Koji su najbolji restorani u New Yorku? Na to je pitanje teško odgovoriti zbog iznimno velikog izbora, ali i vašeg osobnog ukusa kod hrane. Stoga smo odlučili napraviti mini vodič kroz najbolja mjesta u New Yorku gdje možete pojesti dobru pizzu, burgere, pastrami, krafne, hot dogove, cupcakes itd.
New York je mješavina različitih kultura pa ne čudi što u njemu možete pronaći zaista sve vrste svjetskih kuhinja (čak i balkansku – uglavnom u Queensu) i novotarija poput avokado bara. Nema čega ne možete pojesti kad se toga zaželite.
No govorimo li o nekim klasicima, evo kamo se uputiti po hranu, ovisno o tome što vam se jede:
1. Pizza
Talijanski imigranti donijeli su početkom 1900-ih pizzu i od tada je ona jedno od omiljenih jela u New Yorku. Iako joj je odlika tanko tijesto, baš kao u Italiji, Amerikanci ipak vole velike porcije pa klasična napuljska pizza promjera između 25 i 30 cm ovdje nije ni ona mala. Njujorčanima je i ona od 35 cm (14 inča) mala pizza!
Gdje pojesti dobru pizzu u New Yorku?
- Roberta’s (261 Moore St). U Roberta’s možete pojesti ogromnu pizzu iz krušne peći s povrćem i začinima koje ubiru iz vlastitog vrta. Mjesto je toliko popularno da su gosti tu bili Bill Clinton, Beyoncé i Jay-Z. Naručite ‘Famous Original’ pizzu sa sirom caciocavallo za 15 dolara.
- Lombardi’s (32 Spring Street) Ova je pizzeria jedna od legendardnih u New Yorku, rekli bismo u tzv. „Pizza Hall of Fameu“ pizzerija, jer je službeno bila prva otvorena pizzeria u SAD-u, koja datira iz 1897. godine. Otvorio ju je Talijan kako bi nahranio radnike imigrante na Manhattanu. Cijene se kreću od 20.50 USD naviše.
- Joe’s (Greenwich Village, 150 East 14th Street, 1435 Broadway, 7 Carmine Street i Bedford Avenue u Williamsburgu). Radi od 1975. godine, a otvorio ga je Talijan iz Napulja Joe Pozzuoli. Njegov lokal postao je svojevrsna institucija u Greenwich Villageu. Želite li samo komad (slice) pizze, Joe’s ih prodaje po 2 dolara na četiri lokacije u gradu i odlične su.
2. Bagels – peciva s rupom
Mekano iznutra, sjajno i hrskavo izvani – pecivo koje su u New York donijeli Židovi iz Istočne Europe 1880-ih (originalno iz Poljske) postalo je vrlo popularno u Americi. Bagel ili beigel je „kruhasti“ proizvod koji se tradicionalno radi ručno od pšeničnog tijesta u obliku kruga s rupom u sredini te se prvo kuha u vodi, a zatim peče.
Gdje pojesti najbolji bagel u New Yorku?
- Absolute Bagels (2788 Broadway). Čak 16 vrsta peciva s rupom čeka vas u ovom lokalu, gdje možete jeftino jesti čuvate li novac za neke druge stvari tijekom boravka u New Yorku. klasičan bagel i krema od sira, sve skupa 3 dolara, bit će vam fina užina u nekom od onližnjih parkova na Manhattanu.
- Murray’s Bagels (500 Avenue of the Americas). Moto tvrtke je „We don’t toast“ ili u prijevodu ne tostiraju peciva, što je samo po sebi garancija svježine proizvoda. Za 14 dolara kušajte sendvič u pecivu od lososa i sira, vrijedi svakog centa.
3. Krafne i cronuti
Vjeruje se da su prve krafne u New York donijeli Nizozemci još u 17. stoljeću, ali zato je cronut u potpunosti američki proizvod (iako biste zbog imena možda mislili da s tim ima veze neki Hrvat, nema). Chef Dominique Ansel iz pekare Dominique Ansel Bakery napravio je 2013. godine krafnu od peciva s kojim je inače radio kroasane pa otud potječe naziv.
