Ima ona jedna koja kaže: “Ne jedem da živim, živim da bi jeo.” Ako upadate u ovu kategoriju, onda jako dobro znate da je jedno od najvećih uzbuđenja na putovanjima upravo lokalna kuhinja i uživanje u kulinarskim novitetima. Odabrali smo 25 američkih destinacija za prste polizati, gdje ćete moći isprobati lokalne klasike, ali i suvrmene kulinarske interpretacije te najbolje od gastro ponude iz čitavog svijeta, jer SAD je ipak prije svega jedan veliki melting pot, da ne kažemo bosanski lonac. 🙂
Slijedite naš popis, putujte želucem i jedite kvalitetno i dobro.
Ovo su THE gradovi za ljubitelje hrane tzv. foodieje u Americi:
1. Chicago – deep dish pizza
Vjerovali ili ne u Chi-townu se jede dobra meksička hrana! Tacose, tamale, torte možete probati na puno mjesta, a naša preporuka je Cemitas Puebla West Loop. Cemite, odnosno sendviči, su napravljene od domaćeg kruha sa sezamom, napunjene do vrha friškim sastojcima i super su za griz s nogu. Jednu stvar svakako morte probati u Chicagu, a to je naravno deep dish Chicago, jer nigdje se ne radi tako dobra kao ovdje. Kada bi je opisivali, možda bi je usporedili sa složencem u kojem se nalazi abis prepun umaka od rajčice, sira i dodataka, obgrljen finom, zlatnom, hrskavom koricom. Potražite Giordano’s i buon appetito!
2. Boston – burgeri i lageri
Gamedayu ovom uvijek sportom opsjednutom gradu više ne znači da se tuče samo po burgerima, pomfritu i lageru u lokalnim pubovima, jer većina restorana u kojima se prati sport danas na jelovniku nudi mnogo više od toga. Naš prijedlog je Belly u Cambridgeu. Ima vrlo ozbiljnu vinsku listu, ali ne i toliko ozbiljan stav, uz dodatak najhrskavije pečene piletine u gradu. Ako ostanete žedni i nakon ovoga, onda se zaputite u smjeru Cambridge Brewing Co. na još jednu rundu.
3. Nashville – piletina s kajenskim paprom
Germantown je dio Nashvillea koji se nalazi u američkom nacionalnom registru povijesnih lokaliteta, a osim zanimljivog ambijenta, kvart nudi i zanimljive gastro opcije. Za predjelo savjetujemo posjet Nashville Farmer’s Marketu, gdje postoje restorani čiji su specijaliteti dana doslovno koji čas prije još sretno pasli na farmama, pekarnice koje rade majstorski kruh, ali i pivski “vrtovi”.
I da, nikada ne podcjenjujte moć kajenskog papra! On je glavni sastojak glavnog lokalnog jela od piletine. Ako je vjerovati lokalcima (a kome drugome?), najbolja se piletina jede u Prince’s Hot Chicken Shacku.
4. Los Angeles – gordita i sladoled od soli
Ljeto kojem nema kraja postoji, a kada u njemu uživate u Waterfront Caféu na Veniceu, doživaljaj je zaista jedinstven. Osim prekrasnog pogleda na ocean, prekrasan je pogled na i jelovnik – od klasičnih američkih pub delicija, do specijaliteta švicarske kuhinje. Još pogodite happy hour i na konju ste!
L. A. je ogroman i ako ne planirate dobro, mogli biste puno vremena izgubiti samo u prometu pokušavajući doći od točke A do točke B. Zato bi vjerojatno bilo najpametnije da se zaputite u smjeru Grand Central Marketa, povijesne tržnice u dowtownu u blizini Bunker Hilla. Ovdje se kuha naveliko prema recepturama iz svih krajeva svijeta, pa ćete pronaći restorane s delikatesama, meksičkom morskom hranom, falafelima, ali i ručno rađenom tjesteninom… Kod Ana Marie jedite gordite, sendviče za koje vam treba vilica, jer su nevjerojatno dobri, veliki i sočni, a sve za male novce. Bento Box ćete uzeti u Bento Ya Japanese Cuisine, a rebarca u Horse Thief BBQ i za kraj se zasladite, ili bolje rečeno zaslanite, sladoledom od kreme od morske soli i keksa u McConnell’su.
