Iz prve ruke

DUBAI U VRIJEME RAMADANA: Zašto nije najbolje posjetiti Dubai u vrijeme Ramadana i što (ne) raditi ako to ipak učinite

datum objave | 28. veljače 2016.
20790

Bukirali ste jeftin smještaj u Dubaiju u razdoblju od 6. lipnja do 5. srpnja ove godine? I sretni ste jer ste super prošli… Čitajte dalje.

Prvo, ne preporučujem ljetovanje u Dubaiju u razdoblju od svibnja do listopada jer su vrućine nesnosne, temperature dosežu i do 50° C stupnjeva, a vlažnost zraka je beskonačna!! U tom periodu svi pokušavaju (ako mogu) pobjeći iz grada u neke malo manje vruće dijelove svijeta.

To je jedan od razloga zašto je smještaj povoljniji baš u tom razdoblju.

Druga stvar je ta što je ove godine u razdoblju od 6. lipnja do 5. srpnja muslimanima vrlo važan islamski mjesec posta – Ramazan ili Ramadan.

Tijekom mjeseca Ramazana muslimanima je strogo naređen post (osim maloljetnoj djeci, bolesnicima, ženama u trudnoći i slično), a svi restorani, kafići, pečenjarnice … zatvoreni su od izlaska do zalaska sunca. Dakle samo po noći je sve otvoreno, pa čak i prenapučeno, jer su svi vani i jedu u ogromnim količinama do rano ujutro prije prve jutarnje molitve kad ponovo počinje post.

U vrijeme od izlaska do zalaska sunca nije dozvoljeno jesti, piti bilo što, pa čak ni vodu ili pušiti na javnom mjestu (na cesti, u shopping centrima, na plaži, u trgovini, u automobilu ili nekom drugom prijevoznom sredstvu itd.)

Ako ste gladni ili žedni, sakrijte se negdje i konzumirajte bilo što od toga u svom stanu ili hotelskoj sobi, ali nikako na javnom mjestu.  Ako vas uhvate da ste konzumirali nešto od gore navedenog, prema zakonu moguće je da će vas policija prvo upozoriti no možete odmah dobiti kaznu od 2000 do 2500 dirhama ili 1 do 2 mjeseca zatvora, jer se prethodno niste o tome informirali. Sve ovisi o policajcu.

Neki hoteli će preko dana servirati bezalkoholna pića i hranu samo za goste hotela.

Alkohol se ne servira nigdje tijekom tog mjeseca, što se ne može reći za ostale mjesece u godini kad su svi kafići u sklopu hotela kojih ima nenormalno puno krcati.

U nekim supermarketima se nalaze prostorije za ne-muslimane skrivene negdje sa strane ili u pozadini u kojima možete na brzinu nešto pojesti. Tijekom mjeseca Ramazana poželjno je odjenuti se što konzervativnije, pokriti ramena i noge, iako se svuda po shopping mallovima mogu vidjeti ljudi koji ili ne znaju za to pravilo ili ih nije briga za isto iako je na svim ulazima u mall nacrtano kako se treba odjenuti.

Bilo kakvi javni zabavni eventi, ne događaju se tijekom mjeseca Ramazana.  Noćni klubovi su zatvoreni, a koncerti se ne održavaju. Svi s nestrpljenjem čekaju kad će proći taj mjesec kako bi sve opet bilo po starom!

Tvrtke i uredi većinom rade skraćeno radno vrijeme, pa ukoliko želite obaviti bilo što znajte, da državne službe rade većinom ne duže od  14.00 sati.

Ukoliko bi voljeli doživjeti takvo iskustvo, naravno da ćete uživati! Trenutačno su cijene za direktne letove iz Zagreba već od 2.149 kn! Za dodatne info šaljite upit ili provjerite ponudu!

PROČITAJTE: Hrvatica u Dubaiju otkriva: Kako naći posao u Dubaiju i kakve su plaće ?