Blog

Australija kao raj za muškarce: 100.000 više žena od muškaraca, a najviše ih je u Melbourneu

Autor | Slavica Habjanović
datum objave | 15. ožujka 2016.
5700

Dobro, nije Australija samo raj za muškarce, niti je Melbourne grad samo za muškarce, ali u ovom postu ću vam objasniti zašto je upravo on idealan grad baš za njih.

Kao prvo, Melbourne je grad sporta. Znači, ako ste tipičan muškarac koji obožava sve što se kotrlja (lopte, automobili, pa i konji), onda ćete misliti da ste u raju. Australian Rules Football, Formula 1, Australian Open Tennis, Melbourne Cup – sve se to održava po sportskim terenima Melboournea, uz naravno dobro pivo i vino.

Drugi faktor jest da – za razliku od Sydneya – Melbourne je grad dosta ležernog imidža za muškarce, što znači da ne morate imati savršeno tijelo, pločice i besprijekoran ten da budete prihvaćeni (Sydney je skroz druga priča). Stil oblačenja je trendovski ali opušten; bradu i kosu možete pustiti da rastu do mile volje, nitko vam neće zamjeriti. Štovise, ako se bavite kreativnim poslom, crna odjeća i što više kose je poželjno. Faktor pritiska je skoro pa na nuli – osim da budete blago cool.

A treći, možda i najzanimljiviji faktor, je da ako ste muškarac koji traži ženu, djevojku, ili neobaveznu vezu, Australija (a pogotovo Melbourne) je zemlja za vas.  Naime, od osam australskih država i teritorija, šest imaju više žena od muškaraca, a najveća razlika u omjeru se nalazi upravo u Victoriji, država u kojemu je smješten Melbourne.

Iz prve ruke, mogu vam reći da je to itekako istina. Gdje god idete van, uvijek ćete biti okruženi ženama. Na nekim mjestima, ok – ima više muškaraca – ali to je iznimka, a ne pravilo.

Sveukupno, navodno Australija ima 100.000 višžena, a sto su veće godine, ta je razlika u brojkama veća. Navodno da je jedan od razloga taj da puno muškaraca odlazi iz Australije raditi u inozemstvu (zvuči poznato??), za razliku od žena. Već je u svakodnevni jezik ušla fraza da u Australiji vlada ‘suša muškaraca’ (nakon to je izašla poznata knjiga 2008. godine upravo na tu temu, The Man Drought od pisca i društvenog komentatora, Bernarda Salta).

Melbourne nema tradicionalno ‘muških’ industrija, poput rudarstva, vojske, građevine i poljoprivrede, tako da puno muškaraca odlazi iz grada ‘trbuhom za kruhom’. Grad je pun kreativaca, ali i – žena.

Ako ste muškarac iz Hrvatske, lako moguće da ćete se onesvijestiti od sreće. Pogotovo zato što, za razliku od nas, Australkama nije bitna razina obrazovanja i potpuno je normalno (čak i poželjno – iz praktičnih razloga) da uspješna žena iz korporativnog svijeta izlazi s muškarcem koji je zanatlija i po statusu ‘niži’ od nje (iako često po primanjima nije jer se ta zanimanja jako dobro plaćaju). Tako da – ni tu nemate briga.

I opet, za razliku od Hrvatske, muškarci ne moraju baš žene častiti pićem, barem ne kada se tek upoznaju. Tako da ste i u tu prednosti! Australke definitivno nisu tako izravne kao, na primjer žene, iz SAD-a, ali budite spremni da ako ste u nekom baru ili društvenom događanju, bit ćete okruženi ženama i najvjerojatnije će neka od njih baciti oko na vas (pogotovo ako znate šarmirati, a Hrvati nisu loše u tome).

Žene – ako dolazite u Australiju tražiti ljubav ili nešto drugo, budite spremne se boriti. Ili pak otići daleko od gradova, tamo gdje zapravo vlada ‘suša žena’.

Slavica Habjanović je australska Hrvatica koja se bavi globalnim PR-om i digitalnim strategijama u dizjan industriji i kulturi, pisanjem i izdavaštvom, te trenutno studira teoriju i primjenu boja (samo je pitajte ako želite znati točno što je to). Navikla je na užasno dugačke letove na nemoguće relacije po svijetu i štovise, veseli im se.

*Sva mišljenja u ovom blogu nastala su isključivo temeljem autoričinog iskustva. Za sva službena pitanja vezana za vize i rad u Australiji, kontaktirajte Veleposlanstvo Australije.

Pratite me!

@shabjanovic – Twitter

@the_slavica – Instagram

https://au.linkedin.com/in/slavicahabjanovic