Novosti

BRZA BUDUĆNOST: Avionom od Londona do New Yorka za 11 minuta!

datum objave | 11. travnja 2016.
4016

Antipode bi putovao brzinom od 24 Macha, odnosno 12 427 milja na sat i skratio bi trajanje leta od Londona do New Yorka na 11 minuta, a od New Yorka do Sydneya na 30 minuta.

Concorde je od Londona do New Yorka letio 3 sata i 30 minuta, a uobičajeno vrijeme leta standardnim modernim zrakoplovima danas je 7-8 sati. Concordea više nema, ali zato su inženjeri aeronautike došli na ideju konstrukcije aviona koji bi bio 12 puta brži od Concordea.

Kanadski inovator, Charles Bombardier, osmislio je koncept za Antipode pod imenom Mach 24 koji bi trebao letjeti brzinom 24 puta većom od brzine zvuka.

Koncept je još uvijek na razini ideje, jer kako i sam Bombardier priznaje, materijali koji bi mogli izdržati toliku količinu topline, pritiska i strukturnog stresa nisu još uvijek izumljeni. Osim ovog, problem je i zvučna eksplozija koja se dogodi nakon probijanja zvučnog zida (što mnogi i danas smatraju jednim od glavnih uzorka propasti Concordea).

Usprkos svim preprekama, možda postoji rješenje problema. Joseph Hazeltine, inženjer aeronautike koji surađuje i s NASA-om, smatra da bi tzv. “long penetration mode” ili LPM mogao srediti situaciju.

Njegova je ideja da bi nos Antipodea trebao usisavati zrak stvarajući zračne struje u različitim smjerovima na površini aviona, koje bi hladile letjelicu i prigušivale zvučnu eksploziju. Antipode bi polijetao koristeći snagu raketnih potiskivača pričvršćenih za krila, koji bi se na visini od 40000 stopa odvajali od tijela letjelice, kada bi avion dosegao brzinu od 5 Macha. Kompjuterskim upravljanjem pokrenula bi se sekvenca paljenja nadzvučnog motora koji bi ubrzao kretanje do 24 Macha. Krila bi trebala imati dovoljno postiska da avion može “jedriti” i da može sletjeti na standardnu pistu. Konstrukcija Antipode aviona koštala bi 150 milijuna dolara.

Utrka za konstrukciju novog nadzvučnog superbrzog aviona je u punom zamahu još od gašenja Concordea 2003. godine. Airbus je nedavno zatražio patentiranje nadzvučnog aviona koji bi mogao prevaliti udaljenost između Londona i New Yorka za sat vremena, a i druge avio tvrtke, poput Spikea i Aeriona rade na sličnim izumima. Čak je i NASA odlučila uložiti 2,3 milijuna dolara za istraživanja u polju komercijalnog nadzvučnog leta.

Dok aeronautičari ne osmisle rješenje, vi planirajte putovanje s nama uobičajenim letom, ali s najpovoljnijim cijenama avio karata! Ako volite putovati i štedjeti, provjeravajte naše cool akcije, i pratite nas na Facebooku jer vrlo često imam zaista nevjerojatne ponude koje traju svega par dana!J