Gastro

Gdje jesti u New Yorku: Hot-dogovi, cronuti, burgeri, pastrami sendviči, cupcakes i još mnogo toga što morate probati

datum objave | 24. rujna 2021.
5045

Koji su najbolji restorani u New Yorku? Na to je pitanje teško odgovoriti zbog iznimno velikog izbora, ali i vašeg osobnog ukusa kod hrane. Stoga smo odlučili napraviti mini vodič kroz najbolja mjesta u New Yorku gdje možete pojesti dobru pizzu, burgere, pastrami, krafne, hot dogove, cupcakes itd.

New York je mješavina različitih kultura pa ne čudi što u njemu možete pronaći zaista sve vrste svjetskih kuhinja (čak i balkansku – uglavnom u Queensu) i novotarija poput avokado bara. Nema čega ne možete pojesti kad se toga zaželite.

No govorimo li o nekim klasicima, evo kamo se uputiti po hranu, ovisno o tome što vam se jede:

1. Pizza

Gdje jesti u New Yorku, Pizza

Talijanski imigranti donijeli su početkom 1900-ih pizzu i od tada je ona jedno od omiljenih jela u New Yorku. Iako joj je odlika tanko tijesto, baš kao u Italiji, Amerikanci ipak vole velike porcije pa klasična napuljska pizza promjera između 25 i 30 cm ovdje nije ni ona mala. Njujorčanima je i ona od 35 cm (14 inča) mala pizza!

Gdje pojesti dobru pizzu u New Yorku?

  • Roberta’s (261 Moore St). U Roberta’s možete pojesti ogromnu pizzu iz krušne peći s povrćem i začinima koje ubiru iz vlastitog vrta. Mjesto je toliko popularno da su gosti tu bili Bill Clinton, Beyoncé i Jay-Z. Naručite ‘Famous Original’ pizzu sa sirom caciocavallo za 15 dolara.
  • Lombardi’s (32 Spring Street) Ova je pizzeria jedna od legendardnih u New Yorku, rekli bismo u tzv. „Pizza Hall of Fameu“ pizzerija, jer je službeno bila prva otvorena pizzeria u SAD-u, koja datira iz 1897. godine. Otvorio ju je Talijan kako bi nahranio radnike imigrante na Manhattanu. Cijene se kreću od 20.50 USD naviše.
  • Joe’s (Greenwich Village, 150 East 14th Street, 1435 Broadway, 7 Carmine Street i Bedford Avenue u Williamsburgu). Radi od 1975. godine, a otvorio ga je Talijan iz Napulja Joe Pozzuoli. Njegov lokal postao je svojevrsna institucija u Greenwich Villageu. Želite li samo komad (slice) pizze, Joe’s ih prodaje po 2 dolara na četiri lokacije u gradu i odlične su.

2. Bagels – peciva s rupom

Gdje jesti u New Yorku, bagels

Mekano iznutra, sjajno i hrskavo izvani – pecivo koje su u New York donijeli Židovi iz Istočne Europe 1880-ih (originalno iz Poljske) postalo je vrlo popularno u Americi. Bagel ili beigel je „kruhasti“ proizvod koji se tradicionalno radi ručno od pšeničnog tijesta u obliku kruga s rupom u sredini te se prvo kuha u vodi, a zatim peče.

Gdje pojesti najbolji bagel u New Yorku?

  • Absolute Bagels (2788 Broadway). Čak 16 vrsta peciva s rupom čeka vas u ovom lokalu, gdje možete jeftino jesti čuvate li novac za neke druge stvari tijekom boravka u New Yorku. klasičan bagel i krema od sira, sve skupa 3 dolara, bit će vam fina užina u nekom od onližnjih parkova na Manhattanu.
  • Murray’s Bagels (500 Avenue of the Americas). Moto tvrtke je „We don’t toast“ ili u prijevodu ne tostiraju peciva, što je samo po sebi garancija svježine proizvoda. Za 14 dolara kušajte sendvič u pecivu od lososa i sira, vrijedi svakog centa.

