Tips&Tricks

40 savjeta iskusnog putnika: Pripremi se za putovanje like a boss!

datum objave | 29. rujna 2023.
31140

Dakle, koje su to stvari koje razlikuju organiziranog iskusnog putnika od početnika i što biste definitivno trebali napraviti da vam putovanje bude što ugodnije, a eventualni problemi rješivi vrlo lako?

PLANIRANJE

  1. Provjerite datum isteka putovnice. Mnogi od nas znaju da putovnica da traje godinama, ali isto tako mnogi ne znaju točno do koje godine traje ova koju trenutno imaju.
  2. Isprintajte baš sve papire, potvrde i planove koji vam mogu poslužiti.
  3. Skenirajte putovnicu i pošaljite ju na svoj mail. Kopiju imajte i na svom pametnom telefonu, za slučaj da se nešto dogodi i vama zatreba hitan pristup vašim podacima, a nemate putovnicu.
  4. Na mailu imajte i sve druge podatke bitne za put: potvrdu osiguranja, bookinge letova i smještaja, potvrde za unajmljivanje auta, izlete i sve što vam može zatrebati ako izgubite torbu u kojoj ste to sve pripremili.
  5. Provjerite je li u zemlju u kojoj putujete potrebno obvezno cijepljenje, viza ili putno osiguranje, bez kojih možda neće moći ući u zemlju.
  6. Provjerite što je sve zabranjeno unositi u državu u koju putujete (npr. alkohol će vam odmah zaplijeniti na Maldivima).
  7. Ako putujete u muslimanske zemlje, strogo se pridržavajte pravila. U nekim zemljama nisu tolerantni ni na javno držanje na ruke, poljupce ili kupanje u bikiniju, a toples je na dosta mjesta strogo zabranjen! Ako mislite da to nije fer, radije nemojte putovati u tu zemlju nego da pokušavate zaobići pravila.
  8. Provjerite kakva je struja u zemlji gdje putujete i trebate li kupiti adapter.
  9. Ako morate nositi lijekove, obvezno sa sobom nosite recepte.
  10. Obavijestite svoje kreditne kuće da putujete, kako vam ne bi zablokirali karticu kad vide previše potrošnje u stranoj državi. Neke kuće vas i nazovu, a odgovor na poziv može biti skup.
  11. Provjerite kakvo je vrijeme tamo gdje putujete kako biste se znali bolje spakirati.
  12. Naučite par korisnih izraza na jeziku zemlje u koju putujete.
  13. Ako imate manji broj dana za odmor, a želite puno toga vidjeti, isplanirajte što ćete raditi po danima, kako vas na lokaciji ne bi uhvatila strka. Nemojte previše toga sebi zadati za pogledati, da vam se odmor ne pretvori u stres.
  14. Najbolje da kupite što uočljiviji kovčeg, kojeg ćete lako pronaći u gužvi na aerodromu.
  15. Deset dana prije putovanja, napravite popis svega što vam treba. Sljedećih dana ćete ga nadopunjavati onim čega se niste odmah sjetili.
  16. Skinite sve aplikacije koje vam mogu poslužiti na putu (prognoza vremena, Google maps, virtualni turist, Foursquare za recenzije restorana, itd..)

BUKIRANJE TJ. REZERVACIJA

  1. Pošaljite upit agenciji da vam pronađe optimalne letove za datume kada planirate putovati. Agencije imaju pristup sustavu rezervacija koji vama kao običnom korisniku nije dopušten, a nerijetko imaju organizirane i charter letove koji u konačnici dođu jeftinije ili imaju info o posebnim popustima. Nekad ćete sami naći najjeftinije letove, nekad ćete se zaista iznenaditi kako je agencija uspjela pronaći bolje opcije od vas.
  2. Ako ste jako visoki, imate prekomjernu težinu ili pak često odlazite na WC, savjetujemo da rezervirate sjedalo do prolaza jer ćete imati više mjesta i lakše ćete se ustajati te manje smetati drugima.
  3. Smještaj bukirajte što prije, no svakako prije rezervacije kvalitetu smještaja provjerite na Tripadvisoru gdje drugi putnici ostavljaju svoje recenzije, ali i savjete.
  4. Ako imate neke posebne želje, svakako to naglasite prilikom rezervacije. Netko voli blizinu bazena, netko pak potpuni mir, dok obitelji s djecom žele spojene sobe. Osoblje hotela potrudi se obično udovoljiti svih zahtjevima gostiju, koliko je to moguće.
  5. Putovanje utorkom i srijedom ujutro je najjeftinije, dok je subotom najskuplje pa ako možete putovati tijekom ranog radnog tjedna, uštedjet ćete na novcu.
  6. Nakon rezervacije prijevoza i smještaja, provjerite koje izlete možete bukirati online. Ponekad ćete trebati rezervirati popularne stvari (izlete i slično) danima unaprijed, pa je bolje da imate sve spremno, nego da na lokaciji gubite dragocjeno vrijeme čekajući u redu za karte. Cijene u agenciji su često za te stvari jeftinije!
  7. Upišite se u programe za prikupljanje milja i zaradite nagradne bodove za sljedeće putovanje. Ako kartu kupite preko agencije, to vam može srediti vaš agent!

