Iz prve ruke

Francuska nije samo Pariz: Roadtrip od Provanse do Azurne obale

Autor | Lara
datum objave | 20. listopada 2016.
19667

Francuska nije samo Pariz, jednako kao što ni Hrvatska nije samo Dubrovnik. Na spomen Lijepe Naše, većina turista reagirat će sa „Oh yes, Dubrovnik is amazing“. Tko imalo drži do svog „putničkog ugleda“ sigurno je bio u Londonu, a ako spomenemo Francusku većina ljudi će vam s oduševljenjem pričati o Parizu i pokazivati slike ispred Eiffelovog tornja ili pričati kako su godinama čekali ispred Louvrea da bi vidjeli sliku Mona Lise. Više-manje, sve turističke priče svode se na iste hot destinacije i znamenitosti.

Ja nisam bila ni na jednoj od ove tri destinacije. Ne zato što mislim da nisu vrijedne posjeta, dapače, svako od ta tri mjesta je top destinacija s dobrim razlogom, no iako London i Pariz uspješno predvode tu listu oduvijek, ja eto, nikad nisam bila. (i ti zoveš sebe putnikom ?) Zašto nisam bila u Dubrovniku, nemam pojma. Mislim da ću ga u svakom slučaju morati što prije posjetiti budući da me već nerviraju razgovori sa svakim strancem kojeg upoznam i koji se išćuđava kako nisam bila u zemlji Game of Thronesa, a on je bio ovo ljeto evo već treći put. Istina, bude mi u tim trenucima i malo žao, ali nekako do sada nisam imala neki konkretan razlog za ići u Dubrovnik, a svakom svom izletu ili putovanju volim dati neki drugi povod osim isključivog turističkog razgledavanja.

A sigurno i djelom zbog toga što znam da mi je „tu negdje blizu“ i da ga mogu posjetiti svaki dan ako tako odlučim.  Dubrovnik je postao svjetska go to destinacija te grad po kojemu većina stranaca danas prepoznaje Hrvatsku.

Postao je ono što je Pariz za Francusku, simbol jedne zemlje. Simbol zemlje koja ima za ponuditi još mnoštvo divnih destinacija, kulturnih građevina, prirodnih ljepota i povijesnih znamenitosti koje vrijedi istražiti.

U Francuskoj sam bila tri puta. Niti jednom u Parizu, ali u dovoljno gradova i mjesta da zaključim- Francuska je divna i bez Pariza. U ovom blogu pisati ću o najsunčanijoj francuskoj regiji- Azurnoj obali i Provansi.

Provansa

Provansa pripada regiji na samom jugu Francuske zvanoj Provence-Alpes-Cote d’Azur, a proteže se upravo između Azurne obale i francuskih Alpi. Ono po čemu je najpoznatija svakako su beskonačna polja lavande koja možete vidjeti ako Provansu posjetite ljeti, mnoštvu starih dvoraca i slikovitih sela.

Što se tiče samog putovanja, Ryanair iz Zadra leti direktno u Marseille od travnja do listopada. Za doslovno 20 eura i sat i pol putovanja već ste u drugom najvećem francuskom gradu. Kada sletite u Marseille prva preporuka je da iznajmite auto i krenete na jedan od najljepših road-tripova kroz Provansu i Azurnu obalu.

Busevi postoje, no s njima nekad nećete moći do onih skrivenih malih sela, a auto vam uz to daje veću slobodu pri istraživanju te se možete zadržati koliko želite na mjestima koja vam se više sviđaju. Francuske autoceste su pregledne i lake za vožnju, no da bi iskusili pravi jug Francuske, savjetujem da autocestom putujete samo kada je nužno te da se što više držite lokalnih cesti.

S GPRS-om nećete se izgubiti, vožnja će trajati nešto duže, no vrijedi svake minute (plus nećete svakih par kilometara plaćati autocestu). Sama vožnja uskim cesticama oko kojih se pruža pogled na zapanjujući krajolik iskustvo je za sebe. Mnogi kažu da je srce Provanse papinski grad Avignon koji se nalazi oko sat vremena vožnje sjeverozapadno od Marseilla te je lokacijski savršeno mjesto za početak ovog road tripa. U Avignonu posjetite impozantnu papinu palaču do koje ćete se morati popesti strmim stepenicama ako idete iz smjera mosta ili laganijom uzbrdicom ako idete iz centra.

Također možete prošetati srednjovjekovnim mostom St Benezet (ili Pont d’Avignon) sagrađenim u 12. stoljeću koji se često urušavao kada bi rijeka poplavila stoga ga nakon velikog urušavanja u 17. stoljeću više nisu ni obnavljali te je most i dan danas nedovršen. I most i palača spadaju u UNESCO-vu svjetsku kulturalnu baštinu.

