Vodiči

30 najljepših skrivenih plaža u Hrvatskoj i Europi

datum objave | 11. lipnja 2018.
58950

Ako ne volite ljetovanje na plažama koje više nalikuju gužvi na Gangesu, što znači ručnik do ručnika ili bliski susret s nečijim stopalima iznad glave dok se sunčate, ovaj članak je baš za vas. Istražili smo brojne plaže diljem Hrvatske i Europe, vodeći se onim: daj mi prostora i mira. Na nekim od predloženih plaža možete biti baš skroz sami, nema ni kafića u blizini, dok su druge ipak pomalo opremljene sadržajima, ali teško dostupne i samim time – bez gužvi. Tamo neće morati nikog upozoravati da vam da malo prostora.

Zaputite se prema jednoj od ovih 30-ak plaža u Hrvatskoj, Italiji, Španjolskoj, Francuskoj i Grčkoj.

TOP PLAŽE BEZ GUŽVE:

1. Cala Luna, Sardinija

Ako imate nove Windose 10, jedan od defaultnih wallpapera prikazuje vam plažu kroz okno pećine. E to je Cala Luna na Sardiniji, plaža koja je zaslužila biti na broju 1 na ovom popisu i biti naslovna fotografija. I to iz nekoliko razloga: do Sardinije je malo teže doći (ili malo skuplje), do Cala Lune također (4 kilometra pješice is obližnje Cala Fuili, i to za 30 eura s vodičem ili izletničkim brodom iz Cala Gonone) i zato jer nema jedna pećina, nego puno njih,jedna do druge (vidi tu)!

Cala Luna nalazi se na istoku Sardinije blizu Dorgalija, duga je pola kilometra, na raspolaganju imate kafić i restoran, a lokacija je odlična i za ronjenje. A najviše je stvorena za odmaranje i fotografiranje.

Iako je plaža prilično skrivena, nije nepoznata,bude mnogo izletničkih brodica pa se nemojte iznenaditi što ipak neće biti sami.No masovnog turizma nema.

2. Capo Testa, Sardinija

CapoTesta je malen poluotok na sjeveru Sardinije, na par kilometara od Santa Teresa Gallura gdje je resort, a ima niz malenih skrivenih plaža okruženim golemim zaobljenim stijenama.

Upravo te stijene daju jedan poseban izgled ovom poluotočiću, a da biste se na njih popeli te spustili do plaža, nabavite tenisice prije nego se zaputite na more. Idealno je, dakle, za one koji nije problem hodati, penjati se i ne cvile jer nema dobrog puta. I pazite kad radite selfije.

3. Llafranc, Španjolska

Za one željne malo luksuza Llafranc je odlična destinacija.

Već smo pisali o ovoj destinaciji u našem članku o najboljim plažama za djecu pa da ne dupliciramo,kliknite i pročitajte što smo rekli o plaži.

Hint: unajmite retro kamperu Gironi i boravite u obližnjem kampu  Kim’s Camping na 10 minuta pješice od plaže u Llafrancuili mirnijem, Tamariu koji također ima lijepu plažu.

4. Mónsul, Andaluzija

Na sjeveru Španjolske nalazi se prirodni nacionalni park Cabo de Gata gdje se nalazi i niz divljih plaža okružene šarenim liticama – doslovno bijele, sive,smeđe, žute i crne litice zajedno s kulama iz kojih se nekad promatralo potencijalne pirate nadvisuju se nad ovim nizom pješčanih plaža Mónsul. Vulkanske stijene i zlatni pijesak jedinstven su prizor, drag avanturistima.

Iza plaže su ogromni kaktusi i palme, pa imate osjećaj da ste u Meksiku. Smještaj potražite u San Joséu koji je na 4 kilometara udaljenosti.

5. Plaža El Cañuelo, Andaluzija

Predivna plaža na 13 kilometara udaljenost od Nerje je odlična za sve koji nisu previše zahtjevni oko sadržaja na plaži i cijene kristalno čisto more. Do plaže se dolazi ili pješice spustom dugim 20 minuta ili mini-busom za 2 eura. Na samoj plaži postoje ležaljke za najam, ali i restoran s dobrim hranom.

Odsjedniteu Hotelu Carabeo u Nerji koji ima odličan restoran.

