Novosti

Gledaj ovo: 10 serija i filmova za ljubitelje putovanja

datum objave | 18. veljače 2020.
3293

putovanja serije

O filmovima za ljubitelje putovanja već smo ranije pisali u tekstu 10 filmova zbog kojih ćete poželjeti odmah otputovati nekamo, baš kao i o knjigama u VIDEO POPIS: 15 najboljih knjiga o putovanjima koje biste trebali pročitati. Sad su na red došle serije i dokumentarci o putovanjima, koje možeš gledati putem različitih streaming servisa, neke su se prikazivale i na domaćim kanalima, a neke možeš pogledati i na YouTubeu.

Kako god, dok odmaraš od putovanja,  gledaj i uči o destinacijama i tko zna – možda te nešto što vidiš inspirira na sljedeće putovanje.

1. Dark Tourist

„Dark Tourist“ je kratki serijal u kojem novozelandski novinar i snimatelja Davied Farrier istražuje poznata mjesta katastrofa koja su postala magnet za turiste. On je tzv. „Crni turist“, a o fenomenu crnog turizma već smo ranije pisali u tekstu Crni turizam: što to ljude toliko privlači mjestima katastrofa?

Provedite nekoliko sati istražujući zajedno s Davidom „odmor“ u ratnoj zoni i na lokacijama katastrofa, koje privlače uglavnom zapadnjake u potrazi za nečim uzbudljivim, neobičnim i drugačijim od klasičnog turizma.

Serijal vas vodi kroz mnogo država diljem planete, između ostalog i u Černobil koji je postao iznimno popularan nakon istoimene TV serije.

2. Residente

Fantastična priča portorikanskog rep idola Renéa Péreza Joglara, poznatog kao Residentea, koji je krenuo na put nakon što je napravio DNK test i doznao da nosi gene iz Afrike, Europe, Azije, Bliskog Istoka i Indijanaca.

Raspustio je svoj jako popularan bend Calle 13 i posjeti 10 zemalja kako bi upoznao odakle sve dolazi i snimio album inspiriran upravo podrijetlom. Film je stoga pun različite glazbe: od tradicionalnog pjevanja iz grla ljudi u Siberiji do klasičnih kineskih pjevača opere.

Vidjet ćete brojne države, od Kine preko Armenije i Burkine Faso pa do Španjolske i Portorika između ostalih.

3. An idiot abroad

„An Idiot Abroad“ ili u slobodnom prijevodu „Idiot po svijetu“ je britanska dokumentarna putopisna televizijska serija koju potpisuju smiješni Ricky Gervais i Stephen Merchant, a u glavnoj ulozi je Karl Pilkington. Glavna tema je da Karl zapravo nema pojma o svijetu niti ga zapravo putovanja zanimaju, ali ga Gervais i Merchant šalju na različite lokacije i snimaju kako se on tamo snalazi.

Serija je s prikazivanjem počela 2010. godine kada je Karl obišao sedam svjetskih čuda, a naknadno su snimljene još 2 sezone. Dobro ćeš se nasmijati i pritom nešto naučiti.

4. Stephen Fry in America

Stephen Fry  je britanski glumac, komičar i pisac, a u dokumentarnom serijalu „Stephen Fry in America“ vodi gledatelje kroz SAD u londonskom taksiju.

Fry će te nasmijati dok putuje kroz svih 50 država SAD-a i istražuje specifičnosti tih država, ali i njihove posebnosti i različitosti.

5. Street Food

Ako si gledao „Chef’s Table“, znaj da ista ekipa stoji iza ovog serijala o uličnoj hrani. „Street Food“, kako i samo ime kaže, bavi se uličnom hranom, a serijal predstavlja talentirane chefove u lokalima na cesti koji stvaraju izvrsna jela. Prva sezona počela je s prikazivanjem 2019. godine na Netflixu, a vodi gledatelje kroz devet azijskih destinacija (Tajland, Japan, Indija, Indonezija, Južna Koreja, Singapur, Filipini i Vijetnam), dok će druge sezone istraživati uličnu hranu na drugim kontinentima.

6. Jiro dreams of Sushi

Film „Jiro sanja o sushiju“ predivna je priča o Jiru Onu, 85-godišnjem majstoru sushija iz Japana sa sićušnim restoranom od svega 10 sjedećih mjesta na jednoj tokijskoj metro stanici, prvim takvim koji je dobio čak 3 Michelinove zvjezdice.

Michelin restorani: Najbolje foodie destinacije na svijetu

Sushi chef Jiro Ono vrsni je majstor koji tanjur naplaćuje 2000 kuna, a film predstavlja njegovu životnu posvećenost savršenstvu i žrtvu koju zbog toga podnose njegovi odnosi s drugima. Zaista fascinantan uvid u japansku kulturu.

7. Ride with Norman Reedus

Ako volite seriju „Živi mrtvaci“, onda će vam glavni lik ovog dokumentarca biti itekako poznati. Norman Reedus u ovom serijalu skočio je na sjedalo motocikla i upoznaje gledatelje s lokalnom bajkerskom kulturom predstavljajući najbolje kolekcionare motora, mehaničara i tvoraca diljem SAD-a.

Svaka od epizoda traje po sat vremena, a predstavlja drugi grad gdje Reedusu društvo pravi netko od glumaca, glazbenika, prijatelja ili pak lokalnog zaljubljenika u motore dok zajedno obilaze bajkerske trgovine, tattoo salone i ostale lokacije.

8. Booze Traveller

„Booze Traveler“, kao što pretpostavljaš, je američka TV serija koja istražuje alkohol diljem svijeta. Voditelj ovog putopisnog serijala je Jack Maxwell, vrsni poznavatelj izrade koktela. On putuje po svijetu upoznavajući različite običaje vezanim za alkohol, ali i općenito kulturu kroz ljude, mjesta i barove.

Za sada su snimljene 4 sezone, a 2017. kada je, između ostalog, snimao i u Hrvatskoj, otkriveno je da Jack Maxwell ima tumor te je snimanje pauzirano.

9. Anthony Bourdain: Parts unknown

Poznati chef, gurman, voditelj i putnik Anthony Bourdain preminuo je nažalost 2018. godine, a iza sebe je ostavio mnogo snimljenog materijala. „Parts Unknown“ snimao je za CNN od 2013. godine te je istražio zaista mnoga mjesta diljem našem planete i probao svašta što se na jelovnicima moglo naći, pa je tako jeo i puha u Hrvatskoj.

Anthony Bourdain: Nikad ne jedem avionsku hranu

Hrvatska je sljedeća velika stvar. Ako niste bili ovdje, vi ste je… idiot! Ja sam idiot!,“ nahvalio nas je tada gledateljima, a ti pogledaj gdje je još sve bio.

10. Jack Whitehall: Travels With My Father

Otac i sin putuju zajedno, a pritom je sin komičar pa je onda ova dokumentarna serija ujedno i ona uz koju ćeš se nerijetko nasmijati. Ova Netflixova putopisna serija predstavlja komičara Jacka Whitehalla koji se povezuje sa svojim ocem Michaelom putujući svijetom i „slučajno“ upadajući u različite sulude situacije.

Dobro ćeš se nasmijati uz ovaj neobičan par vrlo opuštenog sina i vrlo neopuštenog oca.

U prvoj sezoni prošli su dio Azije, druga je bila rezervirana za istočnu Europu.

Serija je ove godine u 3. sezoni prikazivanja.