Town najstariji je grad u Južnoafričkoj Republici s oko 3 milijuna i 700 tisuća ljudi. Grad je poznat po luci smještenoj na poluotoku ispod impozantne planine Table Mountain. Usporene žičare lagano se dižu prema vrhu odakle puca prekrasan pogled na grad, dok je u luci živo s brodovima koji isplovljavaju prema otoku Robben gdje je nekad bio zatvoren Nelson Mandela, a danas je tadašnji zatvor pretvoren u muzej.

cape town robben island

Putovanje u JAR putovanje je puno povijesti u kombinaciji s prekrasnom prirodom, od zelenila, preko pješčanih plaža, rt-ova s kojih puca na ocean pa do plaža s pingvinima.

cape point jar

Cape Point je još jedna vrlo popularna lokacija u Cape Townu, primarno zbog pogleda. Prekrasna priroda i fantastičan pogled na plavetnilo Atlantika iz svjetionika oduzimaju dah posjetiteljima koji često nisu ni svjesni onog što ih tamo čeka kada žičarom ili autom krenu do ovuda. A onda ih osvoji nevjerojatna scena. Ponesite jaknu dugih rukava i pripremite se za vjetar koji tu jako puše.

rt dobre nade

Odmah do je Rt dobre nade za kojeg se učestalo pogrešno misli da je najjužnija točka afričkog kontinenta. Zapravo je to Cape Agulhas koji se nalazi na 3 sata vožnje od Cape Towna i cca 1 km od svjetionika Cape Agulhas. Tamo se susreću dva oceana, Atlantski i Indijski.

cape town ljudi

Cape Town ima bogatu umjetničku i kulturnu scenu. Tamo je zapravo prisutna najveća kulturna raznolikost u čitavoj zemlji. Mnogo je ljudi kreativno, što se vidi od gradskih zidova do izložbenih galerija. Festivala ima tijekom cijele godine, a što se tiče hrane, tu ćete zaista uživati u lokalnim delikatesama.

Od sportova najpopularniji su ragbi, kriket, nogomet i biciklizam.

Zimsko ljeto i umjerena klima

cape town plaza

Kanite li na plažu, optimalno je da u Cape Town dođete od siječnja do kraja travnja kada je najsuše razdoblje. Umjerena klima kreće već od listopada pa je ugodno za posjetu i nešto ranije. Veljača je pak najvrući mjesec (prosječna temperatura je 23°C), a lipanj najhladniji (13°C). dakle, tijekom cijele godine klima je jako ugodna

Roštilj na plaži ili vrijeme za braai

braai cape town

Kao i mi, i stanovnici Južnoafričke Republike vole roštiljati na otvorenom. Tako ćete na plažama često vidjeti lokalce kako rade braai, odnosno roštilj s dobrim komadima mesa, uz naravno pokoje pivo da jelo bolje „legne“.

Naučite surfati

muizenberg cape town

Surferska kultura jaka je u Cape Townu, što ne čudi obzirom na prisutnost oceana.

Zaputite se u Muizenberg, četvrt uz obalu mora na čijoj se pješčanoj plaži niz šarenih kućica. Tu je navodno počelo surfanje u Južnoafričkoj Republici i stoga se tu i danas nalazi surferska zajednica okupljena oko Surfer’s Corner (u prijevodu: surferskog kutka). No tamo nema samo surfera, nego i mnogo kupača, obitelji s djecom i onih koji su došli samo u šetnju ili na meditaciju.

Vidite pingvine

pingvini jar

Na plaži Boulder beach u Simons Townu blizu Cape Towna možete vidjeti pingvine. Poznati su kao pingvini s crnim stopalima, a ujedno su i jedina vrsta pingvina koja živi u Africi. Drugo ime po kojima su poznati su Jackass Penguins (pingvini magarci) zbog svog glasanja koje podsjeća na magarčevo.

Gdje možete vidjeti pingvine?

Shopping, hrana i izlasci

art cape town

Bilo da kupujete nakit i odjeću ili pak namirnice, Južnoafrička Republika oduševit će vas bojama. Ogrlice, narukvice, afričke maske, šarene marame, haljine i šeširi samo su neke od stvari koje ćete pronaći na brojnim štandovima s rukotvorinama, no ono što će vas još više oduševiti su tržnice poput Neighborhoods Market, Oranjezicht City Market i Earth Fair Food Market gdje ćete pronaći sjajno meso, morske plodove, voće i povrće za koje niste ni znali da postoje. A ako želite nešto gricnuti prije izlaska, otiđite do Hout Bay Marketa (drugo ime Bay Harbour Market) u luci gdje možete fino jesti i kupovati uz živu glazbu.

Super popularan je i Night market (noćna tržnica) svakom četvrtka od 4.30 do 8.30 (od studenog do svibnja) na lokaciji Cape Point Vineyards, gdje možete kušati izvrsna i nagrađivana lokalna vina te jesti finu hranu. Ne smijete donositi nikakvu svoju hranu. Adresa na kojoj se nalazi je Silvermine Road, Noordhoek, Cape Town.

kirstenbosch most cape town

Botanički vrtovi Kirstenbosch od studenog do ožujka su mjesto gdje možete poslušati večernje koncerte svake nedjelje, a niste li tip za koncerte, možda će vas privući The Boomslang, most od drva koji vijuga među zelenilom i skulpturama dinosaura u stvarnoj veličini.

Posjetite šarenu četvrt Bo-Kaap

cape town bo kaap

Najšarenija četvrt u čitavoj Africi nalazi se u Cape Townu i zove se Bo-Kapp (originalno ime je Malay Quarter). Ne iznenađuje što je ujedno i najfotografiranija četvrt u Africi te jedna od najposjećenijih na svijetu. Bogatu povijest ovog naselja s kućama obojanima u različite pastelne boje možete upoznati kroz muzej, koja je ujedno i najstarija zgrada u četvrti.

Recimo samo da su u četvrti izgrađenoj za zanatlije 1760-ih prvo doselili muslimani, a kasnije i brojni politički azilanti s Jave i tadašnjeg Cejlona. U vrijemepolitikeApartheida svi nemuslimani morali su napustiti četvrt. Džamija Auwal u ulici Dorp iz 1794. godine najstarija je džamija u JAR-u.

Je li opasno u Cape Townu za turiste?

cape town lokalac

Cape Town nalazi se na 110. mjestu od 162 najopasnija grada na svijetu. Međutim, sigurnost varira od četvrti do četvrti. Grad godišnje posjeti oko 1,8 milijuna ljudi.

U većini grada gdje ćete se kretati kao turist bit ćete sigurni, ali ipak na Glavnoj željezničkoj stanici pripazite na džeparoše. Ne odlazite u područje tzv. Cape Flats jer se tamo događa najviše kriminala te se navečer pokušajte ne zadržavati na usamljenim plažama i sličnim mjestima.

Bankomate koji su izloženi na cesti radije izbjegavajte te otiđite u mjenjačnice i banke.