Novosti

Hejtamo: Piketty želi da aviokarte budu još skuplje. Jer ste bogati!

datum objave | 17. siječnja 2016.
2513

Autor “Kapitala” Thomas Piketty smatra kako bi uvođenje poreza za putovanje zrakom doprinijelo boljoj i pravednijoj borbi protiv klimatskih promjena. Oni s kartom ekonomske klase plaćali bi 20 € više, a poslovnjaci 180€ više.

Kada Al Gore, veliki borac za očuvanje okoliša, autor dokumentaraca „Neugodna istina“ i dobitnik Nobelove nagrade za mir, stupi nogom u avion, mnogi pomisle “Aha! Uhvaćen na djelu, u trenutku o kojem nikada  nije razmišljao.” Označuju ovakvo ponašanje licemjerjem, pronalazeći u tom opravdanje i/ili razlog za ignoriranje važnosti njegovog truda oko klimatskih promjena.

Ipak, imaju malo pravo. Obično, što si bogatiji, više putuješ avionom. I više zagađuješ. Ali, što ako bi svatko tko „zarula“ preko piste trebao platiti danak za svoj dio “krivnje”? Uostalom zagađuju i krave, i to više od tvorničkih dimnjaka, pa ih eto još većina jede.

Pikketysmatra kako će klimatske promjene uzrokovati velike fizičke, društvene i ekonomske promjene na globalnoj razini. Većina stručnjaka tvrdi kako bogate industrijalizirane zemlje uzrokuju većinu globalnog zatopljenja i da bi zbog toga trebale financirati mjere “prilagodbe” u siromašnim zemljama koje nisu profitirale iskorištavanjem fosilnih goriva u proteklom stoljeću.

Ekonomisti traže da se uvede politika koja će biti sukladna “novoj geografiji globalnih zagađivača”, odnosno smatraju da je važnije identificirati individualne zagađivače, nego zemlje koje imaju visoku razinu emisije štetnih plinova (jer pojedinci su ti koji troše, a zemlje su samo gruba aproksimacija) kako bi se moglo odlučiti tko će financirati klimatske adaptacije čiji troškovi iznose 150 milijardi eura godišnje.

Piketty i Chancel imaju nekoliko ideja za realizaciju navedenoga, a jedna od najfleksibilnijih je uvođenje poreza na putovanje zrakom. Kažu da bi oporezivanje svih business class karata u iznosu od 180€ i svih karata u ekonomskoj klasi u iznosu od 20€ omogućilo prikupljanje potrebne svote na godišnjoj bazi. Porez na zračno putovanje je već implementiran u devet zemalja, dakle riječ je o sustavu koju funkcionira, no unatoč tome, ovo je samo jedan dio onoga što se treba napraviti da bi se utjecalo rezultate klimatskih promjena.

Iskoristite zato priliku i putujte s nama, jer mi imamo najpovoljnije cijene avionskih karata! Provjerite naše cool akcije, odaberite destinaciju i odletite na odmor!