Iz prve ruke

Biljana u carstvu australskih životinja: Susrela sam otrovne zmije i paukove, šišmiše veličine ptica, oposume, ali i pingvine na +40

Autor | Biljana Fridrich
datum objave | 14. siječnja 2016.
3769

Za doček Nove godine bili smo u vikendici mog dragog i kad smo stigli tamo svi su komentirali kako su pronašli kožu od brown snake (smeđe zmije) u dvorištu. Na moj upit je li bila velika, odgovor je bio da nije, tako da mi tad nije bilo baš jasno čemu toliko komentiranje. U tom trenutku nisam znala da je brown snake jedna od najsmrtonosnijih zmija ovdje.

Kad sam, nekoliko dana nakon dolaska, čula da je u planu kampiranje, panika je lagano počela rasti. Išli smo na Great Ocean Road i ako dođete u Australijiu to je definitivno nešto što morate vidjeti. No spavanje na otvorenom je budilo nervozu u meni. Prvo jutro, budim se i izlazim iz šatora. Još uvijek je bilo dosta rano i sunce je tek počelo izlaziti. Pogledam pokraj šatora i vidim koalu kako sjedi i gleda u mene. Koale su inače dosta agresivne (što nisam znala prije dolaska ovdje), ali ova je djelovala tako pitomo i drago da nisam mogla vjerovati. Kasnije smo shvatili da je to valjda nekakva lokalna koja je navikla na ljude jer su ju djeca mazila i njoj je to bilo baš super. 🙂

Kad se spomene Australija, svima je prva asocijacija klokani koji trče posvuda. Moram priznati da sam ja klokana prije vidjela u tanjuru nego kako trčkara okolo. Ranije ih je valjda bilo puno više i sad ih se ne vidi tako često, ali i dalje postoje mjesta gdje ćete ih sigurno pronaći ako ih želite vidjeti. Kao što ih je Slavica pronašla na svom roadtripu po Australiji.

PROČITAJTE: Otkrivamo divlju Australiju: Gdje možete vidjeti divlje klokane i koale? 

Prilikom istraživanja krajolika na Great Ocean Road vidjeli smo samo jednu zmiju koja se definitivno više uplašila nas nego mi nje, tako da je odmah pobjegla.

Paukovi… Huntsman, ogromni dlakavi pauk koji zapravo uopće nije opasan, ali vidjeti ga nije niti malo ugodno i, s druge strane, redback, mali crni pauk sa crvenim na gornjem dijelu tijela, je jedan od najsmrtonosnijih na svijetu (nešto poput crne udovice kod nas).

Jedna životinjica koja me još uvijek zna uplašiti tokom noći je possum (koja je razlika između posuma i oposuma pročitajte tu). Mene izgledom podsjeća na mačku, ali kad krenu trčkarati po krovu, nisu niti malo poput slatkih malih mačaka već zvuče kao da vam čovjek skače po krovu.

Šišmiši koje sam vidjela su bili veličine veće ptice i nije ih uopće neuobičajeno vidjeti. Često će vam pojesti voće s drveća ako imate nešto u vrtu (breskve, trešnje i slično).

One šarene papigice koje mi kupujemo u pet shopovima i držimo doma ovdje lete okolo i nerijetko ćete ih vidjeti na drveću, pogotovo ako ste negdje na kampiranju ili općenito dalje od grada.

Često se na plaži mogu vidjeti meduze (Jellyfish), tj. njeni ostaci, ali osim čudnog osjećaja ako na nju stanete, neće vam se ništa loše dogoditi. Blizu plaže gdje najčešće idemo često vidimo dupine, a prilikom vožnje brodom pronašli smo i tuljane.

I za kraj nešto što je mene šokiralo i ostavilo u nevjerici… Pingvini... na +40. Valjda su došli na ljetovanje s Antarktike i ostali. 🙂