Tips&Tricks

8 preporuka ako ste žena i putujete solo

datum objave | 08. ožujka 2023.
16988

Putovanje svijetom solo vas mami, ali smatrate da niste dovoljno hrabre za to? Da ćete biti u opasnosti i da su vaši roditelji i prijatelji zapravo u pravu kada kažu da je vaša ideja suluda? Ne brinite, toliko žena putuje svijetom solo i uživa, pa nema razloga da ne putujete i vi.

Najpoznatija domaća solo putnica Riana Petanjek, poznata po svojoj strasti za motorima na kojima je proputovala pola svijeta, sigurno se na početku bojala prvog putovanja. Danas je, kako čitamo, jako sretna što je krenula na put, prvo se vozeći po SAD-u koji je za takve stvari bolji teren od azijskih ili afričkih zemalja. I Dvina Meler je putovala solo prije nego joj se pridružio dečko, a sigurno ste čuli i za brojne naše djevojke koje su krenule u solo avanture. Ines Tinka Kalajžić jedna je od tih djevojka, a  u nekoliko godina putovanja, doživjela je stvarno svašta, a među posljednjim avanturama je bio i onaj strašan potres u Nepalu.  Volite li putovati, slijedite ove djevojke, ali i naše savjete.

Donosimo vam zato neke praktične savjete koje trebate slijediti radi vlastite sigurnosti prilikom putovanja, pa pročitajte što trebate napraviti da ostvarite svoju želju:

1. Napravite domaću zadaću

Istražite destinaciju na koju putujete, do najsitnijih detalja: provjerite vremenske (ne)prilike i prosječnu temperaturu mjesta za vrijeme kojeg ćete boraviti tamo, lokalne običaje (pogotovo ako putujete u zemlje u kojima postoje određena pravila odijevanja i ponašanja za žene), smještaj, javni i privatni prijevoz, tečajnu listu i pristup internetu.

Budite uljudne barem onoliko koliko nalaže osnovna pristojnost, ne trebate se bojati, pa naučite barem pozdraviti i zahvaliti na lokalnom jeziku. Fotokopirajte svoju putovnicu, putno osiguranje  i itinerar i dajte jednu kopiju nekome od svojih prijatelja od povjerenja. Skenirajte ili fotografirajte svoje dokumente i pošaljite ih si na mail, a još jednu kopiju spremite u svoju prtljagu, tako da budete sigurne, za svaki slučaj. Također, zapišite broj vaše ambasade u toj državi i spremite ga na sigurno mjesto, po mogućnosti neki unutarnji džep ili grudnjak (jer torbe se nažalost kradu).

Ukoliko je moguće, registrirajte se na putničkoj stranici vaše vlade, kako bi se u bilo kojem trenutku znalo gdje boravite, odnosno kako bi u možebitnom slučaju nužde vaša ambasada mogla doći do vas.

Također svakako provjerite je li za tu destinaciju potrebna viza, jer ako to i jest slučaj, većina ih se danas može napraviti online u tren oka.

Ako zaista imate vremena i dugo pripremate putovanje, krenite na tečaj samoobrane i na brzinski tečaj jezika (offline ili online).

Uštedite novac: Zašto trebate putovati s unlockanim telefonom?

2. Osigurajte se za vrijeme trajanja putovanja

Ako si osoba ne može priuštiti putno osiguranje, onda možda ne bi trebala putovati. Osigurajte se za sportske aktivnosti u kojima planirate sudjelovati,  i za vožnje motociklom po Aziji (makar samo bile suputnice), kao i za hitne zdravstvene slučajeve. Opreza nikad dosta!

Što se tiče onog velikog skupog fotoaparata kojeg planirate nositi sa sobom, osigurajte i njega, te ga čuvajte uvijek negdje u blizini. Tako ćete biti sigurne da ćete dobiti naknade za ukradene dragocjenosti, prtljagu koja kasni i eventualne posjete bolnicama. Ukratko, ovo su situacije koje se ne mogu predvidjeti, ali zato se ne bi trebala previdjeti mogućnost da se dogode, zbog toga je putno osiguranje vaš najbolji prijatelj na solo putovanju.

3. Pametno se spakirajte

Spakirajte se tako da ne teglite previše stvari sa sobom, a  da opet budete osigurane za svaku priliku. Ako nešto zaboravite, uvijek možete kupiti.

Što spakirati?