5. New York – opcija koliko želite
OK, znamo da je New York glavni grad svijeta. Nije najveći, ali je naraznolikiji grad na svijetu u kojeg se ljudi zaljubljuju na prvi pogled. Nije ni čudo da je takav melting pot jednako raznovrstan kada su u pitanju gastronomske opcije. Hoćete amerikanizirane verzije istočnoeuropske hrane? Onda se zaputite u Katz’s i vjerujte, isplati se pričekati na red.
Hoćete kantonski dim sum ili neki žestoki sečuanski specijalitet? Onda pravac u Red Farm (i neka vas ime ne zavara!). Jack’s Wife Freda je mjesto gdje ćete posjeti najbolji brunch u kombinaciji izraelske i južnoameričke kuhinje, poput mediteranskog doručka od jaja, salate, avokada i pite, uz zelenu shakshuku. Zapečatite okus pokojom mimozom i nazdravite dobrom životu!
Avio karta iz Zagreba za New York od 3.885 / 516 € kn
6. San Francisco – rakovi Dungeness
Ferry Building u San Franciscu pravi je mikrokozmos trgovina, farmerskih proizvoda, proizvođača sireva, mesara, prodavača ribe, pekara i mesara, ali i bareva i restorana koji svakodnevno pripremaju ultra-svježa jela. Kada je sezona rakova Dungeness (od studenog do lipnja) svaki kuhar koji drži do sebe i nudi ih na meniju, tako da je to definitivno morska hrana koju ne smijete preskočiti, bilo da ste u nekom high street restoranu ili ste odlučili pojesti nešto na brzinu na cesti.
7. New Orleans
Ovdje je hrana sinonim za kulturu, jer neke od najprepoznatljivijih gradskih znamenitosti čine restoran poput Glatoire’sa, Commander’s Palacea, Napoleon Housea i Dooky Chase’sa, u kojeg su zalazili poznati gosti poput Baracka Obame i Quincy Jonesa. Grad ima svoje top notch kuhare i high-end restorane, ali ako želite okusiti autentičan New Orleans, onda birajte hranu s nogu poput oyster po’ boysa, beigneta (uštipaka s kavom, naravno) i muffaletta, odnosno dekadentne tvorevine napravljene od hrpe talijanskog charcuterija, sira i salate od maslina, na posebnom francuskom kruhu.
8. Miami – kubanska hrana
Legendarna kubanska kuhinja može se isprobati na svakom metru Male Havane, ali obzirom da trećinu gradske poulacije čine Kubanci, stvari poput cubanosa(sendviča sa svinjetinom), chicharronesa i rope vijeje mogu se pronaći na mnogim mjestima u gradu. Design District Miamija vjerojatno je najhip četvrt grada, prepun preslatkih dućana, kafića, modernih bistroa, pizzerija i stylish koktel barova.
9. San Antonio – grad Tex-Mes hrane
Alamo City svi pamte kao grad Tex-Mex hrane i svega prženoga u ulju, ali kao i mnogim drugim gradovima Lone Star države, ovdje je hit roštilj, odnosno ono sporo pečeno meso koje se samo od sebe trga s kosti, s hrskavom koricom i kombinira s dobrim bbq umakom. Ovom dodajte varijacije meksičke hrane, poput tacosa i to je poznati Tex-Mex okus američkog juga. Najbolje mjesto za kušati ovakve delicije: La Fonda on Main.
10. Portland – streetfood kamioni
U gradu koji je poznat po proizvodnji organske hrane nemojte se niti truditi pronalaziti restorane preko raznoraznih vodiča. Radije slijedite miris na ulici, jer ćete najbolje jesti na cesti. Neki od kamiona koji služe hranu već imaju i kultni status i ozbiljnu sljedbu.
Velika tržnica u Parks Blocksu jedna je od mnogih Shangri-La, odnosno raja, za sezonske organske namirnice. Iskoristite dan za šetnju i istraživanje portlandskog izobilja, pa onda pravac restoran da vidite što se od tih stvarčica fino da pripremiti.
11. Savannah – pohane zelene rajčice
Nekadašnji kvart u kojem su se većinom nalazila samo velika skladišta danas je povijesni bulevar na kojem se nalazi River Street, te zaista nudi hrpu izbora za uživanje u hrani. Restorani smješteni u vremenom izjedenim zgradama serviraju južnjačku soul hranu, talijanska jela, klasične morske specijalitete, ali ni slučajno nemojte otići bez da ste isprobali pohane zelene rajčice.
