Gastro

Anthony Bourdain: Nikad ne jedem avionsku hranu, a biram mjesta koja nemaju natpise na engleskom

datum objave | 02. kolovoza 2016.
6587

Poznati kuhar, autor i televizijski voditelj Anthony Bourdain pojest će uglavnom sve što mu servirate, sve dok to nije hrana na letu. Jeo je srce kobre u Vijetnamu i oči tuljana u Kanadi, al ponuđeno u avionu preskače.

U povećem intervju za BonAppetit, čije dijelove prenosimo ovdje, Bourdain je ispričao što misli o hrani na različitim destinacijama, je li ok nositi svoju hranu u avion, zašto ne jede u avionu  te što mu od hrane nedostaje na putovanjima na kojima je jako često obzirom da putuje po zemljama i kuša njihova jela za svoju emisiju „No reservations“. Ako niste gledali, ne propustite njegov posjet  Hrvatskoj!

1. Što je najbolje što ste pojeli u posljednje vrijeme?

Obožavam jako začinjene rezance, a jedna od najdražih stvari mi jelaksa na Borneu, koju sam jeo na istom mjestu gdje sam je prvi put probao prije 10 godina. Prvi put sam se vratio na Borneo, a ovo je bilo na prvom mjestu mog popisa.

2. Koje vam jelo nedostaje dugo nakon što ste ga kušali?

Neke stvari su dobre jedino na mjestu otkud potječu. Vijetnamska juha s rezancima iz Huếa je nešto što pamtim. Singapurska piletina s rižom. Dobar  mapo dofu  iz Chengdua u Sečuanu. I da, sendvič s pastramijem (pastrami je krupno narezano meso u pecivu. op. u). Ako nisam dugo bio u New Yorku, treba mi dobar pastrami sendvič iz Pastrami Queena ili Katz’sa.

3. Ajmo malo pričati o pravilima na putovanjima. Je li u redu nositi u avion svoju hranu?

Ako baš želite biti najomraženija osoba u avionu, ponesite neki roštilj i neka ga svi pomirišu. Jednom sam na putu iz Kansas Cityja ponio meso iz  Joe’s BBQ-a i ne mogu vam ponoviti izraze lica ljudi oko mene dok sam „obrađivao“ rebrica.

4. Jedete li avionsku hranu?

Nikad. Nitko se nikad nije osjećao bolje nakon što je pojeo hranu koju vam serviraju u avionu. Mislim da ljudi to jedu jer im je dosadno, a ja volim na destinaciju doći gladan.

5. Što je let jako dug, jednostavno ne jedete?

Ako je dug let, naručim sir i puno porta da se mogu napiti dok ne otupim.

6. Kad negdje dođete prvi put, što prvo radite?

Idem rano ujutro na glavnu tržnicu. Volim vidjeti što se nudi u sezoni, što prodaju. Dobijem ogroman osjećaj onog što se događa u gradu i kakva je hrana.

             VEZANO: TOP 10 svjetskih tržnica gdje se najbolje jede

7. Kakva je vaša strategija oko pića?

Ne pijte u svom hotelu. Saznajte gdje ljudi koji rade u tom hotelu odu na piće.

8. Kako odaberete gdje ćete jesti?

Kad ste u Singapuru i postoje dva lokala koja nude piletinu s rižom, a samo je za jedan dugačak red,tu idete. Ako je mjesto krcato, a ljudi u redu nisu lokalci, to vam je znak, i to loš. Ako nema natpis na engleskom, automatski je vrijedan pažnje. Tražim mjesta gdje lokalcima nije problem čekati u redu da dobiju nešto što košta 10 kuna, posebno ako je to vrećica s različitim stvarima. Ono što je zanimljivo u Singapuru jest da će u istom redu za nasi lemak stajati tip koji se upravo iskrcao iz svog Mercedesa i onaj koji živi na socijali.

9. Švercate li nekad kući jestive suvenire? 

U Španjolskoj uvijek smišljam kako prošvercati čitav pršut među odjećom. I francuske sireve. Više volim smrdljivije sireve pa je to problem. Uglavnom ne nosim hranu, ali da sam taj tip, uzeo bih sigurno španjolski pršut.

10. Je li ok naručiti hranu u hotelskoj sobi?

Ne, eventualno za doručak. U pravilu ne jedem doručak, ali popiti kavu i pojesti kroasan u sobi je lijepo. No ako stvarno želite upasti u depresiju, naručite hamburger u sobu. I to kad ste sami.

11. Gdje su najbolji WC-i?

Nema do Japana. kad smo tamo snimali, cijela ekipa je kasnila 45 minuta zbog iskustva s WC-om. Sjedalo se grije, samo se pere, peru vas, neki čak puštaju i glazbenu pozadinu.

12. Što ne biste probali?

Probat ću sve. Ako sam u zemlji gdje je voda upitna, preskočit ću salatu. No ako vidim kako na uličnom štandu prodaju meso upitne kvalitete, no puno ljudi to jede, pojest ću i ja.

13. Gdje još niste bili, a željeli biste?

Htio bih ići u Afganistan.  Tražim način kako da tamo dođem sigurno s cijelom ekipom. Sjever je relativno siguran.

14. Gdje bi sad trebalo otputovati?

U Bejrut. Hrana je fantastična, ljudi isto. I sve što ne valja sa svijetom je tamo. Nadam se da će oni koji od tamo odu kući doći pametniji o svijetu. Shvatit ćete kako ljudi pojma nemaju kad pričaju o tom dijelu svijeta. Bit ćete poput mene, koji sam se promijenio i oprezno pun nade na najbolji mogući način. jest, grad je podijeljen na četvrti gdje žive samo katolici ili šijiti, no svi idu u iste restorane. Od bikinija na bazenu do  Hezbollaha je 8 minuta vožnje taksijem. Svi žive zajedno na neki čudan način i to je ono što Bejrut čini zanimljivijim.

15. Što treba raditi ili vidjeti u Bejrutu?

Hranu hranu i hranu. Riblje restorane na obali, fast-food shwarmu. Pušite šišu, otiđite u diskoteku. Grad je skroz lud.

Ostatak intervjua pročitajte na engleskom, na stranici BonAppetit, gdje će pravi gurman moći provesti sate jednom kad otkrije sadržaj koji nudi.

Bourdain je svakako poseban chef, a svoj je životni put počeo kao svaki pravi kuhar – kao perač suđa. Kasnije je postao kuhar, a dok je radio u restoranu Les Hallesu, napisao je tekst o tome što se događa u kuhinji „Don’t eat before reading this“, poput savjeta gostima da u ponedjeljak ne jedu ribu, jer je vjerojatno stara četiri dana. Tekst je poslao New Yorkeru, koji ga je objavio  19. travnja 1999. godine i od tada je Bourdain postao poznat!  Kasnije je članak proširio u niz članaka pa u knjigu, koja je postala besteller, preveden na 22 jezika. Danas ima TV emisiju Parts Unknown na CNN-u, a ranije je radio za Food Network i Travel Channel (onda kad je bio u Hrvatskoj).

Danas na Travel Channelu možete gledati još jednu dobru emisiju koja spaja hranu i putovanja, a to je Bizarna hrana s Andrewom Zimmernom, koji je također bio u Hrvatskoj, a video pogledajte niže:

PROČITAJTE:

Gastro vodič: Najbolji kafići na krovovima zgrada u New Yorku

VIDEO:  TOP 10 svjetskih tržnica gdje se najbolje jede

Pizzacles: pizze na štapiću oduševit će vas na Filipinima!