Iz prve ruke

Automobili Dubaija: Zlatni Mercedes, rozi Hummer sa Swarowski kristalima i terenci u vječnoj gužvi

Autor | Ida Minarik
datum objave | 28. ožujka 2016.
4149

Dubai ne bi bio Dubai, a da se ne spomenu automobili.

Svaki dan auto-show na ulicama.  Sve što ste si mogli zamisliti ili možda niste ni mogli pomisliti da bi netko stavio na automobil može se naći na ulicama Dubaija.

Ceste su prekrasne, široke, s najmanje dva traka u jednom smjeru i 2 u drugom (da ne spominjem Shk. Zayed Road koja ima do 8 traka u jednom smjeru i do 8 u drugom) i sve to puno automobila.

Zaista ne znam koje doba dana ili noći bih mogla odabrati i reci: “E tad je najbolje ići jer tada nije gužva” – uvijek je gužva

Limuzine ili coupei srednje klase koji su najčešći na našim cestama su tamo kao igračke i nisu uopće zanimljivi. Zaposleni Europljani i Amerikanci, uglavnom mogu kupiti dobar auto, a o lokalnom stanovništvu da i ne govorim.

Lokalno stanovništvo je izuzetno bogato i automobile iz redovne prodaje kupuju kao 5. ili 6. vozilo u domaćinstvu (namjerno govorim vozilo, a ne automobil jer nije čudno da se u njihovim garažama i hangarima nalaze i helikopteri i avioni). Njihovi automobili se u pravilu rade po narudžbi.

Pa tako recimo nije ništa neobično ako na cesti dnevno vidimo  od po nekoliko Lamborghinija, Ferarrija, Aston Martina, Maserattija i slično.

Većina vozi terence s V6 ili V8 ili čak  V12 motorima svih mogućih marki i tipova vozila kao sto su Nissan Patrol, Toyota Land Cruiser, Range Rover, Mercedes G class… a isto tako nije nikakvo čudo ukoliko vidite Hammer 2 pink boje sa  dodatkom Swarovski kristala, a treba napomenuti da ga ne vozi ženska već lik J , zatim BMW M6 cijeli od karbona, Mercedes SLR cijeli kromiran ili pozlaćen itd.

Čak i policija u svom vlasništvu ima automobile kao sto su Bugatti Veyron, Lamborghini Aventador, Aston Martin One, Bentley Continental, Audi R8, Ferrari FF, Mercedes McLaren, SL63, SLS AMG, Nissan GTR, Ford Mustang.

Automobili su dosta povoljniji od našeg tržišta, a također tu su uvijek raznorazne akcije/krediti sa povoljnom kamatom, javne dražbe te nije problem doći do željenog automobila.

Zanimljivo je napomenuti da je 99% automobila s automatskim mjenjačem što je kod nas obrnuto.

Trenutna cijena jedne litre benzina od 95 oktana je 1.36AED, (2,47 HRK), a cijena diesel goriva je 1.40AED (2.54 HRK). 

Ne bi bilo loše da je kod nas tako!

Registarske pločice na automobilima

Vrlo je zanimljiva i činjenica da se izdvajaju velike svote novca za kupnju brojeva na registarskim pločicama.

Što je manji broj znamenaka, to je cijena veća. Brojevi se kupuju uglavnom na javnim dražbama, a do sad najveća svota ikad izdvojena je 52.2 miliona dirhama za Abu Dhabi registarsku oznaku broj 1, te 25.2 miliona dirhama za registarsku oznaku broj 5.  Eh… Što reći!

Trenutno su na aukciji ovi brojevi sa najvišom početnom cijenom:  L171 – cijena Dh420,000, O103 – cijena Dh380,000, J77700 – cijena Dh68,000, e sad kolika ce biti konačna svota novca izdvojena za iste, ne želim ni znati!

Tako ako na cesti na automobilima vidimo registarske pločice s jednoznamenkastim brojevima  od 1 do 9, možemo gotovo biti sigurni da je u vlasništvu ili kraljevske obitelji ili nekog multimilijunaša.

Vozačka dozvola u Dubaiju

Dok ste na turističkoj vizi ili bilo kojoj drugoj vizi koja nije boravišna, morate uz našu vozačku dozvolu posjedovati i međunarodnu, koja se može dobiti uz naknadu u HAK-u.

Dakle, izvadite međunarodnu dozvolu i bez problema možete  voziti po Dubaiju ili Emiratima, dokle god ste samo turist.

No suprotno tome, čim dobijete residence/boravišnu vizu, isti trenutak vam nije vise dozvoljeno voziti auto s međunarodnom dozvolom, već morate posjedovati onu iz UAE.

Kamere su postavljene na svakom uglu, na svakom semaforu, na svakih 100 metara ceste te strogo preporučam poštivanje brzine i crvenog svjetla na semaforu. Čim vidite da se pali žuto … kočite! U suprotnom postoji velika mogućnost da vas kamera uslika i ostat ćete bez auta na tjedan dana, ne samo bez vozačke dozvole, već i bez automobila, i morat ćete naravno još platiti i kaznu, te ležarinu za automobil za svaki oduzeti dan.

Sretno  u vožnji! 🙂

P.s. Do Dubaija vam ipak treba avio karta, ili već postoji Bugatti sa krilima? 🙂 Iz Zagreba direktan let za samo 2.149 kn!