Škampe ćete lako pronaći bilo gdje na jugu Amerike, kao i roštilje i keksiće, ali crvenu rižu nećete imati priliku vidjeti na svakom koraku. Mnogi chefovi čine čuda od ove jednostavne, tipično južnjačke namirnice, poput gulaša od riže, rajčice, papričice, luka i kobasice.
12. Houston – old-school big boys burgeri
Poslovno-putna košnica je glavna destinacija kada su pitanju foodie opcije poput burgera, ali i brunch kombinacije. Posebnost su i specijalizirane trgovine hrane, poput Revival Marketa gdje se mogu kupiti sirevi, charcuterie i domaći kiseliš i marmelade. Ali isto tako, osim domaće hrane, nudi i velik broj ne-američkih resotrana, poput korejskog Dak & Bopa, gdje je specijalitet piletina sa začinjenim umacima, sparena s margaritama od borovnice i čilija.
Houston ne napuštajte dok ne isprobate old-school big boyse (burgere) u Lankford Groceryu ili slajdere u Little Bigsu (u Museum Districtu) koji ima i respektabilnu vinsku kartu kao dodatnog aduta u rukavu.
13. Seattle – đir po tržnicama
Seattle ima 4 velike tržnice, od kojih je najpopularnija Pike Place Market, a osim tamo, lokalci svojim gurmanskim hirevima udovoljavaju na Pioneer Squareu uživajući u svježim kamenicama u Taylor Oyster Baru te specijaliziranoj tržnici na London Planu, gdje se kupuju kroasani, topli keksi i kava Caffe Umbria, koju navečer zamijeni vino.
Ako ste fan kave, svratite u obližnji Zeitgeist, hipstersku alternativu Starbucksu kojem se održavaju izložbe i video projekcije.
14. San Diego – riblji tacosi
Osim što je San Diego poznat kao grad u kojem su “izmišljeni” riblji tacosi, on je i super grad za brunchanje: Waypoint Public u North Parku nudi pite i lagane pive, poput radlera, taman da se mogu piti u to nekom razdoblju između doručka i ručka, te StreetCar Merchants koji su specijalizirani za pečenu piletinu i doughnute.
Little Italy u San Diegu je također cool kvart u kojem se nalazi glavni predstavnik tzv. New-American kuhinje, Juniper & Ivy, a mogu se pojesti i dobre kamenice u Ironsideu. Također ovdje se nalazi i dugoisčekivana Bracero Cocina u kojoj će chef Javier Plasencia odati počast meksičkim farmerima.
15. Dallas – od rebarca do francuskog tosta
Teksašani vole sport, ali vole i dobar komad mesa na roštilju, poput rebarca u Pecan Lodgeu, ali i burgera s jalapeno džemom, kandiranom slaninom i grilanim breskvama u Rodeo Goatu. Kada ne gledaju sport, onda brunchaju na mjestima poput Oddfellowsa u Bishop Artsu, gdje su glavni hitovi francuski tost s kremom okusa pite od banana i combo poširanih jaja, rebraca i zelenog čilija. Ogromna tržnica se nalazi u Trinity Grovesu u zapadnom dijelu grada, sa stalnim pop-up restoranom Kitchen LTO., koji ima novog chefa u rotaciji svakih nekoliko mjeseci.
16. Philadelphia – bijela pizza
Znate li što je tailgate party? Ako ste ikada pogledali neki film o američkom nogometu, pa obratili pozornost na ekipu koja prije i nakon utakmice vadi tone hrane iz svojih gepeka na parkingu stadiona, onda ste prisustvovali tailgate partyu. I zapravo dosta hrane koja se prirpema za takve prilike čini najbolji dio gastro ponude u Phillyu.
U zalogajnici Dizengoff kušajte raznorazne varijacije humusa, dok u Charlie Was a Sinner u Midtown Villageu trebate probati slasne veganske kombinacije. Po komad pizze se zaletite do Rosa’s Fresh Pizza, uzmite bijelu pizzu koja je njihov specijalitet, i darujete još 1.25 dolara za komad pizze za beskućnike iz susjedstva.
17. Austin – roštilj i Bianco hot dog
Nouveaux teksaški hipsteri iz glavnog grada odišu posebnom vrstom snobizma, žaleći za vremenima kada je njihov grad (koji još uvijek raste) nekoć bio, makar se doselili u Austin tek mjesec dana ranije. Tako ovih dana i hipsteri pridošlice imaju priliku uživati u gradskom Tex-Mex klasiku, Taco Flats, pošto je opet otvoren na Burnet Roadu. Ovo ni vi ne propuštate ako se nađete u Austinu, samo da znate, a ako se zaželite roštilja, mjesto koje tražite je Franklin Barbecue.
