Novosti

Finnair od sada važe putnike prije leta, vodi li ovo ka naplati aviokarte po težini?

datum objave | 06. studenoga 2017.
6130

Finski nacionalni avioprijevoznik Finnair uveo je vaganje svojih putnika prije ukrcaja na let, s ciljem uštede. Je li to korak na naplati aviokarte po težini ili samo mjera za učinkovitije planiranje potrošnje goriva? Nije (još.)

Prilikom check-in na aerodromu u Helsinkiju, svaki putnik koji namjerava poletjeti zrakoplovom Finnaira, bit će upućen da stane na vagu.  No ako odbije, i dalje će se moći ukrcati na let.

Vaganje težine na dobrovoljnoj bazi nije uveo vječno kontroverzni Ryanair, nego Finnair, i to kako bi prikupljali podatke za bolju sigurnost i optimalno planiranje potrošnje goriva na svojim letovima, Finnair se do sada služio procjenama Europske agencije za zračnu sigurnost (EASA) kojima je standard 88 kg za muškarca, 70kg  za žene i 35 kg za dijete, plus ručna torba za svakog. Te su procjene napravljene još 2009. godine.

Žene u Finskoj su u prosjeku teže 5, a muškarci manje 1 kilogram od europskog standarda. Naime, finska stopa pretilosti među odraslim stanovništvom iznosi 58%,  a takvo rapidno povećavanje mase utječe na potrošnju goriva.

Iako se čini kao nešto na što bi se putnici bunili, glasnogovornica finske aviokompanije Paivyt Tallqvist kaže kako su reakcije putnika bile pozitivne jer razumiju važnost. Do 1. studenog 180 putnika pristalo se izvagati zajedno sa svojim ručnim torbama, a Finnair ih treba 2000 da bi bolje procijenio koliko goriva treba za koju masu putnika, i to optimalno da ih 150 bude na jednom letu. Trebaju zahvatiti i zimsko vrijeme, kada putnici putuju s teškim kaputima, kao i ljeto kada se putuje u laganijoj odjeći.

„Težina putnika razlikuje se ovisno o ruti i profilu putnika. Korporativni putnici imaju različite vrste ručne prtljage, sasvim drugačije od onih koji putuju iz turističkih poriva. Naravno, velika je razlika u težini muškaraca i žena,“ objasnila je glasnogovornica Finnaira.

Procjene koje je napravila EASA imaju zanimljive podatke: muškarci u prvom razredu su teži u prosjeku od onih u ekonomskoj, dok za žene vrijedi obratno. Ručna prtljaga teži 6,1 kg, no ljeti se drastično spušta. Muškarci nose težu prtljagu od žena.

Finnair nije prvi koji je poželio izvadati svoje putnike.  Hawaiian Airlines je 2016. dobio pravo da važe putnike na ruti između Honolulua i Pago Pago (Američka Samoa), te da prema tome odredi gdje će koji putnik sjediti, a sve kako bi bolje raspodijelio težinu u zrakoplovu. Ovo nije prošlo tiho, obzirom da Samoanci imaju najvišu stopu pretilosti na svijetu. Godinu ranije, Uzbekistan Airways također je počeo s vaganjem putnika kako bi povećao sigurnost putnika.  U međuvremenu su obje aviokompanije prestale s tom praksom.

Zanimljivo je da je još 2013. godine Samoa Airlines uveo naplatu aviokarte po težini putnika s prtljagom. Cijena je bila 93 centi do $1.06 za svaki kilogram, ovisno o ruti.

ZANIMLJIVO:

Zašto vas stjuardese u avionu dočekuju s rukama iza leđa?

17 stvari koje najviše živciraju stjuardese, radite li ih i vi?

13 stvari zbog kojih vas mogu izbaciti s leta