Iz prve ruke

Božić u Australiji ili kako je jesti sarmu u kupaćem kostimu

Autor | Slavica Habjanović
datum objave | 20. prosinca 2015.
5840

Imala sam oko devet godina, bilo je jako vruće, a ja sam sjedila i jela sarmu. U kupaćem kostimu. U bazenu. Onako pažljivo držala tanjur da bude točno iznad razine vode, da sarma slučajno ne doživi bazensku katastrofu. Upravo je ova priča moj odgovor kada me ljudi pitaju ‘kako je to slaviti Božić po ljeti’? Mislim da je ta tema našim ljudima jedna od najfascinantnijih kada se govori o Australiji, gotovo nepojmljiva pojava. Božić – a toplo. Nema snijega. Nema svega onoga na sto ste navikli i što automatski asocira na Božić. Ali – moram odmah na početku reći da ako ikada imate prilike slaviti Božić u ovo godišnje doba, obavezno to napravite jer će vam biti apsolutno sjajno iskustvo. Neponovljivo.

Dakle, vratimo se sarmi u bazenu te mojoj mami koja se herojski bori s kremastim tortama koje se moraju odvesti na drugi kraj grada dok je vani 38 stupnjeva, a naš je auto bez klime. Svake godine dok sam bila mala, slavili smo Božić kod naših obiteljskih prijatelja Hrvata, kod kojih se okupila velika grupa Zagrepčana. Jedno od mojih najdražih iskustava odrastanja u Australiji su upravo ti praznici koje smo slavili na hrvatski način, ali prilagođeno australskim uvjetima.

Međutim, sigurno želite znati kako općenito izgleda Božić u Australiji – što se jede, gdje i kako se slavi, kako izgledaju pripreme i cijelo to božićno razdoblje?

Kao prvo, ima beskrajno puno božićnih tuluma, domjenaka, i svih vrsta društvenih okupljanja kakva samo možete zamisliti, koji počinju negdje već sredinom 11. mjeseca (čini mi se da je sve ranije svake godine). Ljeto je, vruće je na većini kontinenta, kraj akademske godine te početak godišnjih praznika i puno toga se odvija vani na otvorenome jer su svi jedva dočekali ljeto. Dakle, milijun razloga za tulumarenje (lokalni cijelo to razdoblje zovu ‘the silly season’, i ne bez razloga). Teško je tome odoljeti, a još teže ostati trijezan i vitak u cijeloj toj priči. Nema debelog džepmera da skrijete sve pojedete kolače koji se ocrtavaju na vašoj liniji. 🙂

Ipak, sto se tiče nekih ‘nacionalnih’ božićnih običaja (stavljam navodnike jer je Australija izuzetno multikulturalna, pa ima milijun varijanti na našu sarmu u bazenu), većina toga je preuzeto iz engleske tradicije. Znači, za sam Božić se jede purica s umakom od brusnica i pečenim povrćem, te engleski pudding (težak kolač od voća koji se napravi par mjeseci prije Božića i kuha na pari, te jede s umakom od brendija).

Ova tradicionalna jela su definitivno u opadanju, a sve više prevladava omiljeni australski roštilj, s ribom, jastogom i kobasicama, koji puno više odgovara klimatskim uvjetima. Za desert u ovoj varijanti se jede australski nacionalni kolač Pavlova (nešto poput jedne ogromne puslice) s puno svježeg voća te sladoled.

Kako je Australija donekle sekularna država, naglasak Božića je puno više na druženje s obitelji, rodbinom i prijateljima, a manje na vjerskoj strani. Odlazak u crkvu je više iznimka nego pravilo, ali naravno ako se ide, onda se ide za Božić.   Popularne su tradicionalne božićne pjesme, a na Badnjak ima veliki koncert na otvorenom u Melbourneu koji se zove Carols by Candlelight (pjesme uz svijetlo svijeća). Sydney ga ima oko tjedan dana ranije, a gotovo svi veći i manji gradovi (pa i kvartovi) imaju neku sličnu varijantu.

Uvijek me beskrajno veseli i zabavlja čuti sve te silne pjesme o Božiću, snijegu, toploj vatrici – i to najčešće u trgovinima gdje je klima upaljena na najjače, Djed Božićnjak se kuha u svom tradicionalnom odijelu, a vani prži sunce …Spoj nespojivoga.

Iznenadili biste se, ali Australci obožavaju prave borove, iako se teško održavaju na ljetnim vrućinama. Ako nemaju već pravi bor doma, onda su defitivno mirisne svijeće ili pak par grančica prave borovine u igri.

Jedan izuzetno sladak običaj je slavljene Božića u srpnju, kada je najhladnije, znano kao ‘ Christmas in July. Tako je – puno Australaca naprave drugo božićno slavlje tijekom zime kako bi imali onaj europski ugođaj. Bizarno i izuzetno zabavno!

Ako je super vrijeme, onda se obavezno ide na plažu odmah nakon ručka na sam Božić ili na drugi dan Božića (a neki znaju cijele te dane provesti u kupaćima na plaži, s hladnjakom, hladnim ručkom i puno piva…milina). Kampiranje je jako popularno u ovo doba godine, pa neke se obitelji znaju odmah pokupiti na Badnjak i nestati za cijelo vrijeme praznika, a popularna su i putovanja po Aziji baš u ovo doba.

Sada ključno pitanje – hoću li i ove godine provesti Božić u bazenu s kojom slasnom sarmom? S obzirom da nisam već par godina bila u Australiji u ovo doba, jako se veselim ljetnom Božiću, pa ću ga slaviti kod svojih prijatelja koji su Nijemci/Estonci – s kiselim kupusom, odojkom i njemčkim pjesmama.

Zapravo obožavam Božić po ljeti, posebno je nekako – malo manje svečano i više zabavno, ali jedinstveno definitivno. A opet – divno je znati kako je to slaviti taj naš najdraži praznik po zimi i u snijegu. I jedno i drugo iskusite!

Cijene za putovanje preko blagdana rado poskupi zato odluči kupiti kartu što prije!

Slavica Habjanović je australska Hrvatica koja se bavi globalnim PR-om i digitalnim strategijama u dizjan industriji i kulturi, pisanjem i izdavaštvom, te trenutno studira teoriju i primjenu boja (samo je pitajte ako želite znati točno što je to). Navikla je na užasno dugačke letove na nemoguće relacije po svijetu i štovise, veseli im se.

*Sva mišljenja u ovom blogu nastala su isključivo temeljem autoričinog iskustva. Za sva službena pitanja vezana za vize i rad u Australiji, kontaktirajte Veleposlanstvo Australije.

Pratite me!

@shabjanovic – Twitter

@the_slavica – Instagram

https://au.linkedin.com/in/slavicahabjanovic