3. Krafne i cronuti

Gdje jesti u New Yorku, Krafne i cronuti

Vjeruje se da su prve krafne u New York donijeli Nizozemci još u 17. stoljeću, ali zato je cronut u potpunosti američki proizvod (iako biste zbog imena možda mislili da s tim ima veze neki Hrvat, nema). Chef Dominique Ansel iz pekare Dominique Ansel Bakery napravio je 2013. godine krafnu od peciva s kojim je inače radio kroasane pa otud potječe naziv.

Gdje pojesti najbolje krafne u New Yorku?

  • Dun-Well Doughnuts (222 Montrose Avenue) je poznata organska veganska pekarnica s preko 200 različitih okusa, uključujući Chai Tea, Raspberry Pistachio, Root Beer i Mexican Chocolate.

Gdje jesti u New Yorku, Cronut

  • Dominique Ansel Bakery (189 Spring St). Po cronut otiđite u mjesto gdje je on nastao! Košta 5,50 dolara, a svaki mjesec u ponudi je neki novi egzotičan okus, poput mascarponea sa šećerom od bosiljka. Redovi za cronut su uobičajena pojava.

4. Hot dogovi

Gdje jesti u New Yorku, Hot dogovi

Njemački mesar Charles Feltman počeo je prodavati hot dogove u Coney Islandu davne 1871. godine, a od tada je ova brza hrana postala jedna od klasičnih njujorških ponuda.

Gdje su najbolji hotdogovi u New Yorki?

  • Crif Dogs (113 Saint Marks Place). Nevjerojatne kombinacije potpuno će vas oduševiti. Volite li slano i slatko, obavezno naručite Spicy Red Neck – hrenovku omotanu slaninom s čilijem, salatom od kupusa i jalapeñosima. Hrenovke tu poslužuju i s avokadom, kiselim vrhnjem, ananasom, topljenih sirom i još nizom namirnica.
  • Nathan’s Famous (1310 Surf Avenue). Košer hot dogovi od govedine ovdje se rade već 90 godina. Originalni hot dog košta 3,95 USD-a, no dodajte malo prženih štapića od sira za još bolje iskustvo. Nathanove hot dogove možete vidjeti diljem New Yorka, u obliku lokala ili pak pokretnih kamiona, od Yankee stadiona do Coney Islanda.

5. Torta od sira

Gdje jesti u New Yorku, Cheesecake

Njujorški cheesecake ili torta od sira nije ona torta od sira na koju ste vjerojatno navikli pronaći u hrvatskim slastičarnicama. Prije stotinjak godina, 1929. godine, vlasnik jednog restorana Arnold Reuben navodno je prvi napravio tortu od sira, a glas o njoj se ubrzo proširio da je ubrzo ova slastica postala dio redovne ponude kao deserta u brojnim drugim restoranima u gradu.

Gdje pojesti najbolji cheesecake u New Yorku?

  • Junior’s (386 Flatbush Avenue i druge lokacije). Junior’s radi od 1950. godine, a slogan mu je „niste živjeli ako niste probali cheesecake u Junior’su”. Ogromna porcija torte od sira s jagodama košta 6,95 USD-a.
  • Eileen’s (17 Cleveland Place). Tražite li mjesto koje ima kolače bez glutena i laktoze, ovo je mjesto za vas, baš kao i za sve klasičare koji obožavaju verziju Pina Colada (20 dolara za torticu promjera 25 cm) ili pak tortu s borovnicama i keksima.

6. Pastrami

Gdje jesti u New Yorku, Pastrami

Košer mesar Sussman Volk svoj je prvi pastrami sendvič napravio 1887. godine te ušao u legendu. Pastrami se obično radi od sirove govedine koja se našpika različitim začinima, dimi te kuha na pari.

Gdje pojesti najbolji pastrami u New Yorku?

  • Katz Delicatessen (205 East Houston Street). Ovaj lokal radi od 1888. godine, a mogli ste ga vidjeti u filmu „Kad je Harry sreo Sally“. Pastrami sendvič košta izazovnih 19,95 USD-a, no nakon njega neće vam trebati ručak.

7. Cupcakes

Gdje jesti u New Yorku, Cupcakes

Cupcake i muffin nisu ista stvar, iako tako izgledaju na prvi pogled. Razlika je u tijestu. Dok muffini mogu biti slani, cupcakes su uvijek slatki. Cupcakes su zapravo minijaturne tortice, a prvi spomen njih bio je davne 1796. godine

Gdje pojesti najbolje cupcakes u New Yorku?

