Vodiči

Budimpešta za vikend: Ruin pubs su najbolji za izlaske

datum objave | 15. svibnja 2018.
6526

Budimpešta je popularna među mladima jer je blizu, jer ima zaista fascinantnu arhitekturu i jer je jeftina za zabavu. Pola litre dobre pive košta vas između 10 i 15 kuna, a mađarski gulaši i ostala hrana prate cjenovno tu razinu pristupačnosti.

Ruin pubs ili ruin bars posljednjih su godina postali hit u Budimpešti. Zovu ih ruin (prijevod: ruševina) jer se ne radi o uglađenim i bogato opremljenim mjestima, već o grubim prostorima kojima su vlasnici i gosti podarili dušu. Ono što je najbitnije: piće je tamo jeftino.

Sve je krenulo kada je 2002. godine otvoren bar Szimpla u jednom od ruševnih zgrada u starom židovskom getu. Taj Židovski kvart nije se obnovio za vrijeme komunizma, a pretjeranu pažnju nisu mu davali ni kasnije. U jednu poluruševnu zgradu uselio se bar Szimpla, jednostavno uređen od kojekakvih dijelova namještaja koje su pronašli, a glavni prodajni adut bila su im dobra i jeftina pića.

Danas je taj kvart pun novih i unikatnih prostora, ulice su se obnovile, a zidove krase murali različitih umjetnika. Osim barova, tu su sada klubovi, odlična mjesta s uličnom hranom (preporuke za meksički  El Rapido i talijansku Pizzica, a obavezno probajte lokalni specijalitet lángos (nešto kao naša pacica, tijesto iz dubokog ulja).

Ruin pubova ima napretek, a mi ćemo vam predstaviti nekoliko najboljih.

1. Szimpla Kert

Szimpla Kert je prvi i originalni ruin bar u Budimpešti koji je i danas najpopularnije mjesto. Ogroman izbor piće, odlično osoblje, razna kulturna događanja i živa glazba, nedjelna tržnica s odličnom hranom, Szimplu su učinili nezaobilaznim mjestom.

Namještaj u šarenim bojama koje su prikupili iz raznih izvora daje šarm ovom mjestu s ogromnom terasom i vrtom gdje stoji i stari trabant koji služi kao stol i stolice. I ne idu tamo samo mladi, preko dana ćete vidjeti dosta starijih iznad 60, a razlog tome jest što daju popust umirovljenicima.

2. Kuplung

Kuplung. nazvan po dijelu automobila. odlično je mjesto ako volite živu glazbu, posebice underground bendove. Uz dobru ponudu pića, tu možete pojesti i sendvič, zaigrati stolni nogomet ili jednostavno ne raditi ništa osim uživati s prijateljima u dobrom razgovoru.

3. Dürer kert

Photo: facebook.com/durermusic

Za koncerte je najbolji Dürer Kert, ruin bar koji se nalazi tik do Gradskog parka u zgradi nekadašnje škole. Redovito održavaju koncerte, umjetnička događanja, buvljake, goa partije, festivale tetovaža, sajam bicikala ili pak glazbena natjecanja.

Dürer Kert ima ogroman vrt gdje se redovito peče meso, a gosti tu mogu unajmiti i mjesto za vlastiti roštilj žele li negdje okupiti društvo.

4. Racskert

Foto: facebook.com/pg/racskert

Čovjek iz Bosne otvorio je na nekadašnjem parkiralištu Racskert, jedna od već najpopularnijih mjesta. Mobilni burger kombi nudi svašta za jesti, a uz dobro piće uvijek je i odlična atmosfera. Tu možete pratiti i utakmice. Gužva kreće oko 8-9 pa dođite malo ranije zauzeti dobro mjesto.

 5. Élesztő

Ma korak do Živodske četvrti je i „raj craft piva“ , odnosno Élesztő, gdje imate najveći izbor piva, s posebnim fokusom na domaće mađarske. Industrijski dizajn nekadašnje staklane odličan je prostor u kojem možete i nešto pojesti, a osim spomenutih piva, odlični su im kokteli i kava.

6. Ellato Kert & Taqueria

Ovaj ruin bar meksičkog ugođaja Ellato Kert & Taqueria ima veliki vrt sa stolovima na kojima možete pojesti odlične tacose i tortilje. Navečer možete uživati u živoj glazbi, a nema nekog određenog žanra kojeg preferiraju pa možete naletjeti na jazz, rock ili metal bendove.

7. Instant

Instant zauzima cijelu zgradu i više je ruin-klub, nego ruin-bar. Piće ćete vjerojatno ispijati sjedeći na kauču u nekom od nekadašnjih stanova koji su tu bili. Bez brige, srušeno je dovoljno zidova da sve bude prohodno, pa je zapravo toliko mjesta da se navečer tu lijepo pleše uz glazbu DJ-a. Obzirom na klupsku atmosferu, i cijene su nešto više. Od hrane u ponudi imate burgere i pomfrit.

8. Kisüzem

kisüzem facebook

Foto: facebook.com/pg/Kisuzem/

Kisüzem je nešto manji bar, ali s najboljim izborom viskija i ruma u gradu te s nekim rijetkim pićima iz Mađarske, ali i ostatka svijeta. Odlična atmosfera je spoj stvarno ugodnog osoblja, usputnih izložbi po zidovima prostora, filmskih večeri i onom po čemu su poznati – Silent-Movie-Music programu u kojem glazbenici improviziraju dok se na ekranu iza njih vrte nijemi filmovi.

9. Corvinteto

Corvinteto ima najbolji pogled na grad od svih ruin pubova. Nije lako doći pješice na šesti kat, ali taman se fino umorite i ožednite da vas ovo mjesto nagradi dobrim pićem uz odličan pogled. Tamo negdje oko 22 sata mjesto se polagano pretvara u klub, a ljetnim ponedjeljcima kada klub ne radi na krovu možete gledati filmove na ogromnom platnu.

10. The Tip Top roof bar

Najmodernije mjesto ostavili smo za kraj. Tip Top bar nalazi se u blizini centra i trga Kálvin, na adresi Kiraly 4, a gosti ga često teško pronalaze jer je „skriven“ iza običnih ulaznih vrata na ulici i ujedno se nalazi na 7. katu zgrade bez lifta.

S terase imate pogled na cijelu Budimpeštu, glazbe uglavnom nema pa možete normalno pričati, a savjetujemo da tu dođete pred zalazak sunca za optimalni užitak.

Obzirom da je Budimpešta blizu, a s lokalnog aerodroma često nudimo zaista povoljne letove, večer prije puta provedite u jednom od ruin barova da vam ne bude dosadno.

Tražiš povoljan let za Budimpeštu? Pošalji nam upit!

Pošaljite upit