Iz prve ruke

Azori: što raditi kao turist usred Atlantika?

avtor | Marija Feher
datum objave | 24. siječnja 2017.
8185

Azore je najbolje posjetiti u ljetnim mjesecima. Tada svi otoci postaju jedan veliki park prirode zahvaljujući raznolikoj flori. Postaju mjesta sa vidicima kakvih opisa nema ni u bajci. Osobno sam veliki ljubitelj hortenzija, a na Azorima ih ima k’o u priči. Ima ih u raznoraznim bojama, tamno plave, ciklama boja, ljubičaste, svijetlo plave, svijetlo roze. Izgleda da im podneblje pogoduje s obzirom da ih ima doslovno na svakom koraku.

Otok Faial je tijekom ljeta prepun plavih hortenzija i zbog toga dobiva naziv ‘’Plavi otok’’, a najviše ih ima u okolici prirodnog rezervata Caldeire. Tamo su tada pješačke staze doslovno napravljene od hortenzija!!

Vulkanski krater Caldeira pruža nevjerojatan pogled na cijeli otok i pogled na susjedni otok Pico. Šetnja Caldeirom pravi je izazov, zbog pomalo strmih staza za šetnju. Pješačka staza duga je 7 km, no s obzirom na doživljaj, i zbilja čarobnu prirodu, i to je premalo.

Avanturistički sportovi – isprobajte sve

Stanovnici su pravi avanturisti, bilo mlađi ili stariji, i u slobodno vrijeme, bave se sportom. Azori su idealni za avanturističke sportove i vrijedi isprobati – sve! Jedni od popularnih sportova ovdje su; planinarenje, trčanje, biciklizam, surfanje, windsurfanje, kajakrenje, ronjenje, veslanje, jahanje…

Pod njihovim utjecajem i ja sam isprobala neke od sportova, a najizazovnije bilo mi je Whaleboat veslanje, koje je dosta teško i vrlo ozbiljno ako se u trenu izgubi koncentracija. Vesla su dosta dugačka i teška, i u slučaju krivog pokreta vesla s obzirom na vodu, može biti i ozljeda. No takav je samo početak, zapravo se vrlo brzo svlada tehnika pravilnih pokreta i pravilnog dodira vesla sa vodom. Ovo je tradicionalan sport, a tijekom ljeta se održavaju regate.

Whale watching je MUST!

Stanovništvo Azora živi vrlo održivim i autentičnim načinom života i dosta su ekološki osviješteni. Vole i jako cijene prirodu, te uživaju u istraživanju svog netaknutog svijeta i njegovoj raznolikosti. Dakle, Whale turizam se ovdje isključivo bazira na promatranju životinje iz velike udaljenosti, kako ih se ne bi uznemiravalo. Strogo drže protiv lova na kitove i iskorištavanju u kulinarske svrhe, te privlačenju turista na taj način.

Kita se ne može vidjeti tik uz obalu, već nekih 5- 6 km dalje. Vožnja motornim čamcem traje pola sata do mjesta odakle ih se promatra. U proljeće se ovdje mogu vidjeti razne vrste kitova i delfina, a tu i tamo zalutaju i morske kornjače. Plavi kit, kao najveća životinja koja je ikada živjela na zemlji, glavna je atrakcija. Ja nažalost nisam bila te sreće da ga ugledam, ali sam zato imala sreće vidjeti kita perajara, koji je po veličini odmah iza plavog kita. Pogled je bio sjajan!

Vulkani i kitovi su big deal

Vulkani i kitovi su na Azorima vrlo česta tema. Tako se na Faialu mogu obići jedni od zanimljivijih i skromnijih muzeja, kakvih i nema puno u svijetu: Scrimshaw museum, Whaling Factory Museum i Lighthouse Museum Capelinhos.

Scrimshaw museum jedan je od rijetkih muzeja koje igdje možete vidjeti po pitanju tematike. Muzej je zapravo vrlo mali i u njemu se nalaze izložbeni primjerci kitovih zuba i kosti kao ‘’materijala’’ na kojem se radilo posebnom tehnikom scrimshaw, u prijevodu rezbarenje ili urezivanje. Urezivale bi se linije do najsitnijih detalja kako bi se mogla u ureze pustiti crna tinta koja će na taj način stvoriti sliku. Nije se radilo samo takvom tehnikom, već se tu radilo i oblikovanju općenito.

