Vodiči

Hipsterski vodič za Istanbul

datum objave | 03. listopada 2015.
5920

Istanbul je točka u kojoj se spajaju istočni i zapadni svijet, grad koji vibrira u ritmu techno Sufi bubnjeva i dnevnih molitvi. Rasprostire se kroz prostranstvo mnogobrojnih naselja, od Europe do Azije. U uvijek bučnom i punom gradu prebiva više od 20 milijuna ljudi.

Sva sreća da se stanovnici Istanbula još nisu spremni odreći nasljeđa turske gostoljubivosti, što je posljedica njihova izgubljenog imperija. Dok radni dan teče puževim korakom, između brojnih pauza za čaj i zakusaka, noći su prožete pobjedonosnom energijom koja će vas kao posjetitelje potpuno očarati. Posvećivanje pažnje svemu što je ugodno; hrani, društvu i ljepoti, ključan je dio turske kulture. Dok šetate ulicama, obratite pažnju na privlačan miris prženih badema i različitih vrsta parfema te boju očiju djevojke ili dečka koji sjede nasuprot vama u kafiću. Jedite, pijte i budite güzel, çok güzel.

Posvuda ste već vidjeli i pročitali da u Istanbulu morate posjetiti Aja Sofiju, Plavu džamiju, bazare… Mi vam danas predstavljamo malo hipsterskiji vodič za taj poseban grad.

1 Taksim

Taksim je dio grada koji se rasprostire oko trga Taksim. Središte je svih alternativnih stvari. Leži na području gdje se prepleću siromaštvo i izobilje. To stvara posebnu energiju koja ponekad može biti opasna, pogotovo kada neke demonstracije prijeđu granice mirnog prosvjeda.

2 Šetnja znamenitom Istiklal Caddesi

To je pravi raj za šoping. Među modnim brendovima, kao što su Mango i Zara, pronaći ćete prekrasne umjetničke galerije. U tim privatno financiranim galerijama možete uživati u izlozima, izložbama te konceptualnoj, multimedijskoj i vizualnoj umjetnosti. Sa svoja četiri umjetnička kata, urbanim vrtom i čestim gostujućim govornicima, galerija SALT vrijedna je vašeg posjeta te ju nikako ne smijete zaobići.

3 Santral Istanbul

S trga Taksim uskočite u besplatan prijevoz do Santrala koji je nekako čudno miran, no industrijski vrlo zanimljiv.

4 Ağa Hamami

Pazite da ju ne zamijenite s Galatasaray Hamami koja se nalazi u istoj ulici. Ağa Hamami jeftinija je od popularne Galatasaray Hamami, radi duže te je za oba spola. Dame mogu za masažu i kupku s rukavicama (kese) zamoliti žene, dok to za muškarce ne vrijedi. Radi se o odličnom i opuštajućem doživljaju koji uključuje kratku masažu cijelog tijela, a prostor nudi i prenoćište.

5 Kuzguncuk

Završite svoju hipstersku turneju kako dolikuje. Uputite se trajektom (pritom iskoristite svoju Istanbul Kart) na azijsku stranu, u židovsku četvrt Kuzguncuk gdje su ulice pune umjetnika.

Rezerviraj kartu po akcijskoj cijeni – za samo 759 HRK!