Iz prve ruke

Alkohol i cigarete u Australiji: Pijanstvo je skupo ako nije od vina, pivo košta 50 kuna! Cigarete duplo!

Autor | Biljana Fridrich
datum objave | 23. veljače 2016.
9217

Sjećam se kad sam prvi put išla u Australiju i pitala dečka što da ponesem, odgovor je bio – alkohol. Tad mi je to bilo malo smiješno, ali nakon što sam vidjela cijene ovdje, postalo mi je nešto jasnije. Porez na alkohol i cigarete je ovdje jako visok, a vjerojatno i činjenica da je Australija zapravo otok, ne ide u prilog cijenama.

U Hrvatskoj su cijene uvoznih pića visoke, ali se domaće pivo, i alkohol općenito, može pronaći po dosta niskim cijenama. Ovdje su cijene uvoznih pića veće nego u Hrvatskoj (npr. teško da ćete pronaći whisky za manje od $30 (150kn) ili votku ispod $25 (120kn)), ali cijene domaćih ih prate u stopu tako da se, za razliku od Hrvatske, ne može pronaći pivo za 5-6kn (osim ako nije na nekakvoj ludoj akciji). Ako se zaželite hrvatskog alkohola ovdje i odete ga kupiti, vjerojatno ćete se vratiti praznih ruku. Primjera radi, šljivovica hrvatskog proizvođača (koja je kod nas manje od 100kn za 1l) je ovdje $60 (300kn). S vinima je situacija nešto drugačija (Australija je jedan od glavnih proizvođača vina na svijetu, op.a.) tako da se može pronaći butelja vina već za $4 (20kn).

Na problem sa zloupotrebom alkohola se ovdje gleda zaista ozbiljno tako da je to jedan od razloga zašto je porez na alkoholna pića visok  i zašto su cijene tako. Isto tako, alkohol se ne može kupiti u običnoj trgovini, nego u specijaliziranim trgovinama koje imaju dozvolu za prodaju alkohola. Ista je stvar i s restoranima, a i tko god želi raditi u restoranima i kafićima koji poslužuju alkohol mora imati RSA (Responsible Service of Alcohol) certifikat. Još jedna od metoda sprječavanja zlouporabe su boozebuses – alkotest, ali izveden na vrlo automatiziran način tako da se promet minimalno usporava.

Koliko košta prosječan izlazak petkom?

Iznosi koji se potroše prilikom večernjeg izlaska su m na početku bili vrtoglavo veliki. Boca piva ili cidera za $10 (50kn) se ovdje smatra povoljnim, a kad pronađete bar koji poslužuje vrčeve s koktelima za $30 (150kn) je kao da ste osvojili jackpot. Iz tog jednog vrča se napune otprilike 3 manje čaše.

Ako ste pušač, sljedeća informacija vas baš i neće razveseliti – kutija cigareta je u prosjeku $20 (100kn).

Odlazak na pivo poslije posla je u Australiji mnogima česta navika, tako da je možda baš zbog visokih cijena uobičajeno da svatko sebi plaća piće i hranu (i Slavica je pisala o tome kako dečki ne plaćaju curama pića i ne voze ih kući nakon izlaska). Ponekad će se dogoditi da netko „zavrti rundu“, ali to je više iznimka nego pravilo. Jednom prilikom sam bila na piću s Australkom te je nakon što smo popile rekla „I’ll shout you.“. Ostala sam ju zbunjeno gledati pa je shvatila da mi mora objasniti što to znači. Uglavnom, ako vam netko to kaže, znači da on plaća rundu. 🙂

Vjerujem da će nekima nakon čitanja proći kroz glavu kako će prilikom odlaska u Australiju kovčeg napuniti alkoholom i cigaretama, ali budite oprezni jer je i to jako strogo regulirano zakonom – maksimalno 2,25l alkohola i 50 cigareta po punoljetnoj osobi se smije unijeti u zemlju.

U svakom slučaju, ako posjećujete nekoga u Australiji, s alkoholom za poklon sigurno nećete pogriješiti, a ako vas put odvede u Melbourne i donosite kvalitetnu domaću rakiju, slobodno me pozovite na degustaciju. 🙂