Vodiči

Hospitality kuće: Rio je spreman za zabavu, pogledajte gdje i što možete isprobati!

datum objave | 12. srpnja 2016.
4361

Olimpijski je odbor objavio je  popis preko 30 zemalja koje će imati svoje hospitality kuće za vrijeme trajanja igara od 5. kolovoza do 21. kolovoza i koje će biti tematski različite, a nalazit će se na najljepšim lokacijama Rio de Janeira.

Sportaši, gosti, službenici i opća javnost imat će pristup većini olimpijskih kuća u kojima će moći sudjelovati u raznoraznim kulturnim događanjima, festivalima, iskušavanju raznoraznih svjetskih nacionalnih kuhinja i još mnogim raznovrsnim međunarodnim atrakcijama.

Ove kuće zapravo nemaju dugu tradiciju, ali su za vrijeme OI u Pekingu i Londonu bile omiljena okupljališta sviju, jer tamo se mogu upoznati sportaši, ali i pratiti natjecanja na velikim ekranima.

Nažalost kuće SAD-a, Velike Britanije, Kine i Rusije bit će zatvorene za javnost, odnosno bit će dostupne isključivo pozvanim gostima, ali većina drugih kuća će imati otvorena vrata za javnost i neće naplaćivati ulaz.

Što planiraju zemlje sudionice na olimpijskim igrama?

1. Nizozemska brani naslov najkuće u Riju

Da se za ovu disciplinu dodjeljuju medalje, Nizozemci bi bili ovjenčani lovorikama i u Riju bi morali braniti naslov. Holland Heineken House će sigurno biti popularna destinacija za gledanje natjecanja, ali i za partijanje. Upad se naplaćuje 15€, bez konzumacije pića.  Adresa je Av. Borges de Medeiros, 701 – Leblon, Rio de Janeiro.

Heinekenova kuća nalazit će se u klubu Clube Monte Libano u predjelu Ipanema- Leblon, a prostor će naravno biti posvećen Nizozemskoj i druženju s fanovima, kojih očekuju oko 4000 dnevno.

2. Velika Britanija nudi limitirani broj ulaznica za posjetitelje

Velika Britanija neće davati slobodan ulaz u svoju kuću, ali će se za ulaznice moći predbilježiti, jer je broj ulaznica ograničen. Njihova će kuća biti smještena odmah ispod skulpture Krista na Corvocadu, u Parque Lage, odakle će kasnije biti preseljena u Metropolitano shopping mall za vrijeme trajanja paraolimpijskih igara.

3. Francuska planira partije za 2000 ljudi uz DJ-a i potoke šampanjca

Ulaz u francusku kuću, smještenu u blizini hipodroma pored lagune (Lagoa), koštat će 20 reaisa (oko 40 kn), te će biti otvorena za posjetitelje od podneva do 2 sata ujutro tijekom trajanja igara. Osam večeri je rezervirano za 8 mega tuluma s ogromnim plesnim podijem za 2000 ljudi. Očekuje se hrpa dobre hrane, vina i šampanjca.

4. Meksiko organizira dječju izložbu inspiriranu Fridom Khalo

Svoju će kuću smjestiti u Nacionalni povijesni muzej u središtu Rija i organizirat će dvije izložbe- jednu čija će tema biti arheologija i druga koja će biti inspirirana životom i radom Fride Khalo.

5. Japan će zauzeti modernistički Cidade das Artes u Barra da Tijuca

U japanskoj će se kući moći dobiti informacije o idućim olimpijskim igrama koje će se održati 2020. godine u Tokiju. Japanska će kuća biti otvorena za vrijeme trajanja Olimpijade, kao i od 7. do 18. rujna. Japanci će svoj prostor imati i u povijesnoj zgradi Paco Imperial, odnosno kraljevske palače, gdje je danas smješten muzej.

13 stvari koje ne smijete propustiti kada idete u Japan. A možda baš zbog ovog i odete!

Zašto je Japan najbolje posjetiti u proljeće?

6. Švicarska – jedite čokoladu dok kližete na ledu

Posjetitelji će moći klizati usred ljeta usred Rija i uživati u švicarskoj čokoladi, racletteu i ostalim alpskim delicijama za vrijeme klizanja.