  • Magnolia Bakery (401 Bleecker Street). Odabrali smo ovo mjesto jer ga je proslavila serija „Seks i grad“, a njihov cupcake sa žarko crvenim tijestom i dekadentnom kremom od sira hit je proizvod koji će vas doći 3,75 USD-a.
  • Crumbs Bakeshop (Grand Central Station i druge lokacije). Kad dođete u ovaj lokal, najteže će vam biti koji okus između 50 ponuđenih odabrati. A ako ste jako gladni, kušajte cupcake koji je visok 15-ak centimetara!

8. Burgeri

Gdje jesti u New Yorku, Burger

Legenda kaže da su prve hamburgere u Ameriku donijeli njemački mornari 1800-ih, naravno iz Hamburga. Danas su burgeri američka klasika koja se poslužuje od istoka do zapada.

Gdje pojesti najbolji burger u New Yorku?

  • Balthazar Restaurant (80 Spring Street). Savršeno pečen s topljenih sirom i krumpirićima sa strane, cheeseburger iz Balthazara košta 21 USD, ali definitivno vrijedi tih para.
  • Shake Shack (Madison Square Park i druge lokacije). Lanac Shake Shack danas ima lokale diljem svijeta, no prvi je otvoren 2004. godine baš u New Yorku. Kušajte burger od angus govedine za 4,29 USD-a ili možda uzmite vegetarijansku opciju s gljivama ‘Shroom Burger za 6,99 USD-a.

9. Palačinke

Gdje jesti u New Yorku, Palačinke

Njujorčani su ludi za brunchom, a palačinke su im omiljena hrana između 11.30 i 12, uz tost i druge „divote“ kasnog doručka.

Gdje pojesti najbolje palačinke u New Yorku?

  • Clinton St. Baking Company (4 Clinton Street). Prvi na YELP-u po preporukama i to zasluženo. Poznati su po palačinkama s borovnicama i toplim javorovim sirupom (15 USD-a) te palačinkama od banana. Možda ćete trebati čekati pola sata na stol, no isplati se.
  • Johny’s Luncheonette (124 W 25th St). Smješteni također na Manhattanu, koju ulicu dalje od Broadwaya, ovo je mjesto jako popularno za doručak, a osim palačinki nude i sjajne sendviče.

10. Nešto posebno…

Gdje jesti u New Yorku, Pierogi
foto: Michela Simoncini/Flickr

Možda biste probali nešto mimo pizza, burgera i hot doga što nemate prilike pojesti kod kuće? U New Yorku možete pronaći baš svu hranu iz bilo kojeg kutka svijeta pa bi bilo nemoguće nabrajati sva posebna mjesta s posebnom hranom. Stoga za kraj evo tek tri prijedloga:

  • Veselka (144 2nd Avenue). Ukrajinski restoran Veselka radi 24 sata dnevno, a specijalitet su im punjeni pierogiji koji se jedu s kiselim vrhnjem, prženim lukom i umakom od jabuka.
  • Kenka (25 St Marks Pl). Volite li japansku hranu i otkačeno uređenje, Kenka je izvrsno mjesto u East Villageu koje radi od 6 popodne do 2 ujutro (vikendom i do 4 ujutro). Na meniju imaju klasična jela iz japanske kuhinje kao što su yakisoba, yakitori, takoyaki, gyoza, sashimi, grilani goveđi jezik, kravlje iznutrice s roštilja, pržena riža, tonkatsu, japanski curry, prženi škampi, ramen itd…ali u ponudi su i bikov penis, testisi purana i skrivena ponuda „današnje jelo zaposlenika“, a tu je i izazov poput ogromnog tanjura curryja i riže za 25 USD-a koji vam je besplatan ako ga pojedete za 20 minuta.
  • Angelica Kitchen (300 East 12th Street). Za sve ljubitelje alternativne prehrane, Angelica Kitchen je sjajan odabir jer nudi čitav niz košer jela, veganskih, organskih, sirovih i bez glutena. Ogroman dnevni menu stalno se mijenja, a na njemu ćete pronaći od curryja preko sushija do ukusnim deserata.