I ovdje, kao i u Portlandu i New Yorku, dosta hrane možete kupiti iz kamiona na cesti. Naša preporuka su Down Home Diner u Hyde Parku (probajte Bianco hot dog sa salsom od breskve) i Kerlin BBQ na East sideu, koji među ostalim nudi i češka peciva i slastice.
Inače, u Austinu se kalorije najbrže sagorijevaju plesom jer je među vodećim gradovima na svijetu po pitanju festivala i live svirki.
18. Minneapolis – sendviči s ukiseljenim namirnicama
U Minneapolisu trebate isprobati nešto novo, poput Gysta, mjesta čija se priča vrti oko fermentacije, odnosno super ukusnih sendviča sa začinjenim kiselim kupusom i domaće kombuche, odnosno fermentiranog zaslađenog čaja.
Ako ste odlučili u svakom gradu u kojem se nađete isprobati burger, u Minneapolisu ćete isprobati lokalne verzije Juicy Lucy burgera u 5-8 Clubu i Matt’s Baru. I da, uz to je pecivo burgera ispunjeno rastopljenim sirom.
19. Atlanta – Kobe beef hot dog
U Atlanti se jede u dinerima i jedu se stvari poput Kobe beef hot dogova, Niman Ranch svinjskih odrezaka i mesne štruce od teletine i gljiva (Buckhead Diner), ali ne možete pogriješiti niti ako se odlučite za klasik, dakle pečenu piletinu. Kada vam padne šećer, onda pojedite cobbler od breskve u Mary Mac’s Tea Roomu, gdje i dan danas možete dobiti masažu ramena za svojim stolom, čisto da vas malo prodrmaju.
I Atlanta ima svoju veliku tržnicu s odličnim izborom delikatesa i charcuterieja (The Cockentrice), a svaki iskusan putnik jako dobro zna da se s lokalnom kuhinjom najbolje upoznati na ovakav način.
20. Kansas City – rebarca su ovdje najbolja
Vjerovali ili ne Kansas je ove godine u istraživanjima potukao Memphis i sve teksaške gradove u pripremi rebaraca, tako da na vašoj Trip Advisor mapi trebate označiti Cleaver & Cork (Power & Light District) čiji su vlasnici ujedno vlasnici i majstorske mesnice The Local Pig. Inače, Kansas je jedan od cjenovno naprihvatljivijih gradova za uživanje u hrani.
21. Providence, Rhode Island – rolice od jastoga
U Providenceu se jede jako dobar street food, poput rolica od mesa jastoga u kombinaciji s pomfritom i shakeom (Haven Brothers pokraj gradske vijećnice rade svakodnevno do 4 sata ujutro) ili lokalne “grilane” pizze sa sorpressattom (talijanskom suhom kobasicom) u Bacaru.
Scialo Brothers Bakery radi odlične sfogilatelle, tipčnu južnotalijansku slasticu od lisnatog tijesta i kremastog punjenja. Još jedan espresso uz to i dobri ste za daljnji obilazak grada prije večere.
22. Charleston – tater tots okruglice od krumpira
Iz godine u godinu Chucktown svojoj ponudi dodaje nova i zanimljiva mjesta i koncepte koja vode nagrađivani kuhari, poput glavnog chefa u FIGu, Jasona Stanhopea (dobio je James Beard nagradu kao najboljeg chefa jugozapadne Amerike).
U tvornici cigara nalazi se zanimljivi Mercantile and Mash, minimalistički uređen industrijski prostor koji izgleda kao spoj kuhinje i kafića sa živopisnim barom, dok se s druge strane grada nalaze mjesta u kojima se služi klasični Americana meni, a uključuje hot dogove, tater tots (okruglice od ribanog krumpira pečene u dubokom ulju), waffle i sundaee.
23. Denver – super za vegane
U Denveru se također može pronaći od svega po nešto za svakoga, bilo da je riječ o lokalnoj ili svjetskoj kuhinji, tradicionalnim prepoznatljivim okusima ili fuziji do sada možda i nezamislivih kombinacija. Mnogi su se restorani okrenuli u smjeru s-farme-na-stol koncepta, pa je i ponuda jednako svježa kao i namirnice koje se koriste za prirpemu tih jela.
