Vodiči

6 najljepših i najudaljenijih mjesta na svijetu

datum objave | 18. veljače 2019.
7868

Potražili smo šest najudaljenijih i najčarobnijih destinacija na svijetu, spektakularnih, dobro očuvanih te još uvijek malčice tajanstvenih.

Otok Deception, Antarktika

Otok Deception, Antarktika
Koliko je udaljen? 11,963 km od Toronta | 13,764 km od Londona

Zašto je vrijedan posjeta? Sjeverno od poluotoka Antarktike nalazi se otok koji bi Jules Verne mogao upotrijebiti kao Nautilusovu tajnu bazu u SF noveli 20.000 milja pod morem. Sa svojom zaštićenom lukom otok je potopljena kaldera aktivnog vulkana. Unatoč svom imenu, koje znači »prevara«, otok već dugo pruža sigurno pristanište jedriličarima koji se nađu na uzburkanome moru. Geotermalna voda na otoku jedno je od rijetkih mjesta na Antarktici na kojem ćete moći uživati u kupaćem kostimu.

Što ne smijete propustiti: istraživanje ostataka postaje Hektor Whaling i najvećega groblja na Antarktici, oboje zaštićeno kao povijesne znamenitosti Antarktike.

Kako do tamo: Najprije otputujte do Buenos Airesa gdje možete uskočiti u zrakoplov regionalne kompanije ili pak odaberite 50-satnu vožnju autobusom do Ushuaie. Ako radije doživljavate avanturu nego što je organizirate, obratite nam se i pobrinut ćemo se za sve detalje vašega putovanja.

Uskršnji otok, Čile

Uskršnji otok, Čile
Koliko je udaljen? 8,438 km od Toronta | 13,628 km od Londona

Zašto je vrijedan posjeta? Iako je opće poznat i posjećen, Uskršnji otok nevjerojatno je malen. Najveća su turistička znamenitost na otoku veliki monoliti Moai koji unatoč krajnjoj geografskoj izoliranosti otoka već stoljećima privlače brojne turiste. No ti su ikonski kipovi samo početak onog što se sve nalazi na otoku zaštićenom od UNESCO-a. Na otoku možete kampirati pod polinezijskim zvijezdama, stupiti u interakciju sa stanovnicima najudaljenijega naseljenog otoka i istraživati prirodna bogatstva bilo pješice ili biciklom.

Što ne smijete propustiti: jame Uskršnjeg otoka – tok lave prema moru oblikovao je kanale koji su se, nakon što se lava ohladila, pretvorili u jame. Te jame koristili su kao zaklon te kao mjesta za izvođenje obreda.

Kako do tamo: najprije do Santiaga de Chile i onda još dodatnih šest sati leta.

POVOLJNO U ČILE I NA USKRŠNJI OTOK

Urumqi, Kina

Urumqi, Kina
Koliko je udaljen? 10,196 km od Toronta | 6,224 km od Londona.

Zašto je vrijedan posjeta? Urumqi je postao veliko komercijalno središte. Grad je postigao izniman rekord kao grad koji je najudaljeniji od bilo kojeg mora na svijetu. Naime od najbliže obale udaljen je čak 2,500 km.
Što ne smijete propustiti: svakako morate barem jednu noć provesti u yurtu s lokalnom kazahstanskom manjinom u obližnjim brdima Tian Shan. To područje malo podsjeća na švicarske Alpe, s visoko zasniježenim planinama i tirkiznim jezerima. Izdvojite svoje vrijeme za treking, jahanje ili samo za opuštanje i uživanje u predivnim pogledima.

Kako do tamo? Mogao bi biti vrlo daleko, no Urumqi povezuju brojni regionalni zrakoplovni prijevoznici. Najprije se uputite do Pekinga, zatim nastavite regionalnim zrakoplovnim prijevoznikom ili vlakom, ukoliko vam više paše vožnja od 33 sata. Ako radije doživljavate avanturu nego što je organizirate, obratite nam se i pobrinut ćemo se za sve detalje vašega putovanja.

Madagaskar

Madagaskar
Koliko je udaljen? 14,318 km od Toronta | 9,042 km od Londona.

Zašto je vrijedan posjeta? Četvrti je najveći otok na svijetu. Teško ćete pronaći »divljije« i biološki raznolikije mjesto. Netaknut krajolik, seoska kultura, plaže… Beskonačne džungle, pune endemskih biljaka, rijetkih vrsta ptica i ugroženih životinja, do bijelih pješčanih plaža Madagaskara i kraških formacija iz vapnenca. Otok krase prirodne ljepote na svakom koraku. Odsiječen od afričkog kontinenta prije 165 milijuna godina, Madagaskar se razvijao u izolaciji, zbog čega su se razvile brojne jedinstvene i endemske vrste.

Što ne smijete propustiti:
 samo ovdje možete vidjeti ugrožene lemure od kojih se 90% nalazi upravo na Madagaskaru.

Kako do tamo:
 Letovima iz Zagreba u Antananarivo. Ako radije doživljavate avanturu nego što je organizirate, obratite nam se i pobrinut ćemo se za sve detalje vašega putovanja.

Bajkalsko jezero, Rusija

Bajkalsko jezero, Rusija
Koliko je udaljeno? 9,176 km od Toronta | 6,567 km od Londona.

Zašto je vrijedno posjeta? Nalazi se u srednjem dijelu južnoga Sibira, nedaleko od mongolske granice. Okruženo planinama, šumama i ​​prirodnim jezerima, Bajkalsko je jezero područje prirodne ljepote koje oduzima dah. To je najstarije i najdublje slatkovodno jezero na svijetu, koje sadrži približno 20% odleđene površinske slatke vode na svijetu. 25 milijuna godina staro jezero jedno je od najčišćih jezera.

Što ne smijete propustiti:
 Na području jezera živi više od 2000 vrsta biljaka i životinja, a dvije trećine od toga nije moguće pronaći drugdje na svijetu.

Kako do tamo?
 Tri su glavne točke pristupa Bajkalskom jezeru: Irkutsk, Ulan-Ude i Slyudyanka. Dok do Irkutska i Ulan-Udea možete doći avionom, većina putnika radije izabere transsibirsku željeznicu. Ako radije doživljavate avanturu nego što je organizirate, obratite nam se i pobrinut ćemo se za sve detalje vašega putovanja.

Svalbard, Norveška

Svalbard, Norveška
Koliko je udaljen? 5,388 km od Toronta | 3,053 km od Londona.

Zašto je vrijedan posjeta? Od ledenjaka do brojnih slobodnih životinja u regiji, Svalbard je najbolje istraživati brodom ili pješice. Ovdje se možete diviti polarnom medvjedu, sjevernom jelenu i koloniji ptica.

Što ne smijete propustiti: Polarni medvjedi obično su na vrhu popisa divljih životinja koje morate vidjeti. Ne smijete propustiti sjevernog jelena, kao ni polarne lisice.

Kako do tamo?
 Najprije odletite do Osla, a zatim do grada Tromso. Budući da nema redovna prijevoza brodom između Norveške i Svalbarda, morat ćete uhvatiti avion do Longyearbyena, najvećega svalbardskog naselja. Ako radije doživljavate avanturu nego što je organizirate, obratite nam se i pobrinut ćemo se za sve detalje vašeg putovanja.

Pošalji upit