Vodiči

Gdje je toplo u siječnju? 7 najboljih destinacija za zimsko sunce!

datum objave | 03. siječnja 2023.
35986

Gdje je toplo u siječnju? Tulum, Meksiko

Kad krenu velike hladnoće, a posebno kad padne prvi snijeg, ljudi imaju dvojaku reakciju: jedni se vesele jer napokon mogu otići na skijanje, drugi pak planiraju ljetovanje. I dok neki mogu čekati naše ljeto, drugi radije „presijeku“ godinu zimskim ljetovanjem negdje na toplom. Gdje putovati u siječnju, a da znate da je jako toplo, da se možete kupati i da nema nikakvih velikih vlaga ili monsuna?

Odabrali smo za vas sedam destinacija na koje možete krenuti već sutra!

1. Tulum, Meksiko

Gdje je toplo u siječnju? Tulum, Meksiko

Nema tuluma do Tuluma u Meksiku. Ovaj obalni grad smjestio se na poluotoku Jucatan i sve je popularniji među turistima zbog predivne prirode u kombinaciji s povijesnim ruševinama, gradom koji vrvi restoranima, kafićima i trgovinama, te okolicom gdje se nalaze prirodne podzemne špilje u kojima se možete kupati (cenote) i majanske ruševine.

Tulum ima jedne od najljepših plaža u Meksiku Playa Paraiso i Playa Tulum, s bijelim mekanim pijeskom iznad kojih se nadvijaju visoke palme, cijene hrane i pića su povoljne, a šarenilo koje vlada ulicama dodatni su bonusi za oči.

Nakon Tuluma, skoknite do otoka na sjeveru blizu Cancuna: Isla Holbox i isla Mujeres izvrsni su odabiri. Na Isli Holbox, na kojem nema prometa automobilima, možete vidjeti ružičaste plamence i pelikane, dok je Isla Mujeres poznata po Playi Norte koja se najčešće nalazi na popisu najljepših plaža na svijetu.

Želite li upiti malo vitamina D, pobjegnite u Meksiko.

Gdje je toplo u siječnju? Tulum, Meksiko

Prosječna temperatura: 28°C

Prosječan broj sunčanih sati: 6 sati

Jeftino u Meksiko

2. Kostarika

Gdje je toplo u siječnju? Kostarika

Kostarika je centralnoamerička država koja je najbolji izbor ako volite divljinu u kombinaciji s rajskim plažama. Prašume Kostarike pune su majmuna, ptica, žaba i divljnih mačaka, a u moru obitavaju dupini i kornjače.

Okružena s obje strane morem, Tihim oceanom i Karipskim morem, teško je preporučiti na koju stranu ići. Popnite se na vulkan Irazú odakle puca pogled na obje morske površine, a ako volite malo adrenalina, isprobajte zipline u prašumi.

Gdje je toplo u siječnju? Kostarika

Prosječna temperatura: 27°C

Prosječan broj sunčanih sati: 7 sati

Jeftino u Kostariku

3. Grenada

Gdje je toplo u siječnju? Grenada

Još jedna karipska država, Grenada je poznata kao Otok začina i savršena destinacija za odmor na plažama koje oplakuje čisto tirkizno more. Ima čak 45 pješčanih plaža pa samo zamislite mogućnosti odabira. Najpoznatija je Grand Anse Beach na jugu gdje je mnoštvo resorteva i barova, no volite li mirnija okruženja, nećete imati problema pronaći ih.

Gdje je toplo u siječnju? Grenada

Glavni grad St. George’s valjda posjetiti zbog prekrasne arhitekture iz viktorijanskog doba i njihovih šarenih pročelja, zaista očaravajuća kombinacija.

Prosječna temperatura: 25°C

Prosječan broj sunčanih sati: 8 sati

4. Maldivi

Gdje je toplo u siječnju? Maldivi

Treba li posebno opisivati Maldive, omiljenu destinaciju svih mladenaca i romantičnih parova općenito?

