Tips&Tricks

7 trikova za što manje prtljage ili zašto je frizbi ultimativno putničko pomagalo

datum objave | 16. svibnja 2018.
7057

Svaki pravi putnik avanturist želi putovati sa što lakšom prtljagom koje po mogućnosti treba biti što manje. Kako ćeš trčati za vlakom u Japanu koji je s postaje krenuo nedopustivo točno dok te sputava 30-kilogramski backpack na tvojim ramenima? I kako ćeš se stisnuti u (ili na) pun autobus u Indiji ako budeš za sobom vukao ogroman kovčeg na kotačiće koji su se zbog težine odlomili već prilikom prvog stajanja ?

Danas smo za tebe pripremili nekoliko savjeta za pakiranje lakše prtljage, a da se pritom ne moraš odreći svojih najdražih potrepština za putovanje. Jesi li spreman na revoluciju pakiranja?

1. Ne slaži, rolaj!

Tvoja će odjeća zauzeti puno manje mjesta u rancu ili kovčegu ako ju umjesto slaganja zarolaš. Bez brige, odjeća će ostati prilično nezgužvana, i zato što će biti prilično istog oblika, lakše ćeš posložiti jedan komad pored drugog u kovčegu/rancu/putničkoj torbi.

2. Iskoristi prostor u svojim cipelama

Što imaš veću nogu, to tvoje cipele više mjesta zauzimaju, je li tako? Nije istina! Ako svoje cipele, papuče, tenisice ili salonke napuniš odjećom (npr. čarape, ručnici, rukavice ili slično), možeš itekako dobiti na prostoru koji bi u suprotnom ostao neiskorišten. Samo jedno dobronamjerno upozorenje: prije nego li pohraniš čistu odjeću u obuću, za svaki slučaj svejedno ju još stavi u čistu vrećicu.

3. Iskoristi etui za naočale

Kutijice za pohranu naočala vjerojatno su najbolje pomagalo za putovanje koje postoji. Posebice one tvrde dobro dođu za pohranu nakita jer ga štite od oštećenja, a neki ih čak koriste i za pohranu kablova za prijenosno računalo, mobitel ili druge elektroničke uređaje. Jednostavno i korisno, zar ne?

4. Ne zaboravi na zakon fizike putovanja: što više prostora imaš, više ćeš stvari spakirati

Zvuči smiješno, ali istina je – ako za putovanje odabereš veći kovčeg, torbu ili backpack, najvjerojatnije ćeš spakirati puno više nego kad bi pakirao stvari u manju torbu. Stoga ne pretjeruj i već prije pakiranja razmisli što ćeš ponijeti sa sobom na putovanje i tek nakon toga provjeri koliko stvarno možeš spakirati stvari u torbu određene veličine.

5. Ne pretjeruj s kozmetikom

Iako smo iznimno razumni kod pakiranja odjeće i obuće, s kozmetikom to baš i nije slučaj – znaš o čemu pričamo? Ovoga puta budi odlučan i prekini taj začarani krug! Prije nego li kreneš puniti svoju toaletnu torbicu, razmisli kamo putuješ i trebaš li zaista sve te kozmetičke potrepštine (ako npr. noćiš u hotelu vrlo je velika vjerojatnost da ćete gel za tuširanje, šampon, sušilo za kosu već čekati u hotelskoj kupaonici). Dobra investicija za redovite putnike je kupnja malih praznih kozmetičkih bočica koje možeš napuniti proizvodom koji koristiš i na taj ćeš način uštedjeti puno mjesta u svojoj prtljazi.

6. Prije nego li do kraja napuniš svoju prtljagu iskreno porazgovaraj sa sobom

Jesi li za odmor spakirao sportsku opremu »za svaki slučaj«, iako kod kuće nikada ne vježbaš? Nalaze li se u tvom kovčegu cipele s vrtoglavo visokim potpticama koje si dosad obula samo jednom, ali nekako osjećaš da bi ti mogle dobro doći na ovome odmoru dok budeš savladavala planine Sjevernog Tajlanda? Odvoji par minuta, pogledaj se u ogledalo i iskreno porazgovaraj sa sobom – a zatim sve nepotrebne stvari ukloni iz svoje prtljage! 🙂

7. Znaš već za trilogiju?

Trilogija je poznati trik putnika avanturista (neki ga nazivaju i »sveto trojstvo«), a koji zvuči nekako ovako: na putovanje uvijek spakiraj svega po tri komada. Tri para čarapa, tri komada donjeg rublja, tri majice i tako dalje. Jedan komad imaš na sebi, jednog opereš i jedan se suši – provjereno funkcionira!   Ne zaboravi da postoje predmeti čija se vrijednost povećava brojem načina njihove uporabe.

Dopustite da navedemo nekoliko primjera:

  • Frizbi: nije samo iznimno dobar povod za razgovor na travnjaku, u parku ili na plaži, već je i odličan alat za lakše pakiranje. Zato što je frizbi izrađen od tvrde plastike, na prednjoj strani tvojeg ranca poslužit će kao odličan štit za lomljive dijelove tvoje prtljage. Osim toga možeš ga upotrijebiti umjesto daske za rezanje, tanjura, posude, otvarača za boce, lepeze ili suhe podloge za sjedenje!
  • Velika marama: na putovanjima nikad nemoj podcjenjivati vrijednost velike marame. Može poslužiti (najmanje!) kao garderobna kabina, zastor, ručnik, torba, suncobran, suknja ili zavoj.
  •  Špagica: njome možeš privezati dodatnu prtljagu na svoj backpack, možeš ju iskoristiti za obješanje rublja, za pričvršćivanje prtljage na autobus ili još kakvih tisući drugih stvari. 🙂


Prtljaga spremna, treba li ti još avionska karta? Ovdje smo kako bi ti pomogli! Nazovi na 0800 1998, piši na info@nomago.hr ili nas posjeti u agenciji. Vidimo se!

Pošaljite upit