Cijelu kost ili zub kita bi oblikovali do najsavršenijih detalja u nekom određenom obliku. Oblici su većinom bili gusarske tematike; brodovi, kitovi, noževi… Ova tehnika je vrlo rijetka, a rezultat izrade stvarno vrijedi vidjeti! WOW!

Muzej je u sklopu bara/restorana – Peter’s Café. Ovo je vrlo popularno okupljalište svih onih, koji uplove u luku, koja se nalazi odmah ispred kafića. Restoran ima vrlo ugodnu, ‘’mornarsku’’ atmosferu, idealna za izlazak u večernjim satima, gdje se mogu upoznati avanturisti iz cijelog svijeta. Ovdje je navečer živa muzika, dobra svirka, dobro društvo, Sagres pivo… pa moderna piratska fešta može trajati do ranih jutarnjih sati.

Whaling Factory Museum predstavlja povijest ovih krajeva i nekadašnji značaj whale industrije te kitolovstva. Na ovom je mjestu nekada postojala prava tvornica, gdje se proizvodilo ‘’kitovo ulje’’ koje je bilo vrlo traženo pa im je trgovina po tom pitanju bila vrlo jaka. Ovdje se mogu vidjeti brojni opisi i procedure proizvodnje. U današnje vrijeme je stanovništvo u doticaju sa kitovima na jedan jedini način, a radi se o Whale Watchingu. Smatraju kitove veličanstvenim bićima koje isključivo treba samo promatrati i proučavati.

Svi otoci su, zapravo vulkani, I u jednu ruku vrijedni su strahopoštovanja, pogotovo ako tamo živiš. Tako je vulkan Capelinhos pedesetih godina, prošlog stoljeća imao snažnu erupciju, koja je prisilila ljude na iseljavanje. Tadašnji stanovnici Faiala su zbog toga otišli putevima Amerike. Capelinhos je tada imao zadnju erupciju i danas nema nikakvih naznaka ozbiljnijih prijetnji. Vrlo je izazovan za uspinjanje s obzirom da je vrlo strmo i sklisko, ali pogledi koji se od tamo pružaju su toliko savršeno divlji, da je zbilja vrijedno uspinjanja.

Ovdje se nalazi ‘’vulkanski’’ muzej – Lighthouse Museum Capelinhos, u kojem se može doznati na koji način zapravo dolazi do erupcija, i naravno sve što je usko povezano s vulkanskom tematikom.

Azori ljeti postaju mali otoci velikih festivala

Ljetni festivali ovdje su pravi hit jer stvarno mogu napraviti veliku atmosferu u tako malom mjestu. Jedni od većih festivala na kojima sam osobno prisustvovala su Semana do Mar koja se održava u Horti i Cais Agosto u São Roqueu na otoku Picu. Odličan provod i odlična glazba! Posjećenost je velika, ljudi su otvoreni i druželjubivi, a ponuda odlična.

Što se hrane tiče, azorski su specijaliteti vrhunski, te se za vrijeme festivala ovdje mogu kušati najfiniji i što je najvažnije, svježi, specijaliteti!

Izvrsna tradicionalna hrana, kao što je bakalar uz kuhani krumpir, razne druge vrste riba, savršeno ukusni morski priljepci s nadjevom od češnjaka, slatki krumpir uz tradicionalne kobasice, mousse od marakuje… te raznorazna pića sa okusima marakuje kao što je Kima, nešto je što se obavezno treba probati.

Od voća je vrlo popularna marakuja i ananas. Najviše slastica prave ili proizvode upravo od tog voća. Domaći mousse od marakuje, prava je bomba! Veliki sam gurman, a azorska ‘’vulkanska’’ kuhinja stvarno je za mene pravo otkriće.

Dakle, ako ste gladni avanture i tropskog ugođaja, bez previše gužve, razmislite o posjeti Azorima!

Provjerite akcijske cijene karata ili kontaktirajte naše agente!

Marija Feher, voli putovanja, jezike, umjetnost, glazbu, ples i najrazličitije sportove. Voli istraživati i konstantno učiti nove stvari. Vrlo je otvorena, uživa u domaćem i u multikulturalnom društvu i jako cijeni dobar humor.

Pošalji upit