Novosti

Čemu služi vikend i što treba raditi da on ima pozitivan učinak?

datum objave | 21. veljače 2018.
7439

Utjecaj vikenda na čovjeka je nevjerojatan. Ali samo ako se dobro iskoristi. To što za vikend ne radite, ne znači da imate dobar vikend. Je li vam on donio predah koji trebate?

Jeste li u petak navečer napokon odahnuli, srušili se na kauč i gledali filmove i serije dok ne zaspete? Možda ste malo kupovali putem mobitela, komunicirali putem Facebooka ili čak izašli van do kasno u noć. A ako ste u ponedjeljak i dalje „mrtvi“, znači da se niste odmorili kako treba.

Ne možemo uvijek nešto raditi, multitasking je zapravo zavaravanje samog sebe da nešto odrađuje paralelno, a nadoknađivanje neodrađenog posla za vrijeme vikenda je ubojica produktivnosti na poslu. Čovjek treba odmor. I tijekom dana i tijekom tjedna. Kao što postoji valjan razlog zašto školski sat traje 45 minuta, nakon čega slijedi pauza, tako i oni koji rade van obrazovnog sustava trebaju iskoristiti moć pauze. Znanstvenici su izračunali kako je optimalno raditi 52 minute u komadu, a zatim uzeti 17 minuta pauze.

Ako ovaj ili neki drugi članak čitate na poslu, ako klikate kroz slatke fotografije životinja dok vam teče radno vrijeme, to nije uzaludno ljenčarenje. Barem su tako rekli istraživači sa sveučilišta Hiroshima. Gledanje u predivne fotografije mačića kako se igraju osnažuje naš fokus i poboljšava naše motoričke funkcije za računalom.

Idete na godišnji, a imate puno posla? Ne grizite se. Posla uvijek ima. Znači li to morate raditi uvijek? Time što odlazite na odmor ne bježite od svojih odgovornosti. Štoviše, nakon povratka s odmora bit ćete spremniji riješiti velike probleme jer ćete obnoviti kognitivnu energiju. U ovom kontekstu je vikend bez emailova i tablica mala pobjeda.

Vrsta odmora dijeli se na dvije kategorije: prigodne i ozbiljne.

Prigodan odmor je kratkotrajan, onaj koji odmah nagrađuje i često je pasivan. Tu spadaju online shopping, opijanje ili maratonsko gledanje televizije. Takve nas aktivnosti nagrađuju odmah, osjećamo se bolje dok smo u tom momentu jer mozak ispušta dopamin, hormon zbog kojeg se osjećamo zadovoljno. U društvu gdje velik broj ljudi puno radi tijekom radnog tjedna, „prigodan odmor“ može postati uobičajeni način „dekompresije.“

No ozbiljan odmor ima daleko bolji učinak. On poboljšava tzv.samoostvarenje koje je po iznimno bitno za čovjeka jer je, kako to kaže psiholog Abraham Maslow, „samostvarenje vrhunac života, čitav smisao života“, dok vas pasivan odmor neće dovesti do toga.

Stoga bismo tijekom vikenda trebali raditi na sebi, na onom što volimo, u čemu smo dobri ili želimo biti dobri, a preko tjedna nemamo vremena raditi na tome. Vikend služi tome da radite na nekoj vještini, poput pjevanja u zboru, slikanja, prikupljanja starih stripova ili popravljanja starog kombija kojeg želite pretvoriti u mini-kućicu i jednog dana otići s njim bilo gdje na odmor.

Odlazak u kino, gledanje nogometne utakmice, odlazak na koncert…sve su to pasivna zadovoljstva tipična za gradske ljude. Njihovu aktivnu energiju je „pojeo“ posao. I njega nastavljamo nositi sa sobom uvijek putem pametnih telefona.

Umjesto da pazimo na posao preko vikenda, vikend bi trebao poslužiti da provedemo kvalitetno vrijeme. Trebamo kvalitetno paziti na odmor, kao što pazimo na posao.

Zaposleni, bojite li se zapravo uzeti godišnji?

Efekt godišnjeg: Bolje je uzeti više manjih odmora, nego jedan veliki

Što konkretno treba raditi za vikend?

Prvo, družite se. Izoliranje od društva je u porastu, a osamljivanje svakako nije dobro. Igrate li sami online igre ili gledate serije, produbljujete osamljivanje, a ono negativno utječe na imonološki sustav i pojačava pojavu depresije. Društvene mreže ne mogu zamijeniti ljudske mreže. Stoga, ako baš želite gledati serije čitav vikend, pozovite prijatelja da ih gleda s vama.

Drugo, aktivirajte svoj hobi. I on može biti društven, primjerice ako planinarite u društvu drugih ili pak nešto izrađujete. U svaku aktivnosti možete nekog uključiti.

Treće, altruizam je iznimno nagrađujuća stavka. Volonteri imaju jasan osjećaj smisla i značenja, temelja samoostvarenja.

I na kraju, igrajte se. Neki će odabrati košarku s prijateljima, netko će radije odabrati društvene igre poput Monopolyja … bitno je samo da se ne natječete u smislu da sve morate „odraditi“. U prijevodu, ako trčite i stalno si mjerite vrijeme, to nije igra, to je opet neka vrsta posla. Igrajte se tako da zaboravite na vrijeme. Život lišen igre je zapravo opasan: jedno je istraživanje pokazalo kako je izostanak igre u djetinjstvu jedno od učestalih obilježja među ubojicama.

Budite aktivni za vikend i družite se, nevjerojatno je koliko nas mogu odmoriti prijatelji i gubljenje pojma o vremenu. Samo je odmoran čovjek dobar radnik.

Lisabon: Najbolji grad za vikend putovanje

Ovisnost o putovanjima postoji, tvrde doktori