 • dezinfekcijsko sredstvo za pranje ruku bez vode
 • veliko pakiranje vlažnih maramica, za višestruko korištenje
 • interdentalne četkice s okusom mente, za trenutke kada ne budete u mogućnosti prati zube
 • zviždaljku (ako bude trebalo privući pozornost (ne konobara, već nekoga iz okoline u slučaju nužde)
 • malo težu džepnu lampu, tako da istim udarcem ubijete dvije muhe (U ovom slučaju vam ne treba dozvola za nošenje oružja 😉
 • veliki šal koji se možete omotati, koristiti ga kao ručnik, ili ga zavezati i nositi poput haljine (u slučaju da morate prekriti dio tijela)
 • čvrsti lokot, za slučaj da vaš smještaj nema sigurno mjesto pod ključem za ostavljanje prtljage
 • higijenske uloške (ne biste vjerovali koliko ih je negdje teško nabaviti)
 • osnovnu hitnu pomoć

Što se same prtljage tiče:

 • kupite naljepnice ili one plastične korice na koje ćete napisati svoje kontakt podatke
 • fotografirajte svoju prtljagu i pošaljite si sliku mailom
 • držite ju pod ključem i spremite 2 kopije ključa na dva sigurna različita mjesta
 • uvijek same pakirajte svoju prtljagu i odmah ju zaključajte (ne želite da vas netko iskoristi bez vašeg znanje kao posrednika za krijumčarenje)

Kada stignete na destinaciju u lokalnoj trgovini kupite nešto sitno, te uzmite vrećicu u kojoj ćete nositi svoje najbitnije potrepštine, kako ne bi s velikim ruksakom signalizirale “Turistkinja sam, a možda i laka meta” i ne uzimajte sa sobom dragocjenosti koje ne želite izgubiti.

4. Organizirajte smještaj unaprijed

Dođite spremne na destinaciju i ako nemate detaljno isplaniran put, svejedno planirajte barem toliko da za prvu večer na destinaciji imate riješen smještaj. Tako ćete imati sigurno mjesto za odmor, kako biste mogle napuniti baterije i krenuti dalje u istraživanje.

Savjetujemo vam da nikada ne uzimate sobe koje nemaju unutarnju bravu koja se može zaključavati, a ako možete izbjeći bukiranje soba u prizemlju, svakako to učinite.

Ako želite da vam se soba pospremi, onda nazovite recepciju i zatražite uslugu. Ne ostavljajte one hangere na vratima, oni samo signaliziraju da u sobi nema nikoga. Nije problem uglavnom u zapadnim zemljama, zna biti problem u Aziji.

Obratite pozornost i na ovo: Kako nas varaju na putovanju: TOP 15 najvećih turističkih navlakuša

Ista stvar vrijedi i za hranu. Radije zatražite da vam hranu dostave u sobu i ne ostavljajte narudžbu na vratima sobe. U krajnjem slučaju morate biti i malo lukave, pa ako ostavite narudžbu na vratima, onda ne zaboravite na svog imaginarnog prijatelja za kojeg naručujete hranu.

I ako je moguće, uvijek odsjedajte u manjim B&B mjestima, umjesto velikim hotelima. Osobnija je atmosfera, manje je ljudi, manje je šanse za neprilike.

5. Ne putujte (noću) same

Uvijek sa sobom nosite posjetnicu mjesta u kojem odsjedate, po mogućnosti na lokalnom jeziku te uvijek koristite samo legalne prijevoznike, kako ne biste završile na nepoznatom mjestu praktički opljačkane. Ukoliko je moguće, ne putujte noću same (posebno ne vlakovima u Indiji gdje se znaju događati nezgodne stvari) te pokušajte naštimati vrijeme dolaska na destinaciju tijekom dana.

Ako koristite javni prijevoz, radije stanite pored još jedne ženske osobe. I zlatno pravilo: IGNORIRAJTE ljude oko sebe! Možda vam sada zvuči grubo, ali ignoriranje vam može spasiti glavu. Ne trebate sa svima zapadati u duboke razgovore i detaljne priče o vašem životu,  ako je potrebno izmislite informacije ili jednostavno zabijte glavu u knjigu koju nosite sa sobom. To će dovoljno jasno signalizirati da niste raspoložene za priču.

Ako netko baci dijete na vas, pokušajte ne reagirati, jer se najvjerojatnije radi o lutci koja se koristi kao mamac, dok vam suučesnik u zločinu prekapa po džepovima ili bježi s vašom torbom. Ne dozvolite nikome da vas uznemirava, niti dira. Osjetite li da vas netko s leđa pokušava opipati, napravite paniku-  upozorite ga na glas i uprite prstom u tu osobu. Brzo će se udaljiti, jer neće htjeti strku.

I da, vjerujemo da nije potrebno posebno napominjati, ali svejedno: ne stopirajte i ne sjedajte s nepoznatim ljudima u automobile!

Kada unajmljujete auto, uvijek putujte sa zaključanim vratima i nemojte nikada ostati na rezervi. Nabavite kontakt lokalnog auto kluba, a ako vam udare auto straga, ne izlazite iz auta, već kontaktirajte rent-a-car agenciju i tražite od njih da zovu policiju umjesto vas. I da isto pravilo vrijedi i ovdje: ne kupite autostopere i ne nudite svojim “novim” prijateljima prijevoz.

6. Postanite lažna lokalka /Pametno se odjenite.

Transformirajte se poput prave kameleonke: nitko neće znati tko ste (dok ne progovorite), pa možete biti tko god želite. Naravno, ako ste u Aziji ili Africi, ovo baš i neće biti moguće. U tom slučaju, pokušajte se što bolje uklopiti odjećom, a imate li plavu kosu, budite svjesni da ćete privlačiti jaaaako puno pogleda, posebno u Africi ili pak Indiji. Sklonite je u maramu, radi vlastitog mira.

Birajte odjeću pažljivo, jer sigurno ne želite biti jedina sex bomba u uskoj crvenoj haljini u zemlji gdje su žene od glave do pete zamotane u burke. Pravilo je: “Kada si u Rimu, ponašaj se poput Rimljana” i nećete pogriješiti.  Kada putujete Europom, možete se malo bahatije odijevati i birati smjelije kombinacije, dok za Aziju preporučujemo skromniji odabir odjeće, neupadljivih boja, koja neće biti uska, pogotovo za putovanja u tropska područja. I klonite se dubokih dekoltea ili toplesa po muslimanskim zemljama, jer ćete 100% privući iznimno puno muških pogleda.

Kako se odjenuti u Emiratima: „ Znaš li gdje je Dubai?“ „Daaa, kako ne, pa u Saudijskoj Arabiji!“

Kombinacija šala i sunčanih naočala, poput Isidore Duncan, može skriti veliki dio vašeg lica, ako želite proći ispod radara, pa razmislite i o takvoj stilskoj opciji. Posebno ako ste u Francuskoj.

Nikada ne nosite skupi (i blještavi) nakit, ma čak ni lažnu bižuteriju koja izaziva pozornost, jer ne želite biti meta lopovima.

BTW, znate li što najviše na vama može odati da ste turist? Obuća! Ništa više ne vrišti “Nisam odavde!” kao par tenisica za trčanje ili onih udobnih, ali ružnih, sandala. Birajte drugačiju obuću, umjereniju. Za Europu preporučujemo balerinke i tenisice, a za Aziju japanke ili sandale na vezivanje (koje ne smijete zaboraviti izuti kada ulazite u azijska svetišta), odnosno stare iznošene tenisice namjeravate li puno hodati.

Stvorite svoje navike, poput ispijanja jutarnje kave u kafiću koji vam je OK, možda čak na nekom mjestu gdje se okupljaju ekspati/dijaspora (tako nećete pretjerano iskakati iz gomile, a nećete ni biti među turistima). Razgovarajte s osobljem, jer oni su pravi izvor informacija svih vrsta i to je pravi trenutak da izvadite svoj vodič s mapom i planirate dan pred sobom. Ako se nađete u društvu drugih stranaca na tom mjestu, oni će sigurno rado podijeliti svoja saznanja s vama.

7. Ne plačite, budite direktni

Ljudi nanjuše žrtve. To su oni ljudi koji izgledaju nesigurno, ponašaju se nesigurno, ne znaju što bi sami sa sobom, pristaju na sve (npr. taksist vam kaže da želi 50USD, a vi kažete OK bez cjenkanja), gledaju sumanuto u mapu ili mobitel.

Vježbajte govor tijela, naučite zauzeti „ne“ stav. Budite drski kada treba, to će mnoge muškarce iznenaditi. Ne molite da vas puste na miru, naredite im mirno da se maknu. Ne plačite i ne psujte. Ovakvo ponašanje će odbiti potencijalne napasnike i pljačkaše, pogotovo u javnom gradskom prijevozu.  Vjerujte svojem instinktu, vjerojatno je u pravu.

8. Lažni prsten i lažni hotel

Poslužite se sitnim lažima kako vam nitko ne bi dosađivao, ne morate govoriti potpunu istinu o sebi, onome što radite,  zbog čega putujete i koji su vaši planovi. Nabavite čak i lažni vjenčani prsten (osim ako niste u potrazi za ljubavnom avanturom), da odbijete potencijalne naporne udvarače, a ako se želite riješiti nekoga,  dovoljno je da uđete u prvi hotel na ulici i pretvarate se da tamo odsjedate.

Prebrodite vlastite strahove, budite na oprezu, ali nemojte dozvoliti da vam previše strogog opreza uništi putovanje. Pametno i opušteno su dobitna kombinacija za iskustvo za pamćenje.

HASHTAG ZA SOLO PUTNICE #VIAJOSOLA

Vrlo popularan hashtag #viajosola (putujem sama) na društvenim mrežama koje koriste solo putnice oznaka su da se žene ne boje i da ih se treba i dalje osnaživati da istražuju svijet na taj način. Hashtag je reakcija interetske travel zajednice na smrt dvije mlade Argentinke Marinu Menegazzo (21) i Maríju José Coni (22) koje su 2016. godine silovane i ubijene u Ekvadoru.

Nakon nekih napisa kako su žene same sebe izložile opasnosti putujući same, travel blogerice su uvratile i žene diljem svijeta reagirale su neplaniranom kampanjom koja podržava upravo takvo putovanje. Iako ove Argentinke nisu putovale solo, nego su putovale zajedno, mnogi smatraju kako je žena na putu bez muškarca izazivanje nesreće. Žene se ne bi s tim složile.

Izvor slike: journeyingbeyond.net

Kada se odlučite za svoje (prvo) solo putovanje, javite se nama na travel@nomago.hr, a mi ćemo rado planirati osvajanje svijeta s vama, jer #allwedoistravel.

Javite nam se u komentarima ako ste žena koja trenutno negdje solo putuje! I koristite hashtag #viajosola.:-)