Nomago savjeti

5 savjeta za putnike u vrijeme koronavirusa

datum objave | 11. ožujka 2020.
1111

Je li i tebi godina započela kao pravom putniku – planiranjem novih putovanja i iskustava te iščekivanjem samog polaska s nestrpljenjem? A sada zbog koronavirusa dovodiš u dilemu cijelo svoje planiranje, ne znaš kako dalje sa svojim planovima i pitaš se; ići ili ne ići na planiranu ovogodišnju avanturu svijetom?

Kako je naš glavni zadatak savjetovanje naših srodnih putničkih duša, pripremili smo nekoliko savjeta za koje se nadamo da će ti pomoći oko donošenja odluke.

1. Redovito prati službene web stranice s pouzdanim informacijama jer medijima i društvenim mrežama kruži niz netočnih i neprovjerenih informacija.

Toplo savjetujemo praćenje službenih internet stranica Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na kojima se svakodnevno ažurira niz provjerenih informacija i podataka koji će ti pomoći procijeniti je li tvoje putovanje izvedivo. Provjeri izdaju li se službena upozorenja za odredišta u koja planiraš putovanje. Ako nema upozorenja ili nema prepreka za putovanje u odabranu zemlju, nema razloga za brigu. Budući da je situacija sa širenjem virusa dinamična i stalno se mijenja, savjetujemo da prije putovanja provjeriš upute za odredišnu zemlju na vladinoj web stranici.

Također provjeri službene web stranice odredišne zemlje. Neke su zemlje poduzele određene korake kako bi suzbile širenje virusa koji bi mogao imati posljedice na tvoje putovanje (kašnjenja, odbijanje ulaska u zemlju…), pa je dobra ideja unaprijed se upoznati sa svim propisima i ništa te neće iznenaditi na tvom putovanju.

2. Imaš već rezervirano putovanje?

Ako već posjeduješ avio kartu, imaš rezervirani hotel i organizirano putovanje najbolje je kontaktirati aviokompaniju, hotel ili putničku agenciju da saznaš kakva je situacija. Na taj način ćeš dobiti najpouzdanije informacije iz prve ruke u bilo kojem trenutku. Neke su zrakoplovne tvrtke već otkazale letove do određenih odredišta i ponudile putnicima mogućnost naknadne besplatne promjene avio karata. Ako imaš rezerviran hotel u gradu u kojem je trenutno epidemija virusa i stoga ne možeš putovati, hotel ti može ponuditi povrat novaca ili besplatnu promjenu datuma rezervacije. Planiraš na krstarenje? S obzirom na vrlo poznatu situaciju sa brodom Diamond Princess i mnogim zaraženim putnicima na njemu, mnoge agencije preusmjerile su krstarenja po Aziji u druga područja kako bi svojim putnicima omogućile nesmetano putovanje.

3. Nazovi svoju putničku agenciju i agenta

Imaš rezervirano putovanje u putničkoj agenciji? Tada je možda najbolje kontaktirati svog putničkog agenta koji te može najbolje savjetovati. U Nomago Travel pomno pratimo događaje povezane s koronavirusom još od samog početka epidemije kako bismo našim klijentima osigurali sigurno i bezbrižno putovanje. Sadašnju situaciju shvaćamo ozbiljno, ali također znamo da imamo znanje i dugogodišnje iskustvo kojima ćemo našim putnicima pomoći da riješe sve probleme povezane sa trenutnom situacijom, baš kao što smo ih rješavali i prethodnih godina s izbijanjem svinjske i ptičje gripe.

Ako si rezervirao putovanje kod nas i u nedoumici si da li sada treba putovati ili odustati od putovanja, najbolje da nas prije donošenja odluke nazoveš na 0800 1998 ili nam pošalji e-mail na travel@nomago.hr.

4. Putno osiguranje

Jesi li ugovorio putno osiguranje prilikom kupovine avio karte ili putovanja? U ovom slučaju možda ćeš imati pravo na (djelomičnu) naknadu u slučaju otkaza putovanja ili ako putovanje nije izvedivo zbog koronavirusa. Treba naglasiti da većina putnih osiguranja ne pokriva naknadu otkaza putovanja zbog virusa nakon datuma kada je Svjetska zdravstvena organizacija ili Vlada ili Ministarstvo vanjskih poslova izdalo upozorenje protiv putovanja u određenu zemlju. Pažljivo pročitaj uvjete svog putnog osiguranja i ako si još uvijek u nedoumici stupi u kontakt sa svojim putničkim agentom.

5. Donesi odluku koja je najbolja za tebe

Na pitanje je li je pametno otići na putovanje ili ne, u trenutnoj situaciji nema ispravnog odgovora. Odluka ovisi o mnogim čimbenicima kao što je odredište putovanja, termin putovanja, mogućnost otkazivanja putovanja, vlastito zdravstveno stanje, da li putuješ s malom djecom ili je tvoj suputnik u rizičnoj skupini itd. Važno je da razumno odmjeriš sve svoje mogućnosti i doneseš odluku koja je najbolja za tebe.

Isto tako, treba imati na umu da je s epidemijom koronavirusa izronilo mnoštvo neistinitih i pogrešnih podataka. Ne vjeruj svemu što pročitaš, a ponajviše ne informacijama koje su napisane kako bi podijelile ljude i širile rasističke poruke. Ovo je vrijeme kada moramo surađivati i shvatiti da smo pripadnici različitih nacionalnosti, da živimo u različitim zemljama na različitim kontinentima i da nas je sve ujedinio zajednički planet i zajednička sudbina – sudbina čovječanstva koja ovisi o svima nama.

Mi u Nomago Travel, kao strastveni svjetski putnici snažno vjerujemo u uključenost i ravnopravnost svih ljudi. Svjesni smo da smo zajedno najjači i težimo biti promjena koju želimo vidjeti u svijetu.

Ako imaš dodatnih pitanja o koronavirusu, više informacija možeš pronaći na spomenutim stranicama.

https://vlada.gov.hr/

https://zdravlje.gov.hr/

https://www.hzjz.hr/

https://www.who.int/

Ako imaš rezervirano putovanje u Nomago Travel i imaš pitanje u vezi koronavirusa, nazovi nas na 0800 1998 ili nam pošalji e-mail na travel@nomago.hr.