Nakon igara će Riju ostaviti izgrađeno baseball igralište, kao ostavštinu i uspomenu na prve olimpijske igre održane u južnoj Americi.

7. Republika Koreja će upoznati posjetitelje s K-Pop glazbom

Domaćini idućih zimskih OI u Pyeongchangu 2018. godine predstavit će na Copacabani korejsku kulturu, hranu, tekvando, a zahvaljujući VR tehnologiji posjetitelji će se također moći okušati i u zimskim sportovima. U Salumérica centru također organiziraju veliko događanje od 1.. do 13. kolovoza koje će biti posvećeno K-Pop glazbi, hrani i kozmetici.

8. Češka će odati počast Emilu Zatopeku

Centro Empresarial Mário Henrique Simonsen (Barra) bit će mjesto na kojem će 50-ak čeških tvrtki predstavljati svoju državu, a čast trkačkoj legendi Zatopeku će iskazati podizanjem skulpture od 6 metara.

9. Casa Africa će biti kuća za cijelu afričku delegaciju od 54 zemlje

Afričku olimpijsku delegaciju čine 54 zemlje koje će dijeliti jednu kuću, a u njoj će se, među ostalim, nalaziti simulator zrakoplova sa 60 sjedala.

Ovdje će se moći pogledati i kratki film o Africi, kao i sudjelovati u lutriji čiji će pobjednik imati šansu “prizemljiti” avion. Jedan od vrhunaca zabave u afričkoj kući trebala bi biti modna revija na kojoj će se nositi afrička odjeća i kostimi.

10. Njemačka će imati dvije kuće na plaži

Jedna će kuća biti otvorena za javnost na plaži Leblon i vodit će je njemački konzulat, a druga, u blizini Barra da Tijuca, će biti službena olimpijska rezidencija njemačkog olimpijskog odbora.

11. Portugal će ostati vjeran svojoj pomorskoj tradiciji

Kako bi bili u skladu sa svojom bogatom pomorskom poviješću, Portugalci koristiti povijesni brod kao svoju rezidenciju.

Pogledajte:

VIDEO: Surferi i wannabe surferi, ovo je TOP 10 lokacija za surfanje u Europi!

Pročitajte:

Europa 2016: 10 ideja gdje partijati na plaži ovog ljeta

12. Brazil

Domaćin Brazil će, naravno, imati najveću kuću i to na renoviranoj gradskoj obali. Posjetitelji će moći kušati brazilsku kavu, čokoladu, cachacu i vino.

Pročitajte:

Neobičan Brazil: Kafići Osama bin Laden, zabranjen solarij i ostale zanimljivosti

Što Brazilci ne vole: Ne jedite na ulici, ne hvalite Argentinu i ne pitajte ih pričaju li španjolski!

A što će biti s kućama nakon Igara?

Iako većina ovog sadržaja radi isključivo radi zabave za vrijeme trajanja igara, mnoge zemlje zapravo žele ostaviti nešto u trajno Brazilu, kao spomen na sudjelovanje. Tako će na primjer katarska kuća od umjetničke galerije biti pretvorena u dvojezičnu javnu školu.  Za vrijeme igara Katar će transformirati povijesnu zgradu u tipični arapski souk, gdje će posjetitelji moći uživati u specijalitetima poput shawarmi i bojati ruke hennom.

Novac od prodaje ulaznica donirat će se u centarFuturo Olimpico, kako bi se mladim sportašima Rija, koji nemaju novčanih sredstava, dala prilika da treniraju u katarskim sportskim ustanovama.

Procjenjuje se da će Rio za vrijeme Igara posjetiti oko 500 000 stranih posjetitelja, a oko 6 milijuna Brazilaca.

Ako niste znali:

„Znaš li gdje je Dubai?“ „Daaa, kako ne, pa u Saudijskoj Arabiji!“

Volite jesti prstima? Ovo je zemlja u kojoj je to sasvim normalna pojava

DUBAI, ALKOHOL I SVINJETINA: Kako izgleda noćni život, ima li alkohola i koliko košta te kako do svinjetine i hrvatskih proizvoda?

Dubaijska kultura: Raznorazne izložbe i događanja u Dubaiju prije i poslije Ramazana

Hrvatica u Kuvajtu: Nosimo duge rukave i kada je vani +50°C! Ne zbog zakona, već hladnih trgovačkih centara