Tips&Tricks

9 ideja za najbolje doživljaje na Baliju

datum objave | 21. srpnja 2023.
6765

Na Baliju se zaista može pronaći ponešto za svačiji ukus. Bujna priroda, terasasta rižina polja, crno-bijele plaže, surferski užitci, starodavne znamenitosti, brojni hramovi i vulkanske planine– i sve to na jednom otoku. Da planiranje avantura na ovom uzbudljivom otoku ne bude prenaporno, predstavljamo vam nekoliko najboljih ideja.

Povratna avio karta za Bali od 783 € / 5.899,51 kn

1. Posjetite drevne hramove

Na Baliju ćete pronaći– vjerovali ili ne – na tisuće hramova. Naravno da ne trebate posjetiti sve, no svakako posjetite barem neke od njih. Najzanimljiviji su hramovi Tanah Lot, Uluwatu, Saraswati, Bedugul i naravno hram Pura Besakih koji je najvažniji hinduistički hram na Baliju.

Za posjet hramovima skromno se odjenite te pokrijte ramena i koljena.

2. Popnite se na vulkan – uoči zalaska sunca

Možete li uopće zamisliti nešto veličanstvenije od promatranja zalaska sunca s vulkana (pozor: za promatranje izlaska sunca morat ćete ustati usred noći)? Ako ste dovoljno dobro tjelesno spremni, uspon na vrh jednog od vulkana na Baliju jednostavno je nužan.

Na Baliju su četiri vulkana: Agung, Batur, Bratan i Merbuk. Vulkan Batur je najatraktivniji jer je put  do njega relativno jednostavan, a pogled na jezero Batur veličanstven, dok do vrha možete doći u približno dva sata. Batur je aktivan vulkan, a za uspon vam je potreban vodič.

3. Istražite terasasta rižina polja

Terasasta polja riže jedna su od najpoznatijih slika s Balija. Rasprostranjena su po cijelom otoku, a najviše u ruralnijim područjima oko Ubuda. Najpoznatija su polja u Tegalalangu koji je od Ubuda udaljen oko pola sata vožnje.

Iznajmite skuter i odvezite se do rižinih polja te će već sam put biti prekrasna avantura. Najveličanstvenije poglede možete očekivati tijekom zalaska sunca – ili još bolje – izlaska, a ako se tamo uputite dovoljno rano, izbjeći ćete mase turista.

4. Naučite surfati u Kuti

Bali je surferski raj: nudi iznimne prilike za surfanje, a učenje surfanja prilično je povoljno. Za početnike je najprikladnija plaža u Kuti, dok će oni iskusniji potražiti zahtjevnije izazove – poznavoci savjetuju Uluwatu, Brawo ili Balangan, a za skrivenije kutke jednostavno upitajte druge surfere (Bali je omiljena destinacija među slovenskim surferima ;)).

5. Uživajte u balijskoj hrani u Ubudu

Ubud je poznat kao centar duhovnosti, prijestolnica egzotične kulture, joge i – najvažnije! – zdrave hrane.Možete birati među vegetarijanskim, veganskim, bezglutenskim, organskim, makrobiotičkim i … praktično najraznolikijim restoranima. Njam!

6. Susretnite se s majmunima

Još jedna prilika koju na Baliju ne smijete propustiti: susret s majmunima u Svetoj šumi majmuna. No ipak preporučujemo malo opreznosti jer su ove ljupke životinjice toliko naviknute na ljude da ponekad nekoga i ugrizu ili pak kradu stvari na koje ne pazite.

7. Pogledajte tradicionalni balijski ples

Na Baliju su plesne predstave u posebnim kostimima dio svakog festivala. Posebno peporučujemo kecak, glazbeno-plesno uprizorenje djela Ramajane.

8. Uživajte na balijskim plažama (ili pak skočite na jedan od obližnjih otoka)

Možda balijske plaže stvarno ne slove kao najbolje na svijetu, no svejedno možemo spomenuti neke od njih: plaže Mengiat, Geger, Jimbaran, Legian i plaže u okolici Sanura jedne su od najboljih na Baliju. Plaže iz snova, idealne za izležavanje uz more, pronaći ćete na obližnjim otocima: otiđite recimo na Nusa Lembongan ili Nusa Penida i naravno jedan od otoka Gili.

9. Šopingirajte

Na Baliju ćete pronaći jeftinu surfersku odjeću i sunčane naočale kao i (još uvijek vrlo povoljnu) odjeću priznatih robnih marki. Poznavaoci preporučuju također kupnju dekorativnih proizvoda za dom (namještaj će biti malo teže donijeti kući), različitih lokalnih posebnosti te ekoloških proizvoda.

Prilike za kupovinu toliko su povoljne da ćete se teško oduprijeti, no naravno često će biti potrebno cjenkanje.

Nabrojali smo samo nekoliko najzanimljivijih ideja za savršene doživljaje na Baliju.