Novosti

Godišnji odmor je dobar za tvoje zdravlje

datum objave | 27. lipnja 2018.
6131

Putovanje vas ne čini samo sretnijima, nego i zdravijima. Putovanje u nepoznata okruženja je poput mentalne vježbe za mozak, a smanjuje i rizik od srčanog udara te depresije.

Možete nastaviti čitati članak i ako niste u mirovini, jer je bitno ono što sada radite da jednom kada i budete u toj dobnoj skupini, da vam život bude ljepši.

Svi kažu da će putovati kada odu u penziju, a onda dođe penzija i paralelno negdje dođu unuci. Ako k tome živite u Hrvatskoj i uživate velebne mirovine s kojima jedva uspijevate pokriti tekuće troškove, putovanja možete zaboraviti. Stoga uživajte dok možete i(li) spremite nešto novca za putovanja kad budete mogli – dakle, sada radite na budućnosti.

Jer kako to biva, najviše se može putovati kad se najmanje ima – u studentskim i umirovljeničkim danima, a onda se zaposlite, napokon imate novca za putovanje, ali nemate dovoljno godišnjeg + dođu djeca i promjene se prioriteti.

Sve dulje živimo, to jest činjenica. Prije stotinu godina, čovjek je bio star s 40 godina, a danas je star s duplo više. Nakon odlaska u mirovinu, mnoge osobe nekako naglo propadnu, jer više nemaju motiva, nema razloga za radom, ili nemaju novca da realiziraju svoje stare želje.  Oni u braku žive dulje od samaca, samo zato jer imaju s kim popričati.

A starijim generacijama se itekako savjetuje da nastave s godišnjim odmorima i putovanjima da bi ostali zdravi. Nije dovoljno rješavati križaljke i gledati kvizove da biste trenirali mozak i održavali ga zdravim. Mozgu koriste različite vježbe, poput onog da mijenjate životne navike jer se stvaraju nove sinapse u mozgu. Čitali ste već da je dobro ići drugim putem na posao ili prati zube lijevom rukom, čisto promjene radi. Navike ubijaju.

A putovanje je najbolji način da stvorite nove sinapse. Radite nešto novo, idete drugim putevima, a osim uživancije, dobijete i bonus dobro zdravlje.

Brojke su grozne: fizička neaktivnost odgovorna je više od 3 milijuna smrti tijekom godine samo u Americi od bolesti srca, dijabetesa tipa 2 i raka.  A prema studiji Global Ageing Coalition, svjetskom udruženju koja se bavi starenjem, žene koje su išle na godišnji odmor svakih šest godina ili više imale su značajno veći rizik od srčanog udara ili koronarne bolesti srca, od onih žena koje su odlazile na godišnji odmor dvaput godišnje.

Dakle, putujte redovito. Uzmite  vrijeme za sebe već sada, kad ste mladi, jer se vaš organizam treba oporaviti od stresa. Kažu da nam treba najmanje 3 tjedna da se odmorimo, no realnost je drugačija i većina nas može odmarati maksimalno 2 tjedna jer poslodavci tako odlučuju. No i manji odmori, ono kad spojite neki praznik pa dobijete par dana odmora, su dobri.

Stoga planirajte, spajajte, putujte. Samo ne uzimajte godišnji da biste dovršili posao ili sredili kuću. Nitko ne umire zbog neispeglanog rublja. Umjesto novog telefona, kupite si avionsku kartu, ionako će sljedeće godine doći novi model mobitela. Umjesto da klikate po webshpovima i kupujete krpice, za tih 1000-2000 kuna možete negdje otputovati gdje nikog nije briga što nosite i gdje će i vaša stara odjeća biti svima nova!

4 preporuke za planiranje putovanja za zdraviju budućnost:

1. Kada štedite za mirovinu, ostavite u budžetu mjesta i za jedno putovanje godišnje kroz 20 godina.

2.  Kada birate između uštede novca na putovanje ili na nešto veće, možda fizički opipljivije, sjetite se da je aktivnost i putovanja tijekom života imaju fizičke, kognitivne i društvene benefite za cijeli život. pročitajte ovaj članak na te temu, dobar je: Prokletstvo adaptacije: Zašto je bolje kupovati iskustva, a ne stvari?

3.  Zapamtite da putovanje ne mora biti na egzotična mjesta, dovoljno je da odete do Lošinja i uživate u moru, dugim šetnjama i miomirisnim vrtovima. Da sljedeći put skoknete do Bleda ili pak na izlet do Istre ili Plitvica.

4.  Obavezno idite na godišnji svake godine kad ste još mladi. Ako si narušite zdravlje u mladosti, kakva li će tek biti starost!

Pogledajte naše cool akcije koje vam omogućuju da najjeftinije dođete do neke destinacije i ostanite zdravi! 😉

Pošaljite upit