Iz prve ruke

DUBAI, ALKOHOL I SVINJETINA: Kako izgleda noćni život, ima li alkohola i koliko košta te kako do svinjetine i hrvatskih proizvoda?

datum objave | 06. ožujka 2016.
13712

Ida već godinama živi u Dubaiju, a njezini blogovi redovito izazivaju veliku pažnju čitatelja. Nakon opisa Dubaija u vrijeme Ramadana, uputa kako naći posao u Dubaiju ili teksta u kojem opisuje razlike Dubaija za lokalce i strance, u novom blogu otkriva neke (javne) tajne koje zanimaju mnoge:.

Dubai i alkohol:

Svi kafići gdje se toči alkohol su u sklopu hotela kojih ima jako jako puno. I da, partija se svaku noć (pijanih koliko hoćeš J ).

Alkohola ima u jednakim količinama kao i kod nas, nije zabranjeno kako obično svi misle (KAO zabranjeno je muslimanima, ali svima drugima je dozvoljeno, iako te u kafiću nitko neće pitati koje si vjere, no ako napraviš glupost dok si pod utjecajem alkohola, ako si musliman/ka duplo veća kazna slijedi).

Cijena? Prava “sitnica” (u kafićima najjeftinije je pivo – nekih 70-tak kuna, a za ostalo da ni ne spominjem) pa se ti napij!

Ukoliko želite kupovati alkohol u trgovini, u običnim supermarketima ga nećete naći, već postoje trgovine samo za alkohol (MMI, African Eastern), a tamo ga možete kupiti samo ukoliko imate dozvolu za kupnju, konzumaciju i transport alkohola. Obzirom da je porez na alkohol 30%, cijena je iz tog razloga dosta visoka. U kafićima vas nitko neće tražiti tu dozvolu te ukoliko sami ne pravite nekakve probleme nećete ih imati ni sa zakonom.

Nikako ne sjedajte za volan ukoliko ste konzumirali alkohol, jer u slučaju da netko naleti na vas automobil, bit ćete vi krivi (0% je tolerancija za alkohol), potom ćete platiti jako visoku kaznu, a zatim završiti u zatvoru nakon čega će vas deportirati van zemlje (nije baš za igrati se).

Dubai i svinjetina:

Tko to kaže da nema svinjetine?

Ima, ali isto tako u određenim trgovinama kao sto su Spinneys i Weitrose. Istina je da nema hrvatske šunke, pršuta i kulena, ali ima nekakvih španjolskih, talijanskih, njemačkih proizvoda od svinjetine. Ne mogu se mjeriti s našim proizvodima, ali nekad dobro dođu. Treba dobro pomirisati prije nego se kupe, jer neki pršut strasno smrdi (kao da je još uvijek u svinjcu) nažalost!

Cijena nije mala… Ne isplati se dati 30 kuna za jednu šniclu, možda sam malo i rekla!

Dubai i hrvatski proizvodi

Postoji neka mala totalno zabačena trgovinica u kvartu JLT (Jumeirah Lake Towers), i tu se može naći Vegeta, Kraš proizvodi, i to je to. Najviše nam nedostaje Zvijezda majoneza. Na Jana vodu sam naišla u jednom vrlo dobrom kafiću/restoranu u Dubai Marini tik uz Marina Mall.

Iako baš nema hrvatskih proizvoda, može se naići na slovenske, bosanske, srpske, makedonske (Poli salame, ajvar, kajmak, Jaffa kekse, Eurokrem, Argeta paštete i dr.)

Arapski jezik

Nije neophodno znati arapski jezik ukoliko netko želi živjeti u Dubaiju ili samo doći u posjet. Engleski jezik je sasvim dovoljan jer je to ujedno i drugi službeni jezik.

No naravno, ukoliko znate arapski ili možda ruski, bit će vam od velike koristi.

Kako se žene moraju odijevati?

Žene ne moraju biti pokrivene kako obično neki misle. Preporučuje se decentno odjenuti (kratki rukav i kratke hlače ili suknje bar do koljena) kako bi poštovali arapsku tradiciju, no vrlo često mnogi nose i malo manje decentnu odjeću.


Isto tako tu moram napomenuti da ćete se smrznuti u svim shopping centrima ukoliko budete hodali tako odjeveni jer klime rade punom parom, a ukoliko tako izađete van na temperaturu od 45’C, izgorjet ćete za 11 minuta jer je sunce vrlo jako. Slojevita odjeća je najbolje rješenje.

Trenutačno su cijene za direktne letove iz Zagreba već od 2.149 kn! Za dodatne info šaljite upit ili provjerite ponudu!

PROČITAJTE:

Dubai – Popis plaža, što odjenuti za plažu i kako se općenito ponašati u tom arapskom gradu

Dubai – troškovi života