Vodiči

7 skrivenih dragulja Velike Britanije

datum objave | 14. prosinca 2016.
6104

Znamo da ne postoji osoba na svijetu koja nije čula za Stonehenge, vitezove Okruglog stola, kraljevsku obitelj i Buckinghamsku palaču, ali što je s manje poznatim britanskim mjestima? Velika Britanija je puna zanimljivih mjesta i jedinstvenih atrakcija na koje ljudi često jednostavno samo nabasaju, ni ne znajući da postoje. Evo samo nekoliko skrivenih dragulja koje vrijedi vidjeti sljedeći put kad budete u Velikoj Britaniji:

1. Otok Jersey, Engleska

Gdje se nalazi?

Otok Jersey nalazi se engleskom kanalu, između sjeverne obale Francuske južne Engleske.

Što ga čini posebnim?

Hrpa mogućnosti za svakog strastvenog avanturista koji voli istraživati, od parkova prirode, preko seoskih imanja do ratnih tunela koji se nalaze na popisima zaštićene baštine. Ono što se svakako treba posjetiti je Mont Orgueil, dvorac iz 12. stoljeća, udaljen 10-ak kilometara od St. Heliera, glavnog grada otoka, jer njegove zidine i kule s kojih se pruža predivan pogled na francusku obalu čuvaju zanimljive priče iz davnina.

Osim toga, zanimljivo je posjetiti ratne tunele, avanturistički park ili neku od plaža.

2. Talijansko selo Portmeirion, Wales

Gdje se nalazi?

Portmeirion  je turističko selo u Gwyneddu na sjeveru Walesa.

Zašto je zanimljiv?

Dizajnirao ga je Sir Clough Williams-Ellis između 1925 i 1975 u talijanskom stilu pa ćete se imati osjećaj kao da ste na Mediteranu. Ako malo zažmirite, priobalno seoce sa svojim talijanskim vilama tutti frutti boja fasada izgledat će vam kako Portofino… Ali će vas famozno britansko vrijeme podsjetiti na stvarno stanje stvari.

3. Gradić Rye, Engleska

Gdje se nalazi?

Rye je  jugoistočnoj Engleskoj u istočnom Sussexu.

Zašto je zanimljiv?

A zašto je zanimljiv?

Srednjovjekovni morski gradić  sa svojim slatkim kejevima, ribarskim brodicama i patchworkom šarenih kućica izgleda kao da je ispao s omota bombonijere. U 18. je stoljeću zaradio reputaciju glavnog krijumčarskog središta na ovim područjima, jer se u gradskim podrumima čuvala roba.

Svakako posjetite Ypres Tower, sagrađen 1249. godine i prošećite Mermaid Streetom, koja je jednako ljupka kako joj i ime nalaže.

4. Otok Sark, Channel Islands

Gdje se nalazi?

Sark je otok koji čini Kanalske otoke ili  Channel Islands između Velike Britanije i Francuske, preko puta Normandije.

Zašto je zanimljiv?

A zbog čega je vrijedan vaše pažnje?

Kako na ovom otočiću živi nekih 600-njak ljudi, vožnja trajektom na otok znači putovanje kroz vrijeme. Ovdje su konjske zaprege i bicikli i dalje glavna prijevozna sredstva koja se viđaju na popločanim uličicama uz gredice sa cvijećem.

Najpoznatija otočka atrakcija je La Coupée, uska prevlaka koja povezujeSark i Little Sark, koju su prema legendi, djeca prelazila na koljenima i na rukama da ne bi upala u more.

5. Selo Plockton, Škotska

Gdje se nalazi?

Selo Plockton nalazi se uz more u sjeverozapadnoj Škotskoj.

I vrijedno je vašeg posjeta, jer…

Plockton je ona vrsta sela za koju se nadate da ćete uspjeti naletjeti u vašem pohodu na škotsko visočje. Ima samo oko 380 stanovnika. Bijele kolibe okružuju Lochcarron, dok se na glavnoj cesti u selu nalazi i seoski pub. Smatra se da je ovo područje oko Plocktona zapravo najljepše kada se nađe prekriveno niskim, teškim, kišnim oblacima koji se nadmu nad zelenilom, a jezero zaprimi jednu atmosferičnu ćudljivu nijansu.

6. Kirkwall, Orkney

Gdje se nalazi?

Ovo je glavni grad škotskog arhipelaga Orkneya.

Zašto trebate znati za Kirkwall?

Kako datira još u 11. st., u Kirkwallu je očuvan jedan od najboljih primjera starih nordijskih gradova (preteča Vikinga), a i sam grad danas, zahvaljujući živahnom životu u gradskoj luci ostavlja dojam malenog  skandinavskog grada.  Zadržao je dosta od svog srednjovjekovnog šarma i osobnosti,  uključujući katedralu iz 12. stoljeća, koja se gradila preko 300 godina.

Danas je Kirkwell poznat i po mnogim zanatskim pekarnicama i kafićima, kao i zabavnom noćnom životu.

7. Selo Clovelly, Engleska

Gdje se nalazi?

U Devonu, u jugozapadnoj Engelskoj.

Zašto će vas zanimati?

Ako kažemo Emily Bronte, hoćete li odmah zamisliti nekakvo maleno seoce koje visi taman na rubu litice prema otvorenom moru? E, upravo takvo mjesto je Clovelly u Devonu, sa svojim kolibama iz 16. stoljeća okruženim cvijećem, starim popločanim kamenitim ulicama, te lukom u kojoj se nalazi kej iz 14. stoljeća

Do sela se ne može doći vozilom, samo magarcima i zapregama koje se mogu probiti ovim strmim predjelima. Selo je u privatnom vlasništvu (jednom je vlasnica bila i engleska kraljica) i postoji ulaznica koja se naplaćuje prilikom posjeta seocetu, a koristi se za održavanje sela i čuvanje njegove autentičnosti i karaktera.

Ako želite u Veliku Britaniju,  obratite nam se da vam pronađemo jeftine karte ili pak redovito provjeravajte naše cool akcije na aviokarte koje nude odlične cijene za brojne HIT lokacije.

Nazovite nas na 0800 1998 ili na pišite na info@nomago.hr