U Avignonu se tijekom ljeta održava Festival kazališta, a grad tada preplave umjetnici i zaljubljenici u umjetnost te je mjesto brojnih kazališnih, filmskih i glazbenih događanja. Uz polja lavande, još jedan razlog da Provansu posjetite ljeti.

Još jedno mjesto koje bih izdvojila u Provansi je mali srednjovjekovni gradić „izrasao“ u stijeni Les Baux de Provence.

Provansa je ogromna regija i moj savjet je da se ne ograničavate niti radite presing nekim rasporedom i mišlju da morate obići točno određene destinacije jer u kojem god mjestu ili gradiću završili, nećete pogriješiti. Ona je uistinu melem za sva osjetila. Prošećite poljima lavande, počastite se čuvenim provanskim vinima i sirevima, a posebna preporuka-  hobotnica na provansalski način (nešto tipa našeg brudeta, ali ljuće).

Iako se u Provansi lijepo jede, pripazite na radno vrijeme! Od 2 do 6 poslijepodne teško ćete naći ikakav restoran koji poslužuje hranu.  Maknite se od gradova i istražite mala selca koja se često nalaze na vrhu nekog brežuljka i najbolje dočaravaju punu ljepotu Provanse.

Suvenir za doma: sapun od lavande

Marseille – najveća francuska luka i pravi melting pot

Marseille definitivno ne spada u standardne turističke hot spot destinacije, no grad je koji pri posjeti južne Francuske nikako ne smijete propustiti. Iako poslije Pariza najveći francuski grad i glavni grad Provanse, u Marseillu se nećete gurati među hordom turista, ali ćete zato biti okruženi ljudima iz cijeloga svijeta, različitih rasa, etničkog podrijetla, kultura i religija, koji svi zajedno čine stanovnike ovog raznolikog grada. Ja sam Marseille zavoljela momentalno jer me izgledom jako podsjetio na Rijeku. Riječkim sloganom Port of diversity najbolje bih opisala i sam Marseille koji je 2013. nosio titulu europskog grada kulture. Marseille ima najveću francusku luku, a spada i među najprometnije europske luke. Radi svoje geostrateške pozicije ovo je grad trgovine i već stoljećima sjecište raznih kultura.

Meni najzanimljiviji dio grada upravo je Vieux Port (stara luka) iza koje se nalazi brdašce na kojemu ponosno stoji bazilika Notre dame de la Garde (Gospa od straže) koja je jedna od glavnih simbola Marseillea i upravo ono što joj ime govori, zaštitnica grada.  Luku obavija šetnica na kojoj se uvijek nešto zbiva.

Ujutro možete prošetati i kupiti razne lokalne proizvode na tržnici te čavrljati s ribarima koji iz svojih koća upravo iskrcavaju svježe ulovljenu ribu. Poslijepodne iskoristite za posjet jednom od brojnih restorana iz kojih možete promatrati dolazak i odlazak brodova, a navečer uživajte u razno raznim uličnim plesnim ili glazbenim performansima.

Bouillabaise – čorba od 20 pa do 500 eura

Ako i vi volite u novoj zemlji/gradu probati njihovo tradicionalno jelo, u Marseilleu ćete htjeti probati Bouillabaise. Juha je to od raznih morskih plodova s krumpirom, lukom, pomidorom, vinom i navodno konjakom, a sve to začinjeno raznovrsnim provansalskim začinima. Iako obožavam morske plodove i naše brudete te sam iz tog razloga od ovog jela očekivala Beethovenu simfoniju pod nepcima, ostala sam prilično razočarana.

Istina je da Bouillabaise uvelike ovisi o tome kako i od koje ribe se pravi te ga zbog toga na nekim mjestima možete  platiti 20 eura, dok u nekim restoranima tu juhu/brudet možete platiti čak 200 eura! Iako sam negdje pročitala da može koštati i nevjerojatnih 500 eura, još uvijek vjerujem da je to urbana legenda. Istina je da sam ja probala jedan od ovih jeftinijih tako da je možda  i u tome stvar iako smatram da fino jelo može biti fino jelo i od 5 eura. Od juhe koju bih platila 500 eura najmanje očekujem da nisam gladna sljedećih mjesec dana i da mi ti rakići, lignjice i školjke same odsviraju Beethovenu simfoniju. U svakom slučaju tko može i voli, nek izvoli!

Kako biste imali pogled na cijeli Marseille te da uistinu doživite veličinu ovoga grada, zaputite se put brežuljka, iznad stare luke do bazilike. Oni fizički spremniji mogu do gore i prošetati, a za sve ostale postoji bus koji vozi od porta ravno do bazilike (broj 60). Osim autobusa, Marseillejem voze i tramvaji i podzemna tako da je grad odlično povezan sa svim djelovima.

