Erasmus u Poljskoj

avtor | Lara Kapovic
datum objave | 05. maja 2017
7271

Obzirom da je Ico u svom prošlom blogu pisao upravo o Krakowu i Auschwitzu, neću dodatno pisati o tome, što mi je u neku ruku i drago jer ni sama ne znam ako bih  uopće mogla opisivati mjesto kao što je Aushwitz.

Erasmus: najbolja prilika za studente željne putovanja i života u drugoj državi

U Poljskoj sam provela nešto malo manje od godinu dana u sklopu studentskog programa Erasmus. Iako još uvijek ne toliko popularna kao turistička destinacija, Poljska je zato jedna od najpopularnijih studentskih destinacija. Prema statistikama Europske Komisije, Poljska se iz godine u godinu uspješno pozicionira u prvih pet ili šest najpopularnijih Erasmus destinacija. Prvo mjesto svake godine uvjerljivo drži Španjolska, dok je Hrvatska, što zbog svoje veličine i puno manjih kapaciteta nego jedna Španjolska ili Poljska, negdje pri kraju ove liste. No situacija se i kod nas poboljšava te svake godine i naša Sveučilišta primaju sve više Erasmusovaca, a Hrvatska postaje sve prepoznatljivija studentska destinacija. Kao studentica koja je bila i na studentskoj razmjeni i na praksi te živjela godinu i pol dana u 2 europske zemlje zahvaljujući upravo ovom programu, jedino što ti želim reći ovim putem je- ako si student, iskoristi ovu priliku. Shvati to kao obavezni dio studiranja.

Uspostavljen 1987., Erasmus program ove godine slavi svoj 30-ti rođendan. Prve godine oko 3.000 studenata sudjelovalo je u ovom programu, dok je 2006.-ta zabilježila 150.000 studenata na razmjeni. Do 2014. Europska Unija je stipendirala preko 3 miliona studenata i 500.000 profesora u sklopu programa Erasmus. 2014. godine sedam različitih programa studentske razmjene, prakse i volonterstva sjedinjuje se u novi, dosad najveći program obrazovanja Europske Unije- Erasmus plus, u vrijednosti od 15 milijardi eura. Svaki redovan student ima priliku prijaviti se na program i provesti sve do godine dana (na preddiplomskoj/ diplomskoj i postdiplomskoj razini studija) u jednoj od 34 europskih zemalja bilo na studiju ili studentskoj praksi.

Prednosti ovog iskustva su ogromne. Upitate li bilo kojeg Erasmusovca, garantiram da je odgovor u 100% slučajeva kako im je to bilo najbolje studentsko iskustvo, a velikoj većini i najdraže te najkorisnije iskustvo općenito. Oni koji su bili shvatit će o čemu govorim, a vi koji niste, ukoliko ste studenti, savjetujem da iskoristite tu priliku čim prije. Upoznati ćete ljude iz raznih zemalja te imati jedinstvenu priliku živjeti u jednoj šarolikoj, multikulturalnoj sredini u kojoj ćete učiti o različitim nacijama, kulturama , društvima i običajima. Prijateljstva koja ćete steći biti će toliko intenzivna, a neka će ostati i za cijeli život. Iako sam na Erasmusu bila pred 4 godine, na whats appu još uvijek imam grupu od nas 10ak koja svako toliko zazvoni i u kojoj i dan danas bacamo interne fore i dogovaramo sljedeći susret.

Mnogi će se i zaljubiti. Na mojoj godini rodilo se nekoliko veza koje i dan danas traju, a jedna je čak završila i brakom i to upravo između Hrvata i Francuskinje. Oženili su se u Hrvatskoj, dvije godine nakon Erasmusa, a danas žive tamo gdje su se i upoznali- u Poljskoj. 🙂 Osim novih prijateljstva i potencijalnih ljubavi, Erasmus će te obogatiti i za neke nove vještine i znanja. Osim one osnovne i logične- usavršavanja jezika (i to ne samo jednog), oformiti ćeš i različite druge vještine i osobine poput komunikativnosti, samopouzdanja, prilagodljivosti, snalaženja u novom okruženju, razvoja tolerancije i svega ostaloga što poslodavci vole vidjeti u tvom životopisu. I same statistike pokazuju veću zapošljivost mladih diplomanata koji su sudjelovali bilo na studentskoj razmjeni ili praksi, a neki od njih su si upravo preko Eramsusa osigurali svoj prvi posao vani. U svakom slučaju, s Erasmusa ćete se vratiti zreliji, samopouzdaniji i bogatiji za jedno neponovljivo iskustvo i nekoliko međunarodnih prijateljstava. I da, zabavljat ćete se. Zabavljat ćete se toliko da postoji realna mogućnost da nakon povratka obolite od nečega što su čak i psiholozi nazvali- post Erasmus depresijom. It’s for real.

