Novosti

“Ego putovanja” – putujemo li zbog društvenih mreža ili sebe?

datum objave | 15. prosinca 2020.
8894

Ego putovanja možemo definirati kao narcisoidna putovanja modernog doba. U posljednjih nekoliko godina dogodio se nagli porast putovanja i bookinga avio karata i smještaja. Koji je uzrok tome? Jesu li mladi uistinu željni avanture i novih iskustava ili jednostavno putuju radi fotografija na društvenim mrežama? Ponajviše Instagrama, i sve to u svrhu podizanja vlastitog ega.

Najnovije izvješće o putovanjima Thomasa Cooka otkriva da milenijalci (rođeni između 1980. i 2000.) vole mjesta gdje mogu uslikati najbolji selfie. Anketa također pokazuje da je Facebook još uvijek, sa 56%, mjesto na kojem milenijalci dijele svoje omiljene trenutke s odmora. U anketi, 52% izjavilo je da su društvene mreže i fotografije ključan čimbenik prilikom rezervacije smještaja.

Jeste li ikada zapitali sami sebe zašto zapravo putujete? Je li to istinski poriv za istraživanjem kultura, isprobavanjem lokalne hrane, običaja ili je cilj napraviti svoje followere na društvenim mrežama ljubomornim?

Evo kratki vodič kroz ego putovanja:

Sve je osobno putovanje

Ego putnici ne idu na odmor. Za vas, putovanje je duhovna potraga, vodeći vas na putu prema unutarnjem miru, sreći i solidarnosti sa svojim bližnjima (uz koktele i masaže noge za dolar). Vaši postovi na Instagramu popraćeni su pseudo-filozofskim naslovima poput: “Svi idemo vlastitim stazama” i “Put vas uvijek vodi do novog izlaska sunca”.

Hranu treba gledati, a ne jesti

Hrana je nešto što se može konzumirati s pogleda ptičje perspektive kroz leću kamere. Obilazite restorane kako bi mogli uslikati vaš ručak tosta s avokadom i jagodama. Volite #coffee i smatrate ju vlastitim identitetom.

Spavanje pod zvijezdama

Ali čak i ako to ne učinite, svakako postavite fotografiju pogleda iz šatora, a noge će vam otkriti nevjerojatan pogled na raskošan planinski masiv. Želite da drugi u vama vide avanturista i pravog putnika koji nema problem sa spavanjem u tankim vrećama i ne boji se izlagati opasnosti koja vreba iz šume, a zapravo potajno sanjate o hotelu s 5* i doručku u krevetu.

Ti si glavni fotograf

Napravite 300 fotografija dnevno, ali na društvenim mrežama objavite samo jednu. Obavezno uz sebe nosite prijenosni punjač, da se nebi dogodila tragedija zvana prazna baterija. Što bi se dogodilo da ne uslikati taj stoti selfie s palmom? U idealnom slučaju, rezervirajte odmor koji dolazi s profesionalnim fotografom, tako vas slijedi u stopu i bilježi savršene trenutke.

 A na kojoj destinaciji bi vi napravili svoj selfie?