Suvenir za doma: Pastis- tradicionalno provansko alkoholno piće od zelenog anisa

Azurna obala

Nakon Marseillea ponovno uskočite u rent-a-car i nastavite svoj road trip prema Azurnoj obali. Francuska rivijera je nešto sasvim suprotno Marseilleu u kojem ste mogli vidjeti ljude najrazličitih statusa. Nica, Cannes i ljetnikovac slavnih St Tropez bogati su gradovi u kojima žive jako bogati ljudi. OK,  ima i onih normalnih jer netko mora raditi u dućanima i sl. poslove, ali siromašnih ako ih i ima, ne vidite ih, valjda su ih negdje sakrili da ne „kvare“ sliku grada.

Čak i McDonalds u Nici ne izgleda kao McDonalds već kao fini restoran. Bez obzira na visoke cijene, putujući kroz Azurnu obalu ne morate potrošiti bogatstvo, a još uvijek možete uživati u ovim predivnim mjestima i (skoro) svemu što vam nude.

Nekoliko savjeta pri posjeti Nici, Cannesu i St Tropezu ukoliko ste na budžetu:

1.     Izbjegavajte hotele, možete naći povoljan smještaj preko Bookinga ili Airbnba. Za 40-ak eura moguće je naći solidan apartmančić za 3-4 osobe. Naravno, Cannes ni ne pomišljajte posjetiti u 5. mjesecu za vrijeme poznatog festivala. U slučaju da baš to želite, morat ćete se smjestiti negdje malo dalje jer će smještaj u centru biti vrlo teško naći, a i cijene se povećavaju za nekoliko puta!

2.     Hrana. Sigurno ćete se htjeti počastiti večerom ili ručkom u gradu nakon šetnje Promenadom ili Croissetom, a i trebate budući da je to ipak dio cjelokupnog iskustva. No ako ste već na budžetu gledajte da što više kupujete u marketima, a večeru radite u apartmanu.

3.     Alkohol. Ne konzumirajte ga. Makar ne po restoranima i barovima. Ukoliko baš želite piti, ljepše i jeftinije iskustvo ćete imati kupite li bocu rosea u marketu i sjednete na plažu. Vjerujte, nećete biti sami.

4.     Prijevoz. I Cannes i Nica i St Tropez dovoljno su mali (ako ste smješteni u centru ili blizu centra) da  gdje god da želite ići možete i prošetati. Ako ste smješteni malo dalje od centra, koristite autobuse.

5.     Suveniri: kamenčići i školjkice s plaže. J

Nica: plaža ispod poznate Promenade. Ukoliko putujete u 9. mjesecu, plažu ćete imati gotovo samo za sebe, a more je još uvijek dovoljno toplo za kupanje!

Nica: Fontane na trgu idealno su rješenje za osvježenje nakon cjelodnevnog razgledavanja.

Pogled na slikoviti St Tropez.

U St Tropezu vidjela sam više penzionera nego mladih ljudi. Možda su mladi samo spavali tokom dana ili partijali na nekim privatnim plažama. U svakom slučaju, u St Tropezu ni starima nije loše.

Ovo je prva slika koju sam uslikala u Cannesu. Ako vam nije jasno što je to, to je javni wc. Ne, nije mali space shuttle. Toi Toi, sakrij se.

Pogled na Cannes.

Budući da Azurna obala uključuje i grad-državu Monako, ovaj road trip zaključila bih upravo na tom mjestu. Do Monaca iz Nice možete autom, autobusom, taxijem ili…privatnim helihopterom. Ova zadnja ekstravagancija koštat će vas tek 130 eura u 1 smjeru za vožnju koja traje 7 min. Sitnica.

Ako sam rekla da su Nica ili Cannes gradovi bogatih ljudi, onda je Monaco grad-država prljavo bogatih. I to se vidi i osjeti na svakome koraku. Prinčeva palača, katedrala, kockarnice, hoteli, trgovine, auti, jahte…gdje god se okreneš sve odiše bogatstvom i luksuzom. Što reći, najbolje je pogledati…

Nakon dvotjednog posjeta Provansi, Marseju i Azurnoj obali, malo je reći da sam bila pod dojmom. Toliko toga sam vidjela, iskusila i okusila, a da Pariza nisam ni vidjela. Francuska je zbilja predivna zemlja koja zaslužuje da se zaviri u svaki njen kutak. Možda jednog dana vidim i Pariz, ali prije toga bilo bi u redu posjetiti Dubrovnik. J

Pratite Larina putovanja na Instagramu: https://www.instagram.com/lara_kapovic

Pročitajte još: