Vodiči

8 najboljih mjesta za vidjeti auroru borealis

datum objave | 09. studenoga 2021.
18691

8 najboljih mjesta za vidjeti auroru borealis

Vidjeti polarnu svjetlost ili auroru borealis jedno je od najljepših noćnih iskustava koje možete doživjeti na putovanju. Vidjeli ste na stotine fotografija plešuće zeleno-ljubičaste svjetlosti, ali uživo je sve još 100 puta bolje. Vodimo vas između ostalog na Island, Norvešku, Švedsku pa čak i Aljasku, uglavnom sjeverne zemlje koje su brojnim noćima nagrađene ovom prirodnom ljepotom.

Aurora borealis mnogima je na tzv. bucket listi putovanja. No ta svjetlost je toliko magična da nema garancije da ćete je vidjeti, ona nije stalna nego dolazi i pleše kada se njoj hoće. Voli hladno i voli noć. No neka mjesta ipak su bolji plesni podiji od drugih. Evo i koja su to:

1. Abisko, Švedska

Najrjeđe naseljena država na sjeveru Europe, Švedska je primarni teritorij polarne svjetlosti. Iako je možete doživjeti i u Stockholmu, vjerojatnost je veća što ste sjevernije. Stoga se zaputite u maleno selo Abisko, smješteno usred planinskog lanca Skanderna gdje visoke planine tjeraju oblake, a manjak zagađenja dodatan je bonus da ugledate i one slabije polarne svjetlosti. Odsjednite u Abisko Mountain Lodgeu koji svojim gostima nude brojne ture lova na polarnu svjetlost, uključujući i vožnju snowmobileom ili pak mini busom ako ste zimogrozni.

Ne propustite posjetiti Aurora Sky Station, gdje s promatračnice na velikoj visini možete promatrati ovo nebesko čudo.

Ako volite ledena iskustva, a već ste u Švedskoj, obiđite i selo Jukkasjärvi u regiji Kiruna gdje se nalazi poznati Icehotel, izgrađen u cijelosti od leda.

Povratne avio karte za Stockholm iz Zagreba od 1.619 kn / 215 €! 

2. Tromsø, Norveška

Najveći grad na sjeveru Norveške Tromsø izvrsna je lokacija za lov na polarnu svjetlost između rujna i travnja. U gradu okruženom fjordovima, planinama i otocima je mnogo opcija smještaja, kafića i restorana pa vam preko dana neće biti dosadno, a iza ponoći pogledajte u nebo. Ujesen ćete možda imati sreću i ugledati plešuću svjetlost kako se reflektira na vodi, a posjetite li grad u siječnju i veljači uživat ćete u balu borealisa na festivalu polarne svjetlosti.

Jedan od najboljih smještaja je Clarion Collection Aurora Hotel gdje možete prenoćiti u kristalnom šatoru s krovom od stakla Crystal ‘Lavvo’.

Povratne avio karte za Oslo iz Zagreba od 845 kn / 113 €!

3. Island

Island je vjerojatno najpoznatija destinacija za promatranje polarne svjetlosti. Pored ostalih prirodnih čuda, ova zemlja leda i vatre nudi impresivan broj dana i prilika da ugledate auroru borealis. Čak i iz glavnog grada Reykjavika moguće je navečer tijekom zimskih mjeseci promatrati zeleni ples na nebu.

8 najboljih mjesta za vidjeti auroru borealis, Island

Ipak, za što bolji lov na auroru, zaputite se autom noću dalje od grada i svjetla koja često smetaju pogledu. Landmannalaugar je izvrstan podij za plešuću svjetlost, no budite na oprezu. Nije otvoren tijekom cijele godine, a i treba vam dobar automobil na sva četiri pogona da biste došli do tamo.

Uostalom, pročitajte ova dva članka koja vas vode kroz Island i mjesta za promatranje polarne svjetlosti:

Pročitajte još i Putovanje na Island: Zanimljivosti, cijene i preporuke za uštedu.

4. Finska, Laponija

Finska je također dobra destinacija za promatranje polarne svjetlosti zbog svog položaja. Zaputite se u Laponiju, mitski dom Djeda Mraza, konkretnije u nacionalni park Urho Kekkonen.

U blizini parka nalazi se nadaleko poznati hotel Kakslauttanen koji nudi smještaj u staklenim igluima, koji vam iz udobnosti kreveta nude pogled na polarnu svjetlost iznad vas. Smješten je između rijetko zasađenih stabala u arktičkom krugu i nudi zaista impresivno iskustvo na mjestu gdje nema nikakvog zagađenja.

5. Moray Firth Coast, Škotska

Obala Moray Firth u Škotskoj možda je najpristupčanija za posjetu, a nudi mogućnost promatranja polarne svjetlosti. Škotska ima puno lokacija gdje aurora borealis dolazi plesati, među njima i nenaseljeni lanac otoka Outer Hebrides na samom sjeveru, no Moray Firth optimalno je mjesto u Škotskoj za zaljubljenike u prirodu.

Preko dana možete biciklirati ili promatrati delfine, a navečer čekati polarnu svjetlost. Najbolja mjesta na obali su gradići Nairn, Portknockie i Cairn o’ Mount koji imaju suhu mikroklimu, savršenu za promatranje svjetlosti.

6. Grenland

Do Grenlanda nije baš najjednostavnije ili najjeftinije doći, ali kao nagrada čeka vas fantastična priroda s prirodnim fenomenima i nevjerojatnom tišinom u kojoj se stopite s prirodom.

Auroru borealis možete vidjeti između kolovoza i travnja, a ako vam se baš dogodi da je ne vidite, nećete otići nesretni kući jer je Grenland pun mjesta za istraživanje i stjecanja novih iskustava, od promatranja glečera pa do vožnje saonicama koje vuku haskiji.

Auroru borealis na Grenlandu zovu ‘Arsarnerit’, što u slobodnom prijevodu znači „oni koji se igraju loptom“, a najbolje mjesto za je uhvatiti u ples je Kangerlussuaq, malen grad na zapadu otoka s vlastitim aerodromom, koji godišnje uživa u 300 dana bez oblaka.

Kako stići do Grenlanda i što tamo raditi?

7. Yukon, Kanada

Sjeverna Kanada ima toliko prostora na kojem pleše polarna svjetlost da možete birati. Na površini većoj od Belgije, Danske, Njemačke i Nizozemske zajedno, Yukon sa samo 38.000 stanovnika gotovo je nenaseljen, a zagađenja ne postoji. Većina stanovnika živi u Whitehorseu, a na 20 minuta vožnje automobilom u dolini rijeke smjestio se prekrasan hotel Northern Lights Resort & Spa koji ima i kolibe s ogromnim staklenim stijenama (Aurora Glass Chalets), koje su savršene za noćno promatranje aurore iz kreveta i topline.

Auroru borealis na sjeveru Kanade možete vidjeti od kolovoza, a „najsigurnije“ je doći u prosincu želite li vidjeti ovo čudo prirode.

8. Fairbanks, Aljaska

Odmah do kanadskog Yukona, samo zapadnije, smjestila se Aljaska. U sredini te hladne zemlje nalazi se grad Fairbanks koji od kolovoza do travnja gotovo svaku večer uživa u polarnoj svjetlosti. Kažu da četiri od pet noći možete vidjeti auroru borealis pa je gotovo sigurno da je nećete propustiti ako potegnete na ovako dalek put.

Preko dana uživajte u divljoj prirodi, čistim rijekama i fascinantnim planinama, vožnji saonicama koje vuku psi, muzeju s ledenim skulpturama ili se pak zagrijte u nekom kafiću s dobrim domaćim pivom HooDoo i votkom s Aljaske.