Kako Poljska?

Pa da kažem da je Poljska bila neka zemlja o kojoj sam uvijek maštala i htjela ju posjetiti, lagala bih. Ali bila je jedna od 4 zemlje u koju sam tada mogla otići, tj s čijim je Sveučilištem u Wroclawu moj faks imao potpisan sporazum. Ostale 3 bile su Italija, Slovenija i Njemačka. Naravno, izabrala sam onu najdalju. Cijeli taj odlazak u Poljsku bio mi je nekako nestvaran tj bila sam uvjerena da neću ni ići, a kamo li ostati tamo sljedećih 10 mjeseci. Bio je to kraj 9.-og mjeseca 2012. godine kada sam sjedila u vrtu kod prijateljice koja je slavila rođendan.

„Što nisi ti trebala ić u neku Poljsku ovih dana?- pita me frend. „A trebala sam već da, ali ne znam još idem li.“ – kao i uvijek, ostavila sam si par ispita za dekanski (jer zašto ne) koje sam trebala položiti prije odlaska u Poljsku. Ukoliko ih ne položim, padam godinu i ništa od Erasmusa. „Znati ću drugi tjedan, ako prođem ispite“, odgovaram.

„Ajde ako ideš javi, imam godišnji, a nikad nisam bio u Poljskoj… idemo na izlet, možemo stat prije u Bratislavi i Brnu.“ Drugi frend se pridružuje i kaže da bi i on mogao s nama. Dogovoreno, kažem ja.

„Odlično Kapović“- kaže profesor u srijedu, 03. listopada 2012. i da mi dva. Uopće neću puno komentirati na šta je ličio taj četvrtak kada sam u 24 sata pokušala obaviti stvari koje normalni ljudi ako idu negdje na skoro godinu dana obavljaju vjerojatno nekoliko tjedana, ako ne i duže. No nekako smo se nas troje u petak uspjeli zaputiti prema Poljskoj.

Zašto Poljska?

Sljedećih 10 mjeseci bilo je jedno od najljepših razdoblja u životu provedeno u prekrasnom gradu na jugu Poljske, Wroclawu. Wroclaw je četvrti najveći grad u Poljskoj s nešto više od 600.000 stanovnika. Grad koji leži na rijeci Odri i ima preko 200 mostova, čiji je glavni trg Rynek prepun šarenih zgrada, pomalo je nalik Amsterdamu.

Nekoliko je razloga zašto studenti obožavaju Erasmus upravo u Poljskoj i Wroclawu. Jedan, ako ne i glavni je što je to jedna od najjeftinijih zemalja u koje možete otići na razmjenu. Sa stipendijom od 400-500 eura u Poljskoj možete živjeti sasvim lijep život bez da vam roditelji moraju uskakat ili da morate raditi sa strane. Dom vas košta 100 eura (ako dijelite sobu), a jesti možete u brojnim menzama za svega par kuna. Sjećam se kako sam prvih nekoliko puta kada bih išla u trgovinu u nevjerici mami slala poruke što sam sve kupila za nekih 100-tinjak kuna, što je kod nas bilo nezamislivo.

Drugi razlog definitivno je pozicija grada i povezanost s ostalim europskim destinacijama. Najviše sam proputovala po Europi upravo dok sam živjela u Poljskoj. Ryanair iz Wroclawa leti na gotovo sve europske destinacije i to za smiješne novce.

Wroclaw , uz to što je prekrasan, je i pravi studentski grad kojemu ne nedostaje ništa za jedan kvalitetan studentski život.

Wroclawski patuljci

Prvo što primjetite hodajući centrom Wroclawa su mali, metalni patuljci koji vire iza svakog ugla. Neki poziraju na vidljivim mjestima u centru grada, dok su drugi dobro skriveni. Wroclawski patuljci postali su naravno i turistička atrakcija te tako po gradu možete vidjeti grupe turista u potrazi za svim patuljcima. U turističkim uredima možete kupiti i mape na kojima su označene njihove lokacije. Zašto patuljci? 80-tih godina, u vrijeme komunizma, postojao je jedan alternativan pokret koji se aktivno borio protiv režima te čiji su članovi često pisali provokativne natpise i grafite po zidovima koje su onda vlasti brzo uklanjale. Na svaki izbrisani tj prefarbani grafit, ovi alternativci naslikali bi jednog patuljka. Poljska je bila puna grafita patuljaka koji su s vremenom preuzeli ulogu simbola otpora. U spomen patuljaka, u Wroclawu je osvanuo prvi kipić 2001. godine, dok ih danas ima više od 250.

