Vodiči

Gdje se u Europi pije najjeftinije pivo?

datum objave | 25. rujna 2016.
10930

Jeste li znali da su stari Babilonci bili prvi poznati pivski majstori? Zapravo, toliko su ozbiljno shvaćali svoje pivo, da bi osobu kojoj bi pivo ispalo nepitko i loše utopili u njemu. Malo rigorozno, ali put do savršenstva traži i neke žrtve. Doslovno.

Glavni sastojak piva je voda, ali ono što je zanimljivo jest da je određeni tip vode na pojedinim područjima bolje odgovarao proizvodnji određene vrste piva. Tako npr. dablinska mineralima bogata voda odgovara proizvodnji stoutova poput Guinessa. U srednjem vijeku je zaista bilo teško pronaći čistu pitku vodu, pa su zbog toga mnogi pili pivo, jer je zbog dezinficirajućih svojstava alkohola pivo bilo sigurniji zdravstveni izbor.

A znate li da se 1814. godine u Londonu dogodila velika pivska poplava? 3500 bačvi piva se izlilo i izazvalo plimni val od kojeg je umrlo 9 ljudi. Možda su otišli u Valhallu, pivski raj po Vikinzima, koji su vjerovali da ih tamo čeka gigantska koza koja daje hektolitre piva za one najzaslužnije.

Idemo dalje…. Znate li kako se zove strah od prazne čaše? Nije pesimizam, već cenosillicaphobia, pa zbog toga pivopijama preporučujemo da se odmah naoružaju s po jednom u svakoj ruci, što ne bi bilo moguće za vrijeme prohibicije u Americi (1920. – 1933.). Zabrana točenja i prodavanja alkohola, odnosno suša, trajala je 13 godina, 10 mjeseci i 19 dana. Hvala bogu, prohibicije više nema, dapače, piva ima svugdje na svijetu!

U kojim je europskim zemljama happy hour najviše veseli pivopije?

1. Portugal

Portugal je 11 najveći proizvođač piva u Europi.

Naravno da u glavni grad nećete posjetiti samo da biste pili pivo u slavnom Bairro Altu, jer toliko se toga treba vidjeti u Lisabonu, ali kada ožednite i poželite neki morski specijalitet zaliti nektarom od hmelja, znajte da ćete u prosjeku za pivo u dućanu izdvojiti oko 1€, dok će vas isto zadovoljstvo  na nekoj terasi koštati oko 3,80€. Portugalci pivo zovu cerveja, a domaći brendovi su Super Bock, Sagres, Coral, Cergal, Cintra, Cristal, Especial, Magna, Melo Abreu Especial, Melo Abreu Munich, Onix,Tagus, Topazio, Zarco, Imperial, Sovina.

Najprodavanija piva u Portugalu su Sagres i Super Bock.

Kako se ono kaže? Aha! Tudo bem in Lisboa! 😀

2. Španjolska

Najbolje bi bili napraviti iberijsku pub crawling turu, pa se nakon Lisabona samo prebaciti u susjednu Španjolsku i nastaviti uživati u odličnoj gastro ponudi. Zamislite samo Andaluziju natopljenu suncem, a vaše pivsko nepce natopljeno omiljenom kombinacijom slada i ječma… Za koje ćete trebati izdvojiti 0,47€ za ispijanje na zidiću (srećom u Sevilli postoje 3 mjesta pod zaštitom UNESCO-a, pa će pogled biti lijep), odnosno 4€ za pivo u kafiću.

Prema podacima starim samo 3 mjeseca najpopularniji španjolski lageri su redom: Ambar, Estrella Galicia, Stark, Condis, Alhambra i Estrella Damm.

3. Mađarska

Ako niste od điravanja po Mediteranu, ali vam nije mrsko skoknuti do susjedstva, onda via Budimpešta! Ovdje ćete za pivo u trgovini izdvojiti 0,73€, odnosno 3,48€ za cugu na nekom šanku – mi preporučujemoRuins Bars a jedno pravo mađarsko iskustvo.

U mađarskoj će ljubitelji radlera doći na svoj – od jabuke, preko kruške, do kiselih trešanja, samo odaberite okus.