6. Palagruža, Hrvatska 

Do Palagruže je teško doći pa je nekako i normalno da na ovom otoku sa samo jednom kućom-svjetionikom nema gužve. Dvije male šljunčane plaže Stara Vlaku i Veli Žal koriste uglavnom gosti svjetionika, i poneki jedriličari. Na plažama nema ničeg, ni hlada ni kafića ni suncobrana. Uživajte u samoći i jedinstvenom pogledu na veliko plaventnilo.

7. Cala Pregonda, Menorca

Na sjevernoj mirnoj strani Menorce nalazi se plaža s crno –zlatnnim pijeskom i ružičastim stijenama – Pregonda. Otičići ispred zaljeva štite ga od valova pa je more mirno i kristalno čisto.

Na plaži nema restorana pa ponesite sve to vam je potrebno ili skoknite do obližnje plaže Binimel-là gdje ćete ionako parkirati auto na dolasku. Do plaže Pregonda ćete pješačiti između 20 i 30 minuta pa ponesite tenisice.

8. Cala Llombards , Majorca

Cala Llombards malena je uvala na južnoistočnoj strani Majorce s bijelim pijeskom, okružena stijenama i borovom šumom. Odlična je za obitelji s malom djecom zbog plićine, a na samoj plaži postoje i suncobrani te bar gdje se možete osvježiti te pojesti komad ribe.

Prošećite do obližnje Cala Santanyi kako biste vidjeli Es Pontas, fantastičan „kameni most“.

9. Lubenice, Cres

Vjerojatno najbjelija plaža u Hrvatskoj, Lubenice na Cresu ne-rijetko se uspoređuje sa plažom pirata Navagio na Zakynthosu. Teško je dostupna pa ovdje gužvi nema, ali nema ni malo hlada, kao ni barova i restorana. Ponekad u uvali stoji brod koji prodaje hladne pive po skupoj cijeni i bez računa.

Možete se spustiti pješice iz mjesta Lubenice (spust traje oko sat vremena i nije nimalo ugodan) ili doći brodom (vlastitiom ili izletom s Cresa, Raba ili Lošinja).

10. Cala Codolar, Ibiza

Okružena litica, plaža Cala Codolar je sivog pijeska i safirne boje mora. Nalazi se blizu popularne plaže Cala Comte na zapadnoj stranici ibize, no nije tako popularna. Vjerojatno su iz tog razloga i cijene u beach baru dosta povoljnije nego na ostatku otoka.

Nije za mondene ljude, nego za one željne odmora.

11. Stiniva, Vis

Vjerujemo da svi znate gdje je Vis i da ste za Stinivu čuli, obzirom da nerijetko završava na popisima najljepših plaža. Do uvale Stiniva možete doći brodicom ili automobilom, no u potonjem slučaju ćete hodati do plaže strmim puteljkom nekih 20-ak minuta. I sve to u povratku.

Na plaži od velikog bijelog šljunka postoji jedan manji restoran gdje možete nešto pojesti i popiti, no hlada nema sve do 4-5 sati poslijepodne kad sunce polakao zalazi i stvara se prirodni hlad od visokih litica koji okružuju ovu malenu lagunu.

Posljednjih nekoliko godina sve je više turista koji dolaze na plažu u okviru izleta iz Visa ili Komiže pa je i more ponekad dosta prljavo, s mirisom brodskog ulja. Dođite rano ujutro za pravo uživanje jer već oko 10 sati stižu turisti.

12. Dubovica, Hvar

Nešto poput Stinive ili Lubenica po dostupnosti, uvala Dubovica nalazi se između Hvara i Starog Grada na otoku Hvaru. Do nje se može doći brodicom ili automobilom, kojeg ćete parkirati iznad uvale i zatim se kozjim putem spustiti na samu plažu.

Spust do plaže traje nekih 10-ak minuta, a na putu hlada nema. Malo hlada ispod drveća čeka vas na samoj plaži, kao i malen restoran u jednom kutu plaže.

Iza plaže je nekoliko kuća, no gužvi ovdje nema.

