Iz prve ruke

Australski doček: Kako izgleda slaviti Novu na +30 stupnjeva ?

Autor | Slavica Habjanović
datum objave | 27. prosinca 2015.
4989

Ako mislite dočekati Novu godinu u Australiji, zaboravite na bečki valcer, lijepi plavi Dunav, francusku salatu, leptir mašnu, šampanjac i odojak. Radije pripremite badić, japanke, veliku gajbu piva, ručnik za plažu, kremu za sunčanje i volju za super tulumom. Proslave su puno manje svečane nego kod nas u Hrvatskoj, ali su zato ludo zabavne ako ste na pravom mjestu.

Tulum na plaži

Daleko najpoznatiji doček na otvorenom u Australiji je onaj u sydneyskoj luci oko mosta i operne kuće, uz spektakularan vatromet. Kao jedna od prvih zemalja na svijetu koja ulazi u novu godinu, Australija ponosno šalje te zaista prekrasne slike u svijet čim prođe ponoć. Ovaj fenomen možete vidjeti uz ostalih milijun (!) ljudi s kopna ili pak s mora ako se organizirate za neko krstarenje ili nađete nekoga s brodom. Gužve su vanzemaljske, ali se isplate jer je doživljaj koji nikada nećete zaboraviti.

Naravno, svi ostali australski gradovi imaju i svoje vatromete i dočeke na otvorenom, i ako je dobro vrijeme bez kiše, stvarno imate pregršt opcija za slavljenje vani u parkovima ili na plažama. Uvijek se rado sjećam svih novih godina koje sam proslavila ovdje u Australiji, trčanje s jednog kraja grada na drugi na razne tulume, i vatromete koje sam gledala s vrha nebodera (to vam toplo preporučam, sjajno iskustvo ako imate priliku).

A ako se slučajno zateknete u nekom predgrađu, može se dogoditi da susjedi zatvore ulice i naprave vlastiti doček vani uz punč, pivo i sendviče. To je neka vrsta tradicije među starijim Australcima koja je dosta izumrla, ali je zanimljivo ako uspijete doživiti. Sjećam se kao mala da se to svake godine događalo u mojoj ulici i kvartu i tada se baš osjećao duh zajednice.

Ako ipak vise čeznete za dočekom koji je organiziranijeg ili svečanijeg tipa, puno barova, klubova i restorana imaju večere i dočeke koje je uvijek dobro rezervirati unaprijed. Cijene se vrte od nekih AUD $100 za nešto malo skromnije pa nadalje.

Ljeto je, a to znači i vrijeme glazbenih festivala po Australiji što je super način da dočekate Novu godinu u nezaboravnoj atmosferi. Neki od najboljih koji padaju za Novu godinu su Falls Festival (na više lokacija), Lost Paradise (koji je i ujedno festival yoge), NYE on the Hill te Confest za sve koji se vole hippijevski opustiti.

Tulumi za doček

Australci obožavaju kampirati tijekom praznika, jedino postoje opasnosti od požara te raznih zmija i pauka (ali na to se morate ionako pripremiti ako dolazite u Australiju i idete u prirodu). Ima stvarno predivnih krajeva, no ne idete li ‘na divlje’ morate unaprijed rezervirati mjesta po kampovima jer su gužve ogromne.

Ako ste u paru ili imate obitelj i želite si priuštiti nešto luksuzno i posebno preko nove godine (a imate i dovoljno novca!), putovanje na sjeverne otoke Australije je ono što će vam domaći prvo preporučiti. Whitsundays čine skupinu od 74 tropskih otoka blizu poznatog australskog koraljnog grebena. Priroda je predivna – raj na zemlji. Ovi otoci su omiljeno luksuzno odredište za obitelji s djecom i parove koji žele bezbrižno putovanje jer je sve izuzetno organizirano i kontrolirano. Cijene su paprene, pogotovo oko Nove godine, i skroz je drukčijeg tipa od turizma na Jadranu, ali isplati se vidjeti barem jednom.

Whitsunday Island

Malo južnije od Whitsundays je poznati Gold Coast s kilometarskim plažama od bijelog pijeska koji je raj za mlade s pregršt tuluma za novu godinu te tematskih parkova poput Seaworld i Movie World. Meni je osobno kao neki spoj Amerike i Australije, dosta umjetno i masovno – ali je zanimljivo kako se može od ničega napraviti nešto i izvući hrpu turističkih dolara od toga.

S druge strane, skroz na jugu Australije je simpatičan otok i država Tasmanija, koja kao da je stala u nekom minulom vremenu. Ako želite malo tišu destinaciju za Novu godinu, puno Australaca vole doći ovdje zbog dobre hrane, predivne planinske prirode, dobrih viskija, čokolode i ljetnog bobičastog voća. Novu godinu možete spojiti s vrhunskim planinarenjem i svježim zrakom (Tasmanija je uvijek najhladniji dio Australiji, između nje i Antarktike je samo nekoliko otoka).

Želite li napraviti nešto stvarno ludo, možete dočekati Novu godinu prvo u Sydneyu pa onda skočiti na avion i to sve ponoviti na Havajama, jedna od posljednjih lokacija na svijetu gdje počinje Nova godina. Taman stignete jer let traje samo nešto više od 10 sati.

U svakom slučaju, želim vam sjajnu zabavu u zadnjim trenucima 2015. i da jednom barem dočekate Novu godinu na južnom kontinentu!

Cijene za putovanje preko blagdana rado poskupi zato odluči kupiti kartu što prije!

Slavica Habjanović je australska Hrvatica koja se bavi globalnim PR-om i digitalnim strategijama u dizjan industriji i kulturi, pisanjem i izdavaštvom, te trenutno studira teoriju i primjenu boja (samo je pitajte ako želite znati točno što je to). Navikla je na užasno dugačke letove na nemoguće relacije po svijetu i štovise, veseli im se.

*Sva mišljenja u ovom blogu nastala su isključivo temeljem autoričinog iskustva. Za sva službena pitanja vezana za vize i rad u Australiji, kontaktirajte Veleposlanstvo Australije.

Pratite me!

@shabjanovic – Twitter

@the_slavica – Instagram

https://au.linkedin.com/in/slavicahabjanovic

Pročitajte ostale blogove:

Show me the money! Koliko košta život u Australiji?

Sydney ili Melbourne – u kojem se gradu bolje živi?

Zašto će vas usluga u Australiji posebno iznenaditi ako ste Hrvat?

Idemo na kavu u Australiju?

Prvi koraci nakon selidbe u Australiju

Kako i gdje jeftino jesti u Australiji: Restorane isprobajte preko groupon stranica i tijekom happy hoursa, a za finu kavu izdvojite koji dolar više

Hrvatica u Australiji: Kako pronaći stan u Australiji? Od potrage do cijene iz prve ruke

Kakvi su Australci iz perspektive Hrvatice? I je li ok hodati bos i nositi piće u restoran?