Vodiči

Gdje (i kako) piškiti na putovanjima?

datum objave | 27. veljače 2020.
2295

roza skoljka

Kada tražiš WC (skraćeno za water closet), toilet, loo, dunny (u Australiji), tualet (Rusija) ili možda ben-jo (u Japanu), znaj da se može iznenaditi kad ga pronađeš. Tema o zahodima nije možda ona koju ćeš rado podijeliti, ali je zapravo jako korisna. Pa tko ne mora ići na WC?

Lokalni običaji nas nerijetko mogu iznenaditi. Od napojnica pa do rukovanja sa strancima, a kad dođe vrijeme za odlazak na WC tu se neki putnici izgube. Ovisno o zemlji koju posjećuješ, ono što te očekuje možda ti se i neće svidjeti. Ali što je tu je, bolje da barem znaš što očekivati.

zahodi

Većina putnika u nuždi ulazi u prvi kafić ili restoran u potrazi za WC-om. Optimalno ako postoji neki McDonald’s ili Starbucks, no nemoj se iznenaditi ako te u nekim od tih lokala dočeka rampa ispred WC-a i naplaćivanje od 1 eura za korištenje. Ne trebaš ići daleko, to te čeka npr. u Rimu.

McDonald’s će te spasiti u Moskvi kad zagusti jer je tamo gotovo nemoguće naći neki javni WC pa se mnogi šale kako je McDonald’s najveća mreža WC-a u tom gradu. Ж je ženski WC (zhensky), a М je muški (muzhskoy). Nemojte urinirati u javnosti nigdje, a najmanje u Moskvi jer će te vjerojatno vidjeti neki od brojnih policajaca pa ćeš završiti u stanici (da, dogodilo se našem poznaniku koji je platio kaznu za to.)

stockholm wc

U Londonu, Parizu, Stockholmu i Amsterdamu uglavnom ćeš platiti korištenje WC-a. Bilo da se radi o korištenju javnog WC-a ili naplaćivanju u kafićima, na ovim popularnim turističkim destinacijama nema ništa džabe.

Pariz je u ljeto 2018. godine ponovo na ulice postavio javne pisoare kako bi spriječili uriniranje posvuda. Izgledaju kao crveni poštanski sandučići, a možeš ih naći diljem grada, pa tako i uz rijeku Senu uz katedralu Notre Dame (ili ono što je ostalo od nje).

U Stockholmu ćeš vidjeti vanjske WC-e u koje ulaziš nakon što platiš 5 kruna.

U Aziji i Africi, kao i u nekim dijelovima Balkana, naći ćeš čučavce. U nekim zemljama ćeš pored njega vidjeti i crijevo s vodom za ispiranje. Primjerice, u Tajlandu.

Ista stvar u Paragvaju i Urugvaju. I na Maldivima, osim u resortima gdje je sve uglavnom podređeno zapadnjacima, ćeš pronaći crijevo za pranje.

koristenje zahoda

U nekim zemljama će te porukom zamoliti da ne bacaš WC papir u školjku jer su odvodne cijevi uske i lako se sve zaštopa, a onda samo krenu problemi. Tako je u dosta zemalja Južne Amerike, ali i na Balkanu. I na romantičnom Santoriniju ćeš nerijetko u starijim zdanjima vidjeti takve natpise. Ista stvar i u Meksiku ili pak u Čileu, Maroku, Turskoj ili Egiptu. Drži se toga da ti WC ne poplavi.

Ako trebaš na WC dok si u Kini, Koreji ili na Kubi, ponesi WC papir sa sobom.

pisoari

U Kini i Japanu WC-i su često unisex, dakle i muškarci i žene ih koriste, a nerijetko ih dijele samo pregrade, bez vrata. Ne govorimo tu samo o pisoarima, nego i mjestima gdje vršite veliku nuždu. Neugodno? Može biti jako čudno, posebno ako si tip osobe koja treba privatnost za neku od radnji na WC-u.

Zapadnjački WC-i u Japanu imaju tzv. bidet školjke s vodom. Takvi se nalaze u većini domaćinstava. Japanske školjke odavno su postale popularne zbog tehnologije, odnosno brojnih gumbiju koji se nalaze na samoj školjci, a koje služe za različite stvari. No u javnim WC-ima nerijetko imaju i natpise na engleskom, jer znaju lokalci tipične probleme turista koji stišću sve gumbe ne bi li pogodili onaj pravi.