Tips&Tricks

Dosta putujete? Zaradite ekstra milje i putujte gotovo besplatno

datum objave | 14. studenoga 2015.
5280

Plaćanje putnom karticom nagrađuje se miljama ili bodovima koji donose:

  • besplatne avionske karte
  • više klase na letovima
  • besplatan check-in jednog komada prtljage
  • pristup business loungeu (aha!) na aerodromima
  • super hotelske sobe
  • putno osiguranje

Jedina ovakva kartica koja se izdaje u Hrvatskoj je Platinum American Express kartica. Kada prikupite preko 40 000 bodova na njoj, osigurali ste si upad u preko 800 loungeva na svijetu, veliku uštedu pri kupovini avionskih karata i boravak u finim hotelima i resorteovima. Postoji i godišnja članarina koja se plaća za ovu karticu, ali uz nju dolaze razne pogodnosti.

Obzirom da je ovo jedina takva vrsta kartice u Hrvatskoj, koristim ju u kombinaciji s drugim karticama i držim se programa vjernosti za prikupljanje nagradnih milja, tako da putujući zapravo zaradim novu avionsku kartu.

Najbolje se priključiti nagradnom programu aviokompanije s kojom najviše letite. Odavno sam u Lufthansinom Miles & More programu, najpopularnijem u Europi, pa ako najčešće letite s članicama Star Alliancea (Lufthansa, Croatia Airlines, Air Adria, TAP Portugal, Turkish Airlines, US Airways, THAI, SWISS, Air China), svakako ispunite prijavnicu. Slične programe imaju i Sky Team (Air France, Aeroflot, Korean Air, Delta Air Lines, Airitalija) te Oneworld Alliance (Quatar Airways, Birtish Airways, Iberia, TAM). Njihova jedina mana je što neke (ali ne sve!) aviokompanije ne dopuštaju prikupljanje milja za vrijeme akcijskih prodaja. I bitno, ne zaboravite provjeriti vremenski rok za korištenje osvojenih milja, da se ne bi dogodilo da ekstra milje propadnu. Ovo također može varirati, ovisno o tome jeste li samo “običan” član ili pak frequent flyer.

Također, uvijek držite jedno oko otvoreno i pretplatite se na newsletter aviokompanija s kojima ste putovali. I ne zaboravite pročitati ona najmanja slova na svijetu na dnu maila, da akcijska cijena slučajno ne ispadne ne-toliko-akcijska! (“Extra charges may apply.” Najkraća horror priča.) Ili jednostavno, dozvolite STA putovanjima da obavi posao umjesto vas. Pišite na travel@nomago.hr ili zovite na 0800 1998 I recite gdje biste željeli ići, a STA ekipa će pronaći najpovoljnije aviokarte za vas.