Vodiči

5 stvari zbog kojih ćete Budimpeštu pamtiti po dobrom

datum objave | 11. travnja 2017.
9190

Ako biste trebali početi svoj obilazak Budimpešte od nekud bitno, neka vam prva stanica bude Budimski dvorac kojeg je u 13. stoljeću dao izgraditi hrvatsko-ugarski kralj, Bela IV. Danas je to na svim must-see listama kada pričamo o Budimpešti, ponajprije zbog niza muzeja, ali povrh svega panoramskog pogleda na grad. Budimski dvorac ili na mađarskom Budai Vár, odnosno na engleskom Buda Castle, je preko uspinjače i  Visećeg mosta Szécheny spojen s  drugom stranom Dunava gdje se nalazi i nezaobilazna zgrada Parlamenta.

A na toj drugoj strani Dunava zanimljivo je vidjeti centralnu tržnicu. Tržnice su ona mjesta koja to dosta govore o životu stanovnika. i iako je ova tržnica sve više za turiste, a sve manje za lokalno stanovništvo, zaista vrijedi posjetiti je. U ovoj zatvorenoj tržnici u prizemlju možete kušati i kupiti autentičnu mađarsku hranu, dok na prvom katu možete otići po neki suvenir. Iako je hrana puno bolji suvenir od raznih majica i magneta, pa ako u Budimpeštu stižete automobilom, zašto ne ponijeti malo prehrambenih suvenira.

Ako vam tržnica ne zadovolji, zaputite se u Menzu, restoran u kojem spravljaju mađarske klasike poput dobrog gulaša. Ne bi bilo loše da rezervirate stol, no i ako samo naletite, vjerojatno ćete moći sjesti nakon određenog čekanja. Isplati se. Jer hrana je tu dobra, posluga izvrsna, pričaju engleski i nije skupo.

Siti i sretni, isprobajte termalne izvore. Budimpešta ih, hvala bogu, ima više od 120, među kojima je i najveći u Europi- Széchenyi Baths (Állatkerti körút 9-11) koji se sastoji od 18 različitih termalnih bazena. Temperatura vode je 74 stupnjeva Celzijusa, dok je na vanjskim bazenima između  27 i 38 °C, a mnogi dolaze ovdje zbog zdravlja. Najbolje je što se nalazi usred Budimpešte.

Ono što vam preporučamo jest da isprobate noćne partyje u termama koji se održavaju subotom od 22.30 do 3 ujutro. Cijena upada se kreće od 45 eura nadalje, a imaju čak i doček Nove godine u termama.

Za one željne luksuza:

Najbolji hotel u Europi nalazi se u Budimpešti

Conde Nast Traveller napravio je popis TOP hotela u centralnoj Europi, i na prva dva mjesta našla su se dva hotela s 5***** u Budimpešti: Aria Hotel Budapest koji ima nevjerojatnu terasu na vrhu hotela i Corinthia Hotel Budapest s glamuroznim uređenjem i fascinantnom SPA zonom.

Večera u restoranu s Michelinovom zvjezdicom


Budimpešta ima četiri restorana kojima je Michelin dodijelio zvjezdicu, a mi vam preporučamo restoran Borkonyha. Cijene nisu toliko zvjezdane koliko biste očekivali. Rade svakim danom osim nedjeljom i praznicima, a svakako rezervirajte stol. Restoran se nalazi na 3 minute hoda od gore spomenutog hotela Aria, odnosno na 15 minuta od Corinthije, dakle u samom centru grada.