Gdje pojesti najbolje krafne u New Yorku?
- Dun-Well Doughnuts (222 Montrose Avenue) je poznata organska veganska pekarnica s preko 200 različitih okusa, uključujući Chai Tea, Raspberry Pistachio, Root Beer i Mexican Chocolate.
- Dominique Ansel Bakery (189 Spring St). Po cronut otiđite u mjesto gdje je on nastao! Košta 5,50 dolara, a svaki mjesec u ponudi je neki novi egzotičan okus, poput mascarponea sa šećerom od bosiljka. Redovi za cronut su uobičajena pojava.
4. Hot dogovi
Njemački mesar Charles Feltman počeo je prodavati hot dogove u Coney Islandu davne 1871. godine, a od tada je ova brza hrana postala jedna od klasičnih njujorških ponuda.
Gdje su najbolji hotdogovi u New Yorki?
- Crif Dogs (113 Saint Marks Place). Nevjerojatne kombinacije potpuno će vas oduševiti. Volite li slano i slatko, obavezno naručite Spicy Red Neck – hrenovku omotanu slaninom s čilijem, salatom od kupusa i jalapeñosima. Hrenovke tu poslužuju i s avokadom, kiselim vrhnjem, ananasom, topljenih sirom i još nizom namirnica.
- Nathan’s Famous (1310 Surf Avenue). Košer hot dogovi od govedine ovdje se rade već 90 godina. Originalni hot dog košta 3,95 USD-a, no dodajte malo prženih štapića od sira za još bolje iskustvo. Nathanove hot dogove možete vidjeti diljem New Yorka, u obliku lokala ili pak pokretnih kamiona, od Yankee stadiona do Coney Islanda.
5. Torta od sira
Njujorški cheesecake ili torta od sira nije ona torta od sira na koju ste vjerojatno navikli pronaći u hrvatskim slastičarnicama. Prije stotinjak godina, 1929. godine, vlasnik jednog restorana Arnold Reuben navodno je prvi napravio tortu od sira, a glas o njoj se ubrzo proširio da je ubrzo ova slastica postala dio redovne ponude kao deserta u brojnim drugim restoranima u gradu.
Gdje pojesti najbolji cheesecake u New Yorku?
- Junior’s (386 Flatbush Avenue i druge lokacije). Junior’s radi od 1950. godine, a slogan mu je „niste živjeli ako niste probali cheesecake u Junior’su”. Ogromna porcija torte od sira s jagodama košta 6,95 USD-a.
- Eileen’s (17 Cleveland Place). Tražite li mjesto koje ima kolače bez glutena i laktoze, ovo je mjesto za vas, baš kao i za sve klasičare koji obožavaju verziju Pina Colada (20 dolara za torticu promjera 25 cm) ili pak tortu s borovnicama i keksima.
6. Pastrami
Košer mesar Sussman Volk svoj je prvi pastrami sendvič napravio 1887. godine te ušao u legendu. Pastrami se obično radi od sirove govedine koja se našpika različitim začinima, dimi te kuha na pari.
Gdje pojesti najbolji pastrami u New Yorku?
- Katz Delicatessen (205 East Houston Street). Ovaj lokal radi od 1888. godine, a mogli ste ga vidjeti u filmu „Kad je Harry sreo Sally“. Pastrami sendvič košta izazovnih 19,95 USD-a, no nakon njega neće vam trebati ručak.
7. Cupcakes
Cupcake i muffin nisu ista stvar, iako tako izgledaju na prvi pogled. Razlika je u tijestu. Dok muffini mogu biti slani, cupcakes su uvijek slatki. Cupcakes su zapravo minijaturne tortice, a prvi spomen njih bio je davne 1796. godine
Gdje pojesti najbolje cupcakes u New Yorku?
- Magnolia Bakery (401 Bleecker Street). Odabrali smo ovo mjesto jer ga je proslavila serija „Seks i grad“, a njihov cupcake sa žarko crvenim tijestom i dekadentnom kremom od sira hit je proizvod koji će vas doći 3,75 USD-a.
- Crumbs Bakeshop (Grand Central Station i druge lokacije). Kad dođete u ovaj lokal, najteže će vam biti koji okus između 50 ponuđenih odabrati. A ako ste jako gladni, kušajte cupcake koji je visok 15-ak centimetara!
8. Burgeri
Legenda kaže da su prve hamburgere u Ameriku donijeli njemački mornari 1800-ih, naravno iz Hamburga. Danas su burgeri američka klasika koja se poslužuje od istoka do zapada.
Gdje pojesti najbolji burger u New Yorku?
- Balthazar Restaurant (80 Spring Street). Savršeno pečen s topljenih sirom i krumpirićima sa strane, cheeseburger iz Balthazara košta 21 USD, ali definitivno vrijedi tih para.
- Shake Shack (Madison Square Park i druge lokacije). Lanac Shake Shack danas ima lokale diljem svijeta, no prvi je otvoren 2004. godine baš u New Yorku. Kušajte burger od angus govedine za 4,29 USD-a ili možda uzmite vegetarijansku opciju s gljivama ‘Shroom Burger za 6,99 USD-a.
9. Palačinke
Njujorčani su ludi za brunchom, a palačinke su im omiljena hrana između 11.30 i 12, uz tost i druge „divote“ kasnog doručka.
Gdje pojesti najbolje palačinke u New Yorku?
- Clinton St. Baking Company (4 Clinton Street). Prvi na YELP-u po preporukama i to zasluženo. Poznati su po palačinkama s borovnicama i toplim javorovim sirupom (15 USD-a) te palačinkama od banana. Možda ćete trebati čekati pola sata na stol, no isplati se.
- Johny’s Luncheonette (124 W 25th St). Smješteni također na Manhattanu, koju ulicu dalje od Broadwaya, ovo je mjesto jako popularno za doručak, a osim palačinki nude i sjajne sendviče.
10. Nešto posebno…

Možda biste probali nešto mimo pizza, burgera i hot doga što nemate prilike pojesti kod kuće? U New Yorku možete pronaći baš svu hranu iz bilo kojeg kutka svijeta pa bi bilo nemoguće nabrajati sva posebna mjesta s posebnom hranom. Stoga za kraj evo tek tri prijedloga:
- Veselka (144 2nd Avenue). Ukrajinski restoran Veselka radi 24 sata dnevno, a specijalitet su im punjeni pierogiji koji se jedu s kiselim vrhnjem, prženim lukom i umakom od jabuka.
- Kenka (25 St Marks Pl). Volite li japansku hranu i otkačeno uređenje, Kenka je izvrsno mjesto u East Villageu koje radi od 6 popodne do 2 ujutro (vikendom i do 4 ujutro). Na meniju imaju klasična jela iz japanske kuhinje kao što su yakisoba, yakitori, takoyaki, gyoza, sashimi, grilani goveđi jezik, kravlje iznutrice s roštilja, pržena riža, tonkatsu, japanski curry, prženi škampi, ramen itd…ali u ponudi su i bikov penis, testisi purana i skrivena ponuda „današnje jelo zaposlenika“, a tu je i izazov poput ogromnog tanjura curryja i riže za 25 USD-a koji vam je besplatan ako ga pojedete za 20 minuta.
- Angelica Kitchen (300 East 12th Street). Za sve ljubitelje alternativne prehrane, Angelica Kitchen je sjajan odabir jer nudi čitav niz košer jela, veganskih, organskih, sirovih i bez glutena. Ogroman dnevni menu stalno se mijenja, a na njemu ćete pronaći od curryja preko sushija do ukusnim deserata.