 PUTOVANJE

 1. Za put se odjenite što jednostavnije i udobnije. Osim što ćete u trenirci lakše i udobnije putovati, s jednostavnijom odjećom ćete lakše proći sigurnosne kontrole na aerodromu. Pročitajte kako proći sigurnosnu provjeru na aerodromu bez da te drugi mrze, a da te ne skinu do gola.
 2. U ručnoj prtljazi pripremite nešto za presvući se, jer se ponekad od aerodroma do lokacije morate voziti dulje vremena, pa nema smisla da se preznojavate ili smrzavate. Dobro je imati kod sebe barem osnovnu odjeću i za slučaj da vam izgube prtljagu.
 3. Ručna prtljaga je jedan komad. Čak i vaša malena torbica je drugi komad pa ćete ju morati spremiti u onaj jedan veći komad prtljage koju nosite sa sobom. Možete sve staviti i u veliku običnu vrećicu, bitno je da se radi o jednom finalnom komadu koji se uklapa u veličinu i težinu ručne prtljage.
 4. U avionu ne skidajte cipele osim ako vam nisu dovoljno udobne. Naime, noge znaju oteći tijekom dugog leta pa je dosta teško ugurati nogu natrag u usku salonku. Tenisice su najbolji izbor za put.
 5. Ako ste ovisnici o internetu i pametnim telefonima, ponesite i rezervne (prijenosne) baterije tj. punjače.
 6. Ako morate piti lijekove, stavite ih u ručnu prtljagu.
 7. Ponesite sa sobom masku za oči i čepiće za uši ako se radi o duljem putovanju avionom ili ako mislite da će vam trebati na lokaciji zbog jet-laga ili buke. Kako se naspavati tijekom leta, pročitajte ovdje.
 8. Ako putujete s bebom, pripremite čepiće za uši i za druge putnike te ih ugodno iznenadite uz ispriku ako beba bude dosta plakala.
 9. Na svoje kovčege stavite svoje podatke, kako bi ih u slučaju gubitka prtljage mogli lakše pronaći.
 10. Iz svih aparata koje nosite u kovčegu izvadite baterije (brijaći aparat, fotoaparat ili čak vibrator) kako se ne bi sami uključili ili kako vam granična policija ne bi otvarala kovčeg za dodatnu provjeru.
 11. Kovčeg nemojte zaključati lokotom jer bi vam granična policija mogla pokušati otvoriti kovčeg i pritom slomiti lokot i poderati zatvarač.
 12. Ne spuštajte sjedalo prije polijetanja i obvezno dignite sjedala kad je vrijeme za doručak ili ručak u avionu, čak i ako niste gladni i nećete jesti! Osoba iza vas jednostavno nema mjesta za jesti ako ste vi spustili sjedalo, a oni su ga digli zbog osobe iza sebe.
 13. Putujte noću, bilo da putujete avionom ili vlakom, kako biste uštedjeli na vremenu provedenom na putu, ali i na jednoj noći smještaja.
 14. Na putu odvojite dio novca i stavite ga na sigurno mjesto s unutarnje strane odjeće. Možete i kupiti posebne torbice koje se nose ispod hlača, a u koje stanu putovnica, kartice i novci. Tako ste sigurniji od lopova.
 15. Za uštedu novca na putu, ako niste u hotelu, kupite namirnice za doručak i (li) večeru u lokalnoj trgovini i pripremite obrok u apartmanu. Ručak pojedite ipak negdje vani, nemojte se zbog hrane vraćati i gubiti dragocjeno vrijeme za istraživanje.
 16. Ne odijevajte se preuočljivo, a posebno ne nosite ogroman fotoaparat za vratom u siromašnim zemljama. Osim moguće pljačke, mnogi će vam dosađivati prošenjem.
 17. Razgovarajte s lokalcima. Nemojte se bojati kontakata s lokalnim stanovništvom, ako imate priliku i znate jezik, pričajte s lokalcima, jer ćete tako upiti puno više o samoj zemlji nego kroz turističke vodiče.


Ako imate još neki savjet za dodati, javite nam se u komentarima. Rado bismo saslušali što imate za reći prema vašim iskustvima!