13. Plaža Notre Dame , otok Porquerolles, Côte d’Azur

Na otoku Porquerolles država je kupila većinu zemljišta tu još u70-ih godina prolog stoljeća pa nema pretjerane izgradnje i razvoja. Eukaliptusi i borovi te pješčane plaže su diljem ovog otoka udaljenog 20 minuta vožnje brodom s kopna, iz Hyèresa tamo između Marseillea i Cannesa, a najljepša je plaža Notre Dame na sjeveroistoku.

Mala i intimna plaža nalazi se blizu sela koji nudi provensalsku hranu. Na samoj plaži nema trgovina i kafića pa osjećate samo zvuk mora i miris borova i lavande.

14.  Lygaries, Skiathos

Otok Skiathos ima više od 50 plaža, a Lygaries je dupla plaža na sjevernoj strani otoka. Do nje se dolazi malo teže, 6 kilometraskim makadamom od ukpnu 10 kilometara udaljenosti od grada Skiathos. Predlažemo da uzmete vozilo s pogonom 4×4 ili unajmite brodicu za dolazak na Lyfaries. Ako vam i dalje nije dovoljno skrovito, otiđite do obližnje plaže Kehria.

Ostale plaže na ovom otoku potražite na stranici visitgreece.

15. Plaža Dama ili Plage des Dames, Noirmoutier, Francuska

Na zapadnoj obali Francuske, 3 sata vožnje od St.Malo nalazi se otok Noirmoutier, povezan s kopnom mostom, baš kao i naš Krk. Otok ima 30 kilometara plaža, među kojima valjda izdvojiti Plažu Dama s 300 metara mekanog pijeska koji na rubovima plaže završavaju na kamenju.

Iznad plaže je borova šuma pa imate mjesta za se povući u hlad i spavati. Hotela nema u blizini.

16. Caneiros, Algarve

Na 30 minuta od aerodroma u Faru na samom jugu Portugala, nalazi se predivna mala plaža između velikih stijena – caneiors. Ovu ste plažu vjerojatno viđali u različitim brošurama, toliko je lijepa. Na plaži se iznajmljuju ležaljke, možete unajmiti pedaline i kajake, istraživati pećine te ručati u lokalu Rei das Praias.

Do plaže ispod ogromnih hridi dolazi se stepenicama (nadomrska visina s koje se spuštate je 250 metara), a odlična je za romantike. Obzirom na stepenice, ali i plitko more gdje se teško možete usidriti, na ovoj šljunčanoj plaži uglavnom nema gužve.

17.  Sturuć, Lopar, otok Rab

Teže je doći do nje i trebat će određena dola improvizacije, ali nakon što ugledati meki bijeli pjesak okupan sunčevim zrakama, jedino što ć te željeti učiniti je zatrčati se u more. Plaža je duga 750 metara, nema previše ljudi, i pravo je mjesto za pronaći svoj mirni kutak.

18.  Storišće, Baška, otok Krk

Šljunčana plaža idealna za plivanje, ronjenje, skakanje u vodu sa stijena, i odmor u miru i zvuk cvrčaka. Plaža je u uvali pa je idealno za one koji ne vole hladnu vodu

19.  Otoci Cíes, Galicij

Da bi došli do ove plaže malo ćete se pomučiti, ali nema veze, čim stignete, bacit ćete odjeću sa sebe i zatrčati se u more po mekom pijesku. Plaža je duga 750 metara, a ljudi nema puno, pa ćete ovdje zbilja naći svoj mirni kutak.

Poznati kao otoci bogova, odnosno Galicijski Karibi zbog bijelih pješčanih plaža, Cíesje arhipelag koji se sastoji od tri otoka na svjerozapadu Španjolske. Obzirom da je arhipelag nacionalni park, dnevni broj posjetitelja ograničen je na 2200,hotela nema (samo kamp koji se otvara za Uskrs i od lipnja do rujna). Na otocima naravno da nema automobila, ali ni bicikla, a ima jedan restoran.

20. Plaža Sacido, Galicija

Stari grad Viviero na sjeveru Španjolske bolje je posjetiti u lipnju i srpnju kada nema toliko gužve, a okružen je brojnim plažama. Covas je urbana plaža, blizu je mirnija plaža Seiramar, a još malo dalje je malena uvala Sacido, s plažom skrivenom ispod litica na kojem je hotel Thalasso Cantábrico.