Kada budete šetali peštanskim SoHo-om, Raday utcom, nećete čuti kuckanje pivskim čašama! Kada su se tijekom revolucije 1848. godine oslobodili Austrijanaca, Mađari su slavili kuckanjem šalicama i zakleli su se da idućih 150 godina neće nazdravljati kuckanjem staklenih čaša. “Zabrana” je stala 1999. godine, ali još uvijek se smatra važećom, pogotovo ako su u pitanju stariji građani.

Najpopularnije mađarsko pivo je Dreher, a slijede ga Arany Ászok, Soproni i Borsodi.

4. Bugarska

Kozmopolitska  Sofija (Aha! Možda niste očekivali ove dvije riječi u istoj rečenici, ali istina je da je bugarska prijestolnica mjesto susreta različitih kultura i mjesto koje se treba nađi na vašoj TO SEE listi, bez obzira na vašu ljubav prema pivu.) ima jeftinije pivo u prosjeku od do sada navedenih zemalja na listi kada su u pitanju izlasci (3,07€), dok ćete potencijalni mamurluk u trgovini plaćati 1,02€ po komadu u trgovini.

Najpopularnije pivo proizvodi pivnica Kamenitza, a slijedi ga Zagorka.

5. Poljska

Da se na Posljednjoj večeri nije točilo vino, onda bi se sigurno točilo pivo, ako pitate stanovnike zemlje katoličkije i od Vatikana. Lijepa Poljska i lijepe Poljakinje (i kako same kažu, malo manje lijepi Poljaci) pivo plaćaju čak toliko malo da će vam se nakon treće runde i Poljaci učiniti ljepšima.

Glavni grad Krakow, grad je bogat kulturnom i povijesnom tradicijom, tako da kada se dokopate Poljske neće samo vaš novčanik uživati u ispijanju piva u Poljskoj, već ćete i sami biti zadovoljni odabirom destinacije za jedno lijepo jesenko putovanje.  Za pivo ćete trebati izdvojiti oko 0.55€, odnosno 2,41€ za turu na šanku. Na zdrowie!

Najpoznatije poljske pive su Zywiec, Warka Jasne Pelne i Tatra, a isprobajte i neko baltičko porter pivo koje ima visoki udio alkohola.  Neka od najboljih su Okocim Porter, Zywiec Porter i Black Boss Porter.

Dobro mjesto za ispijanje piva u Krakowu jest C. K.Browar, pivnica i noćni klub u centru grada.

6. Srbija

Poznato je da se u Srbiji dobro jede i pije, a i zabavlja.  400 km do srpskog glavnog grada znači svega par sati vožnje automobilom do super roštilja i jeftinog piva, dobre zezancije i ludih izlazaka na Savi. U trgovini će vas koštati manje nego u Hrvatskoj, oko 70 RSD-a (4 kune), a u kafićima će biti malo skuplje, između 15 i 20 kuna.

U Srbiji je najpoznatije pivo Jelen kojeg proizvod Apatinska pivara i pola litre košta ispod 4 kune.

7. Slovačka

Vjerojatno ste očekivali Češku, ali na listi se našla njena bivša polovica. Uživajte u lutanju gradom i pogledu na znamenitosti s pivom u ruci. Istina, u cijenu nije uračunata ulaznica za atrakcije (A zamislite da je i to moguće! :D), pa ćete za pivo u trgovini trebati izdvojiti oko 1,03€, dok će vas pivo s pogledom na nekoj terasi koštati oko 1,98€.

Najpoznatiji slovački brewskie zove se Zlaty Bažant, u bocama i točeni, a slijede ga Kaltenecker Chopper IPA i Bratislavský Bubák 12º Tmavé.

8. Ukrajina

Još do relativno nedavno zatvorena za turističke posjete, Ukrajina, a posebno Kijev se sve više okreće turizmu. Kada poželite predahnuti od razgledavanja mnogobrojnih pravoslavnih crkva i otkrivanja ukrajinske kulturne baštine, onda lijepo pravac birtija gdje ćete pivo u prosjeku plaćati oko 2,10€.

Birajte između TOP 5 ukrajinskih favorita: Collider Affectionate Krampus, Pravda Lvivska Vesna, Lvivske Porter, Pravda India Pale Lager  ili Pravda Lvivska Osin.

Ako želite na neku od ovih destinacija, pišite nam na info@nomago.hr ili zovite na besplatni telefon 0800 1998 da vam nađemo jeftine aviokarte.

ČLANCI S ALKOHOLOM: