Novosti

Crowfunding: Stanovnici Novog Zelanda skupili milijune i kupili plažu da bude javna

datum objave | 28. listopada 2016.
4761

Kad se male ruke slože, sve se može, a to su ovaj put dokazali stanovnici Novog Zelanda koji su kupili plažu i učinili je javnom.

40 000 velikodušnih Novozelanđana odlučilo je preuzeti stvar u svoje ruke i uložiti u crowdfunding kampanju Adama Gard’nera i Duanea Majora. Zajedničkim trudom i nesebičnim donacijama sakupljeno je oko 2,3 mlijuna NZD (odnosno 1,7 USD) kako bi se (ot)kupila plaža Awaroa, sada u sklopu nacionalnog parka Abel Tasman.

Dvojac je na ideju došao nakon prošlogodišnjeg božićnog ručka, kako to i obično biva, jer tada se rađaju najbolje ideje… Nakon što su pretresli politiku, ragbi, kriket, nekako su došli do priče o Awaroa plaži (po mnogima najljepšem komadu zemlje na Novom Zelandu), razgovarali o tome kako je suludo da se prodaje za 2 milijuna dolara i dogovorili se u stilu „Ako ćeš ti, onda ću i ja!“ napraviti nešto kako njihovi sunarodnjaci ne bi ostali bez prava na korištenje plaže, jer je bila pod tzv. riparian rights, što prema britanskom common lawu znači da vlasnik zemlje ujedno može postati i vlasnik vode (odnosno mora) koja tu zemlju okružuje.

U siječnju 2016. godine pokrenuta je crowdfunding kampanja, a priloge su dali kako privatne osobe, tako i velike korporacije. Čak je i novozelandska vlada sudjelovala svojim prilogom, donirajući $350 000 NZD. U samo 24 dana, 39 249 ljudi je doniralo novac i sakupilo 2 milijuna dolara za otkup plaže.

Plaža je službeno postala dio nacionalnog parka Abel Tasman 10. srpnja 2016. godine.

Pročitajte još:

Australija, Novi Zeland i Južni Pacifik

ISTRAŽIVANJE: Zagreb je među 100 gradova na svijetu najboljih za život. Što mislite koji je prvi?