Iz prve ruke

Hrvatica u Dubaiju otkriva: Kako naći posao u Dubaiju i kakve su plaće

Autor | Ida Minarik
datum objave | 12. siječnja 2016.
47308

Ukoliko se želite preseliti u ovaj grad na neko vrijeme, treba biti dosta uporan, imati ponešto mozga (ništa previše, dovoljno da ne vjerujete nikome u potpunosti kako se ne bi razočarali), volju, želju i naravno nešto novca kako bi mogli preživjeti 2-3 mjeseca dok prihodi ne počnu stizati na tekući račun. Posla ima, no za plaću se morate cjenkati kao i za sve ostalo. Za isto radno mjesto neki mogu imati plaću recimo 10.000 dirhama (1000 dirhama je 1990 kuna), dok drugi koji imaju malo veće sposobnosti cjenkanja mogu zaraditi 20 tisuća dirhama. Dakle sve je individualno i sposobnost pojedinca, a isto tako bitno je i na kojem radnom mjestu i u kojoj tvrtki radite.

Poslovi se traže ili direktno kod poslodavca, preko agencija za zapošljavanje ili putem LinkedIna, (business networking). Internet i Google će vam biti najpotrebniji u ovom slučaju i, naravno, dobro napisan CV. Tražite ljude putem interneta, komunicirajte, vrlo je bitno kako bi vas netko mogao preporučiti.

Evo nekih web-stranica koje mogu pomoći:

www.bayt.com

www.gulftalent.com

www.hays.com

Upozoravam da nikome ne plaćate za usluge traženja posla, jer to je ilegalno, te svatko tko vas traži novac za takvo nešto znajte da je prevarant, pa tako i vrlo poznata stranica jobsindubai.com.

Radna viza je obavezna kako bi uopće mogli raditi. Ukoliko poslodavac ne daje radnu vizu ne bi bilo pametno ostati u toj tvrtki jer bi mogli platiti veliku kaznu kojoj slijedi deportacija, a to si ne biste željeli priuštiti.

Prvi radni dan je nedjelja, sto je malo neuobičajeno za naš pojam, no dokle god su dva dana u tjednu slobodna nije bitno koja su, zar ne? Radno vrijeme je u prosjeku od 08:00 do 17:00 sati, a vikend je petak i subota.

Prijatelji me uvijek pitaju kolika je prosječna plaća i koliko se može zaraditi u roku godine dana, no to je gotovo nemoguće utvrditi. Dubai je skup grad, i brzo se novac potroši.

Bitno je znati da su poslovi zidara, pomoćnih djelatnika u građevini, vozači kamiona, konobari, pomoćni djelatnici u kuhinji, raznorazni mehaničari, djelatnici u supermarketima i trgovinama rezervirani za Azijate, odnosno za one koji ne traže visoku plaću. Plaće istih se kreću od 1000 dirhama pa recimo do nekih 5000 dirhama. Meni osobno to je vrlo mala plaća, no nekima je i to dovoljno.

S druge strane raznorazni arhitekti, inženjeri, radnici u administraciji, marketingu, menadžeri i slično mogu doseći vrlo visoke plaće ovisno o djelatnosti tvrtke u kojoj su zaposleni. Recimo, arhitekt u tvrtki u kojoj ja radim u prosjeku zaradi 20.000 dirhama (što je nekih 35.000 kuna mjesečno).

S obzirom da su troškovi života vrlo visoki, iako se plaća od 35.000 kuna Hrvatima čini enormno visoka, ipak se lako potroši jer za osnovne potrebe kao za, recimo, nenamješten stan od 60m2 u centru grada izdvojili bi od 80.000 do 120.000 dirhama godišnje, a u predgrađu od 50.000 – 75.000 dirhama godišnje, na 1 do 4 obroka plus namještaj, troškovi vode, struje, telefona, interneta, tv, hrane.

Trebat će vam i automobil jer ovaj grad definitivno nije za pješake, a pogotovo ljeti kad temperature dosežu i do visokih 50°C u hladu, s vrlo visokim postotkom vlažnosti zraka.

Gorivo, srećom, nije skupo, a i povoljno se mogu naći automobili. Najpovoljniji i najprikladniji za ovo područje su najčešće oni japanskih proizvođača, jer su prilagođeni ovoj klimi i vremenskim uvjetima.

Porez na dohodak ne postoji još uvijek, no tu je porez na smještaj u hotelima, porez na alkohol i slično, a niti cijene hrane nisu baš niske jer se sva hrana uvozi te se plaćaju visoke marže, carina i ostalo. Sve što je iz Europe je nekoliko puta skuplje od proizvoda iz ostalog dijela svijeta. Isto tako bitno je i gdje kupujete hranu jer se cijene razlikuju od trgovine do trgovine pa tako krumpir možete kupiti za 3 dirhama po kilogramu ili za 35 dirhama po kilogramu. Razlike u kvaliteti nema.

Ne znam što osnovno još valja spomenuti. Ovo bi bilo osnovno o radu i životu u Dubaiju, pitajte što vas zanima, a ja ću vam pokušati odgovoriti. I čitamo se u sljedećem blog postu!

Mnogi misle da je u Dubaiju sve nekako jednostavno, jer grad na prvi pogled pršti bogatstvom. Predivne moderne građevine, skupi automobili, zlatne slavine, pozlaćeni zidovi… no na drugi pogled, na našu žalost, nije tome baš tako.