21. Conche des Baleines , otok Ré, La Rochelle

Najudaljenija plaža na francuskom otoku Ré (francuski: Île de Ré ) divlja je plaža sa zlatnim piijeskom i borovom šumom, gdje su češće ribarske brodice od jedrilica i jahti.

Za odličan pogled i još bolju fotografiju, popnite se na obližnji svjetionik, gdje postoji i kafić. Ljeti je ovo mjesto prilično popularno, a do njega se dolazi biciklima i automobilima. Kako je parkiralište maleno, savjetujemo da dođete ranije ujutro.

22. Otok Proizd, Korčula

Nije toliko skrivena koliko ne-psritupačna jer se do nje može isključivo brodom. Na otoku Proizd, koji se nalazi blizu Vele Luke na Korčuli postoji nekoliko plaža s predivnim bijelim plažama, koje se spuštaju u kristalno tirkizno more.

23. Praia de Albandeira, Algarve

Predivna malena plaža između litica, plaža Albandeira je pravi dragulj Portugala. Iznad plaže je parking, i to je sve što tu postoji od pogodnosti koje nisu prirodne.

Osim same plaže, nauiživat ćete se pogleda predivnih kamenih formacija, poput pećina ili mostova koje je priroda stvorila, pa ne čudi da se nalazi na ovom našem popisu.

24. Plaža Guincho, Cascais,

Plaža s plavom zastavom nalazi se blizu Lisabona, pijesak joj je zlatne boje, a gužve nema zbog dosta vjetra pa je savršena za kitesurfere i windsurfere. Na ovoj lokaciji se snimala i scena iz filma o jamesu Bondu „U službi njenog Veličanstva.“

Ako vam smeta vjetar, ovo nije plaža za vas.

25. Sarakiniko, Milos

Malena plaža na otoku Milos smještena između bijelih stijena i bez ikakvog stabla i hlada,  plaža Sarakiniko je predivna za fotografiranje, no bez suncobrana ćete ovdje brzo izgoriti.

Jedno od must-see mjesta na otoku.

26. Mali Bok, Cres, Hvatska

Malena plaža Mali Bok kod mjesta Orlec na Cresu još je jedna od onih do kojih se treba spuštati pa predstavlja problem za starije i obitelji s puno stvari i djecom.

Ne vidi se s ceste, a hlada nema dok ne stigne prirodni hlad od visokih stijena pa ponesite suncobran, kao i sve potrebno za osvježenje.

27. Capparrina di Mare, Foce del Belice, Sicilija

Volite li vino i kornjače, zaputite se na Foce del Belice, jedno od rijetkih preostalih netaknutih dijelova sicilijanske obale. Plaža Le Solette nalazi se zapadno od Porto Paloa, no još malo zapadnije pronaći ćete skrivene uvale poput  Capparrina di Mare, gdje ćete uz malo srece će vidjeti i kolonije morskih kornjača.

Brdo iznad plaže prekriveno je malim palmama, a sama plaža je vrlo tiha i bez gužve.

28. Cala Fuili, Sardinija

Cala Fuili jedna je od najljepših plaža na koje možete ići iz Cala Ganonea (jedna od drugih je i Cala Luna na našem prvom mjestu).

Ganone je odlično mjesto s plažom, no želite li još privatnije i ljepše, svakako otiđite na Calu Fuili, mirnu plažu sa šljunkom i plažom na 5 kilometara od Ganonea bez ikakve buke, a puno malih pećina gdje se možete skriti od sunca.

29. Chia, Sardinija

Želiteli vidjeti ružičste flamingose, zaputite se u selo Chia na sat vremena vožnje od glavnog grada Cagliarija.

Seoce ima plažu dugu 750 metara s pijeskom boje marelice, a obožavaju je lokalci i mladi surferi.  Pogodna je i za obitelji s djecom, a nudi najam ležaljki i suncobrana. Za sve posjetitelje postoji i parkiralište.

30. Tis Grias To Pidima, Andros, Grčka

Tis Grias To Pidima je plaža za sve eskapiste, baš kao i otok na kojem se nalazi. Andros je brdovit, grub i bez puno ljudi, a nudi predivne plaže, među kojima se izdvaja upravo ova zbog vizualnog dojma ogromne stijene u moru.

PROČITAJTE:

Vodič za roditelje:25 najboljih plaža za djecu u Hrvatskoj i Europi