Vodiči

Članak za visoke single žene: Gdje se nalaze najviši muškarci na svijetu?

datum objave | 27. travnja 2016.
7807

Visina  odraslih pojedinih etničkih skupina značajno varira u odnosu na prosjek pripadnika nekih drugih skupina, a i sama prosječna visina  spolova unutar jedne države značajno varira (i pokazalo se tipičnim da su muškarci obično viši od žena).

Auksologija kao grana biološke antropologije proučava ljudski rast i razvoj kao odraz bioloških procesa i djelovanja socioekonomskih čimbenika.  Do sada je identificiran samo jedan gen koji upravlja varijantama normalne visine-HMGA2 određuje u kakvom će odnosu biti visina roditelja, odnosno općenito govoreći smatra se da niske majke rađaju niske sinove, a visoki očevi imaju visoke kćeri.

Zanimljiva činjenica je ta da su se tijekom 18. i 19. st. najviši Europljani živjeli u Sjevernoj Americi, a kasnije su ih prestigli Nizozemci i Skandinavci. U određenim zemljama, poput Filipina, mlađe su generacije znatno niže od onih rođenih tijekom 1970-ih i 1980-ih godina, usprkos ekonomskom rastu i boljem životnom standardu. Mlađa populacija na području Malezije i Tajlanda pratila je svojom visinom i ekonomski razvoj svojih zemalja.

Gdje to žive najviši muškarci?

1. Popisi se mijenjaju iz godine u godinu , ali jedna država i dalje drži svoje prvo mjesto među najvišim nacijama svijeta. Nizozemci su jedina nacija koja ima aktivističke grupe koje se bore za prava visokih ljudi, jer kada ste visoki oko 184 cm, onda sigurno želite da se promijene i prosječne visine dovrataka u državnim institucijama. Zahvaljujući prehrani bogatoj proteinima (riba iz hladnih mora te raznovrsni mliječni proizvodi), narod jedne od najnižih zemalja svijeta prvi je u svjetskoj vrsti.

2. Potomci Vikinga zauzeli su visoko 2. mjesto, ali cjelokupan život u državi blagostanja nas čini pomalo zavidnima. Razvoj civilnog društva, društvena mobilnost i kvaliteta života također su postavili visoko letvicu za ostatak svijeta. Samo visoki standardi u Norveškoj prolaze dobro!

3. Danska se nalazi u samim vrhovima raznoraznih ljestvica, pa se pitamo hoćemo li uskoro morati početi razmišljati o selidbi u sjevernije krajeve. 😉 Zemlja u kojoj je stopa BDP-a jedna od najviših na svijetu brine se za svoje stanovnike kako bi mogli u potpunosti ispuniti svoje potencijale, što nije mala stvar, ako ste u prosjeku visoki oko 182 cm.

4. Litvanci su krajem 19. stoljeća u prosjeku bili visoki oko 160 cm, ali  u 100 godina se situacija znatno promijenila pa danas prosječni Litvanac ponosno nosi svojih 181 cm.

5. Hrvati su k’o Litvanci, taman na sredini ove liste, s prosjekom od 181 cm visine. Južno dinarski genetski bazen, odnosno područje Dalmacije, Hercegovine i Crne gore, ishodišna je točka kršnih južnih Slavena.

6. Kao što smo na početku spomenuli, auksologija u obzir uzima i socioekonomski napredak pojedinog društva, kako bi ustanovila utječe li  i kako na visinu stanovnika. Češka je sigurno zemlja bivšeg istočnog bloka koja je zabilježila najveću stopu razvoja u odnosu na susjedne zemlje. I da, Česi su u prosjeku visoki oko 180 cm.

7. Nijemci možda nisu Vikinzi, ali su im do uha! Ako vas zanima kako izgleda zaista visoki Nijemac, pronađite fotografijuDirka Nowitzkog i sve će vam biti jasno. Ali da se ne ravnamo izričito po NBA zvijezdi, ispitivanja kažu da je prosječni Nijemac visok oko 180 cm.

8. Za Grke se obično misli da su vrlo niski, ali ovdje je (kao i uvijek kad su u pitanju Grci) riječ o običnom mitu. Svoj rast Grci sigurno mogu zahvaliti mediteranskoj klimi i prehrani, jer prosjek čitave države iznosi nešto iznad 180 cm.

9. Irce prati neslavna reputacija da mnogo piju, kada bi zapravo lovorike trebali nositi zahvaljujući svojoj visini. I sposobnosti da popiju više od svih nas. 😉 Stanovnici smaragdnog otoka u prosjeku su visoki oko 180 cm.

10. Nekoć su Amerikanci bili najviši ljudi na svijetu, a to potvrđuje i podatak da je najviša osoba na svijetu ikada bio Amerikanac Robert Pershing Wadlow. Međutim, Amerikanci se sada  nalaze na 10. mjestu, od kojih nekih 20% zarađuje za život ubacujući koševe na utakmicama NBA lige.

A gdje je najviši frajer trenutno?

Trenutačni rekord prema Guinessu drži Turčin Sultan Kösen, visok 251 cm.