U Poljskoj sam provela sva 4 godišnja doba i moja preporuka je da ovu zemlju posjetite u proljeće. Zima, pogotovo za nas s juga zna biti malčice prehladna te nećete imati priliku doživjeti sve prirodne ljepote ove zemlje. Wroclaw u proljeće je najljepši. Grad pun parkova i zelenila, šuma, rijeka i jezerca nudi mnoštvo mjesta za druženje u prirodi. Nikako nemojte propustiti posjet botaničkom i japanskom vrtu, a i zološki je jedan od najvećih u Europi.

Sjećam se da smo u proljeće, tamo negdje u 5-om mjesecu kad se napokon otopio snijeg, svi stalno bili vani. Dane smo provodili na jezeru s nešto cuge, hrane i igrama ili bi vozikali bicikle, a navečer bi sjedili uz rijeku. Zima u Poljskoj zbilja je hladna i duga, a kada jednom dođe proljeće, cijela zemlja živne.

Studentski život u Wroclawu

Wroclaw je jedan od glavnih studentskih gradova u Poljskoj koji ima oko 150.000 studenata što čini četvrtinu ukupnog stanovništva ovoga grada. Kao takav, grad je vrlo živ i prepun koncerata, događanja i mjesta za izlaske koja mogu zadovoljiti svačiji ukus. Wroclaw ima sve, od ogromnih disco klubova koji puštaju posljednje hitove, do alternativnih rock mjesta, underground scene, odličnih pubova i naravno, pijalnija. Pijalnije su male, poljske birtije, vrlo socijalističkog uređenja u kojima možete piti pivo, brojne poljske rakije i pojesti tradicionalnu poljsku hranu. Sva cuga košta oko 4 zlota (8 kuna), a hrana 8 zlota (16 kuna). To je mjesto gdje dođete prije izlaska se malo ugrijati i mjesto gdje završite svoj izlazak s jednim masnim pierogima. Iako nisam neki veliki ljubitelj poljske hrane koja je za moj ukus preteška, pierogije i dan danas ne mogu prežaliti. Nisu isto što i ravijoli, ali su najsličniji tome, a možete ih naći u slanim i slatkim varijantama.

Jedno od mojih najdražih mjesta u Wroclawu definitivno je Art cafe Kalambur koji se nalazi u centru grada, preko puta Fakulteta ekonomije, administracije i prava. Preko dana to je chill mjesto u bohemian stilu, u kojem možete slušati lagani jazz. U Kalamburu bi provodili pauze između predavanja (a ponekad i predavanja) ispijajući kave te filozofirajući o vremenu, prolaznosti, sreći…i ostalim važnim temama o kojima imaš potrebu razgovarati uz jazz. Po noći Kalambur se pretvara u još bolje mjesto za izlazak, u kojemu DJ pušta ploče do ranih jutarnjih sati.

Manana klub je savršen ako želite na neko življe mjesto i u gužvu, ali vam se neda baš slušat La Macarenu i slične hitove koji su bili popularni dok ste vi bili u jajnoj stanici, a koje možete čuti u mnogim klubovima u Wroclawu. Ovdje ću stati s preporukama jer se od 2013. vjerojatno pootvaralo još na desetke novih mjesta, a neka od onih u koje sam ja odlazila su se zatvorila. Ili zapalila.

Juwenalia označava period od tjedan dana u petom mjesecu kada gradom vladaju studenti tzv. studentski dani. Ova jednotjedna fešta započinje velikom povorkom svakako odjevenih studenata, nerijetko i golih, koji paradiraju kroz centar grada. U ovom razdoblju svakodnevno se održavaju koncerti, svirke i igre diljem grada u kojem rijetko gdje uopće vidite neku stariju osobu.

Ukoliko se odlučite za Erasmus u Wroclawu, lako je moguće da budete smješteni u jednom od ova 2 doma.

Ove ružne zgrade imena Olowek i Kredka (u prijevodu olovka i kemijska) biti će vaše utočište u jednoj od najljepših, ali i najturbulentnijoj godini u životu. Na odlasku ćete se izljubiti čak i sa živčanim tetama s recepcije koje su vam uvijek radile probleme kada biste htjeli između 2 i 3 ujutro izaći ili ući u dom. Savjet: ukoliko se radi fasada, nemojte molim vas silaziti sa zgrade preko skele samo zato jer vam tete ne daju van tih sat vremena, zbilja nepotrebno.

Bez obzira iz koje zemlje smo došli, bez obzira na priču koju smo donijeli sa sobom, na Erasmusu je sve prestajalo, a počinjao je neki naš svijet. U tom svijetu postojali smo samo mi i svi smo imali isti cilj- iskoristiti tu godinu dana najbolje što možemo. Živjeli smo neki svoj život, odcijepljen od bilo kakve realnosti, dalek od našeg stvarnog života, ne razmišljajući o ničemu drugome nego o „sada i ovdje“. Bilo bi dobro pokušati češće tako živjeti.