Maldivi imaju 1200 otoka, od čega je tek 200 nenastanjeno, a turistima su na izboru otoci s resortevima i luksuzom (gdje je moguće piti i alkohol) te manji otoci gdje je sve puno puno jeftinije, imate dodira s lokalcima i možete uživati u svemu osim alkoholu i toplesu.

Siječanj je savršeno vrijeme za odlazak na Maldive.

Gdje je toplo u siječnju? Maldivi

Prosječna temperatura: 27°C

Prosječan broj sunčanih sati: 9 sati

Jeftino na Maldive

5. Cape Verde

Gdje je toplo u siječnju? Cape Verde

Smještena u Atlantskom oceanu i s pogledom na afričku obalu od koje je udaljena 500 kilometara, Cape Verde ili Cabo Verde je otočna država s vulkanskim arhipelagom, poznata po svojoj kreolsko-portugalskoj-afričkoj kulturi, tradicionalnoj morna glazbi i nebrojenom broju plaža.

Najveći otok je Santiago, gdje se nalazi i glavni grad Praia. Najbolje plaže su na otocima Boa Vista i São Vicente. Na Boa Visti ćete naći i pustinju po kojoj se provozajte za savršeno off-road iskustvo vožnje po dinama.

Gdje je toplo u siječnju? Cape Verde

Prosječna temperatura: 24°C

Prosječan broj sunčanih sati: 7 sati

6. Kanarski otoci

Gdje je toplo u siječnju? Kanari

Kanarski otoci nama su najbliža topla destinacija, a ujedno i cjenovno najpovoljnija jer se nalaze u tzv. duty-free zoni, što znači da su cijene puno niže nego na kontinentu, u Španjolskoj, kojoj pripadaju. Kanarski otoci se nalaze u Africi, no politički pripadaju Europi.

Tenerife je najveći otok u arhipelagu od sedam otoka, ujedno i najgušće naseljen, a nakon toga Gran Canaria. Lanzarote i Fuerteventura su također jako popularni među turistima.

Gdje je toplo u siječnju? Kanari

Ovisno o tome što volite, na Kanarima zaista možete dobiti odmor po mjeri: od plaža za kupanje i sunčanje preko onih za surfanje pa do pustinja i vulkana. Obitelji najviše vole Gran Canariu i Lanzarote, surferi Fuerteventuru, a Tenerife oni kojima se sviđa kombinacija sunčanja i zabave.

Jeftino na Kanare

Prosječna temperatura: 22°C

Prosječan broj sunčanih sati: 6 sati

7. Florida (i Bahami)

Gdje je toplo u siječnju? Florida

Najhladnija od svih predloženih destinacija, a prosječnom dnevnom temperaturom od 23 stupnja Celzijusa, Florida je odličan izbor za sve koji bi nekamo gdje je sunčano, toplo, a opet ne prevruće.

Posjetite Miami ako volite dobar noćni provod i dašak luksuza te Disneyworld i Universal Orlando ako idete s djecom po hrpu zabave.

Gdje je toplo u siječnju? Florida

Ako se ipak zaželite kupanja, na sat vremena avionom nalaze se Bahami, koraljni arhipelag u karipskom moru od 700-ak otoka.

Dosta poznatih i velikih hotela nalazi se na Grand Bahama i Paradise Islanda, a zbog izrazito bogatog podmorja na Bahamima je popularno ronjenje, i to na lokacijama Andros Barrier Reef, Thunderball Grotto (koje ste viđali u filmovima o Jamesu Bondu ) te vrtovima crnih koralja na Biminiju, otoku kojeg je volio i Ernest Hemingway.

Gdje je toplo u siječnju? Bahami

Neobična ružičasta plaža Pink Sands poseban je užitak za oči, a mirno more bez valova savršeno je za kupanje. Još jedna posebnost, zaista jedinstvena na čitavom svijetu jest plaža na kojoj se kupaju svinje. Bez brige, dobroćudne su i vole društvo ljudi. Pig beach ili Big Bajor Cay je nenastanjeni otok u Exumi gdje živi 10-ak svinja, koje obožavaju plivanje s turistima, posebno onima koji im daju malo kruha.

Prosječna temperatura: 23°C

Prosječan broj sunčanih sati: 7 sati