Ako ste vegani, jedete hranu bez glutena ili ste na paleo dijeti i organizam vam zatraži nešto poput maslaca (možda zbog togajer ste konzumirali određene, u Koloradu legalizirane, supstance), denverska gastro scena ima odgovor na svaki prohtjev.
Isprobajte venecuelansku kuhinju, arepas. Rade se od tanko rezanog bijelog kruha i pun se avokaodm, grahom, piletinom, lososm i još dodatnim prilozima po željama. Najbolji u njihovoj pripremi su Quiero arepas ekipa koja ima svoj kamion za prodaju hrane.
Burgere ćete jesti u Larkburgeru, s Tillamook chedddar sirom i svježim povrćem. Zaista za prste polizati! A kada se poželite “izravnati” nečim slatkim, naša preporuka su doughnutsi u Glazed and Confused, i to PuffyNutz, što je njihova verzija cronuta i dolazi u milijun okusa.
24. Baltimore – jela od rakova
Koji je kulinarski forte Baltimorea? Možda poznata jela od rakova, šnicle i klasični steakovi koji se zalijevaju domaćim craft pivom iz lokalnih mikro pivovara? U Baltimoreu birajte obiteljske restorane i kvartovske barove, jer nećete pogriješiti.
Još do relativno nedavno (do 2011.) na obali nije postojalo neko pristojno mjesto koje bi služilo morsku hranu, i tako je bilo sve do izgradnje ulice Thames, gdje se nedugo nakon izgradnje ulice otvorio i The Street Oyster Bar pa je ta sramota napokon bila sređena. Onaj crab cake kojeg smo spominjali na početku ćete pojesti u Faidley Seafoodu i ne dajte da vas zeznu; ovisno o tome koju vam vrstu mesa ponude (kliješta ili ono ispod oklopa), platit ćete manje ili više.
Budite pametni, jer meso iz kliješta su svi jeli dok jednom u nekom trenutku neka osoba nije zaključila da je ovo drugo meso bolje, pa su ga počeli i skuplje naplaćivati. Sav okus dolazi iz mesa u klještima, koje možda ne izgleda lijepo, ali zato sadržajem sve nadoknađuje. Mjesto se nalazi na tržnici Lexington koja i nije neki eye candy, ali nije ni važno, ovdje ćete doći isključivo zbog rakova.
25. Pittsburgh – divljač i zečevi
Zagat je gastro scenu Pittsburgha proglasio najboljom u protekloj godini u cijeloj Americi, a i Vogue mu je podario malo pozornosti utvrdivši: “…. i ne da mnogi Njujorčani samo razmišljaju o Pittsburghu, već razmišljaju o tome da se tamo i presele.”
Pittsburgh donedavno nije bio neko mjesto koje je privlačilo ljude, ali onda je krenula revitalizacija grada, zahvaljujući činjenici da je najam prostora jefitiniji nego u New Yorku, plus velike firme poput Googlea i Facebooka ovdje su otvorila svoja sjedišta. Neki čak i smatraju da mogu upravo foodie sceni zahvaliti za to što su dobili kvalitetan kadar u svojim tvrtkama.
Jedan od pionira ovog pokreta bio je Domenic Branduzzi koji je otvorio Piccolo Forno na području Lawrencevillea, kako bi spremao obiteljske specijalitete koje je njegova obitelj pripremala još prije selidbu u Pennsylvaniju, u Toskani. Nedugo nakon otvaranja ovoga mjesta, “original gangsta”, je otvorio i lokalnu Grapperiju, koktel bar. U Piccolo Fornu jedu se divljač i zečevi, vrsta hrane za koju su vlasniku prilikom otvaranja lokala govorili kako nema šanse da će zainteresirati ikoga, a na kraju, prema njemu, zečetinu npr. ne može skinuti s jelovnika.
U Strip Districtu Pittsburgha dvojica 20-i-nešto godišnjaka otvorila su Smallman Galley, inkubator za chefove, odnosno 4 kioska za pripremu hrane, a u svakom od njih radi drugačiji chef. Odlučili su se za techie pristup radu, pa će svakog od chefova zadržavati na 18 mjeseci, a onda se nadaju da će sami oni otvarati svoja nova mjesta po gradu i okolici.
Svakako foodie scena u PIttsburghu je zaista zanimljiva i treba ga držati na oku, a ako vas put nanese tamo, onda idite u Cure, Dinette, Meat & Potatoes i Tessaro’s.