Gastro

Hrana Down Under: Što se jede u Australiji i kakvog su okusa klokani?

Autor | Biljana Fridrich
datum objave | 28. prosinca 2015.
9185

Teško je ne voljeti hranu u Australiji. Multikulturalnost je ostavila svoj trag i na kuhinji tako da se neka od najboljih jela na svijetu serviraju diljem ove zemlje. Gotovo posvuda možete imati mediteranski, azijski ili južnoamerički ručak u malom restoranu ili kao takeaway.

Iako su različite kulture naseljavanjem donosile svoje kuhinje i različite namirnice, i aboriđinska kuhinja je imala utjecaj na namirnice koje se danas koriste. Vjerujem da će nekima sad biti nezamislivo i odbojno, ali meso klokana je ovdje uobičajena hrana koja se može kupiti u supermarketu. To je zapravo nešto kao divljač u našim krajevima, a i okus mesa mi je sličniji divljači nego onom domaćih životinja. Isto tako, ako želite, možete probati i emu ili krokodila, ali to ipak nije svakodnevna hrana.

No krenimo ispočetka…

Što se jede za doručak? Ili, po australskom slengu – brekkie.

Naravno, ne mogu ne spomenuti Vegemite koji je jedna od prvih stvari koju ljudi asociraju s Australijom. Vegemite je nusprodukt koji nastaje prilikom pravljenja piva, odnosno namaz od kvasca. Izgleda poput čokoladnog namaza, ali okus nije ni blizu čokoladnog već nekakav miks slanog i gorkog okusa. Najčešće se maže na tost, ali može ga se koristiti i u sendvičima ili, ako baš želite, u bilo kojem drugom jelu. Žitarice s mlijekom su također popularne jer se brzo pripremaju. Na putu na posao usput kupljena kava i spremni ste za radni dan.

slavni Vegemite

Ručak je zbog užurbanog načina života najčešće on the go. Sendviči, ostaci hrane od večere ili usputni takeaway.

Večera je glavni obrok u danu. Trebalo mi je vremena da se na ovo priviknem. S obzirom da sam u Hrvatskoj s poslom završavala u 15h, uvijek bih nekako stigla imati neki kasni ručak i laganu večeru kasnije. Naravno, ovisno o poslu i smjenama, ovo nije pravilo koje vrijedi za sve, ali ja sam se prilagodila svom partneru tako da je večera postala najveći obrok u danu. A u razmišljanju što ćete jesti za večeru, stvarno možete pustiti mašti na volju. Od brzih rješenja poput pizze ili fish and chips do pravljenja finog odreska u kuhinji. Riba i drugi morski plodovi su jako popularni, ali i junetina i crveno meso općenito. Naravno, obrok nije loše popratiti i nekim finim pivom ili ciderom. Cideri su ovdje daleko popularniji nego u Hrvatskoj i izbor je višestruko veći, a crafted piva su sve više popularnija tako da se i u tom dijelu može svašta probati. Pivo bez ugljikohidrata je za mene bilo pravo otkriće i hvala onome tko ga je izmislio. 🙂

pivo bez ugljikohidrata

Ovdje sam prvi put probala Pavlova tortu i definitivno mi je postala jedna od najdražih. Jako jednostavna za napraviti i super osvježavajuća. Kod pripreme ovog deserta sam primijetila razliku u slatkom vrhnju kod nas i (thickened) cream ovdje, tj. ovdje nema našeg tipičnog slatkog vrhnja. Cream je drugačije teksture i često ga se jede i u netučenom obliku, npr. kao preljev uz mud cake. Puding… inače je prvo što pomislim miješanje praha s par žlica mlijeka i kuhanje pudinga. Ono što ovdje zovu puding više izgleda kao biskvit i popularni je božićni kolač. Gravy… prijevod na hrvatski bi bio „sos“, ali gravy je baš specifična vrsta umaka i jako je popularan ovdje. Može se kupiti čak i u fast food restoranima poput KFC. Još neka od obilježja Australije su mesne pite i Anzac keksi te popularni Tim Tam keksi u koje se zaljube gotovo svi koji ih imaju priliku probati.

Pavlova

Vjerujem da biste u Australiji izuzetno uživali u hrani, posebno isprobavajući nove okuse. Možda i klokane. 😉

JOŠ MALO GASTRO AUSTRALIJE:

Je li OK nositi piće u restoran?

Zašto će vas usluga u Australiji posebno iznenaditi ako ste Hrvat?

Idemo na kavu u Australiju?

Kako i gdje jeftino jesti u Australiji: Restorane isprobajte preko groupon stranica i tijekom happy hoursa, a za finu kavu izdvojite koji dolar više