Novosti

Bali se jednom na godinu zatvori na 24 sata, evo zašto

datum objave | 27. prosinca 2019.
1529

bali nyepi

Nova godina u ožujku? Da, moguće ako si  na Baliju i zatekneš se u vrijeme blagdana Nyepi po balineškom kalendaru.

Za razliku od drugih kultura kada se Nova godina slavi bučno i šareno, vrhunac novogodišnje šestodnevne proslave na Baliju jest dan posvećen – tišini. Nyepi je blagdan kada hinduisti slave šutnju i samoopažanje, a slavi se trećeg dana u tišini, postu i meditaciji.

U 2020. godini pada na 25. ožujka, a 2012. godine 14. ožujka, pa ako želiš ići na Bali, možda je dobro da izbjegavaš ovaj datum nisi li osoba koja može jedan dan provesti radeći baš ništa, čak i ležati na plaži. Ili idi baš zbog Nypeija i uživaj u jedinstvenom danu na cijelom svijetu!

Jer osim dana šutnje, pet ostalih dana slavi se glasno, ceremonijalno i šareno.  Dan prije održava se parada Ngrupuk– poznata i kao ‘Ogoh Ogoh’ parada. Održava se diljem Balija, a lokalci u svojim naseljima prolaze ulicama noseći velike Ogoh Ogoh- čudovišne lutke, udarajući bubnjeve i noseći baklje, sve kako bi otjerali zle duhove s otoka.

Sve staje kad je Nyepi. Doslovno sve staje. Međunarodni aerodrom Ngurah Rai zatvara se na 24 sata, tijekom kojih inače bude 500-ak letova. Plaže su zatvorene, restorani i trgovine su zatvoreni, a hoteli prekrivaju prozore teškim zastorima. Kroz nijedan prozor balineškog doma nećeš vidjeti upaljeno svjetlo ili svijeću, nećeš vidjeti nikoga da vozi automobil ili motor, ma uglavnom nećeš vidjeti nikog na cesti jer su ceste zatvorene za sva vozila i za pješake! Bali na jedan dan postaje scena iz „Pale sam na svijetu“ pa ako se tamo zatekneš, znaj i da je zabranjeno i glasno pričanje i smijanje, ispijanje alkohola, slušanje glazbe… uglavnom sve ono što bi ometalo savršenu tišinu.  Balinežani, naime, vjeruju da ih zbog tišine i mraka ne mogu pronaći zli duhovi.

Brigu o tome poštuju li se ograničenja vodi Pecalang (policija za vrijeme Nyepija) koji kruže po čitavom otoku.

Nema veze što ste turisti i što niste hunduisti, Nyepi važi za sve. Jedino ako nekom zatreba medicinska pomoć ili porađate, vidjet ćete vozilo hitne pomoći. Sve ostalo može čekati.

Stoga se opremi hranom i vodom te zatvoren u hotelskoj sobi ili nekoj drugoj hotelskoj prostoriji, uživaj u 24 sata potpunog mira.

Bali – romantično putovanje za dvoje od plaža do džungle

Vodič kroz Bali: Najbolje stvari i iskustva koje možete doživjeti

Dan nakon Nyepija, poznat kao Ngembak Geni (Ponovo paljenje vatre), nastavljaju se društvene aktivnosti, a obitelji i prijatelji okupljaju se i jedne druge mole za oprost. Ponovo je dozvoljeno koristiti struju, upaliti vatru i kuhati.

U Sesetanu na jugu Denpasara se taj dan iza održava poseban festival Omed-omedan, u kojem sudjeluju samo muškarci i žene koji nisu zauzeti, u dobi od 17 do 30 godina, i samo ako su iz  Banjar Kaja Sesetan kana.

Mladići i djevojke staju na ulicu jedno nasuprot drugom i kada vođa da znak, mladići povlače i ljube djevojke, dok ostatak seljana preko njih baca vodu.

Ako ste pak u Kuti, zaputite se na plažu Kuta gdje su izložene sve strašne čudovišne lutke s otoka koje stanovnike Balija čuvaju od zlih duhova. Idealna prilika za neke izvanredne fotografije!

Upozorenje: Putujete li na Bali, ne podižite novac na bankomatima koji nisu u banci

9 ideja za najbolje doživljaje na Baliju